hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 跨境巴士觀塘直達澳門氹仔 記者實測搭近四個鐘? ...
開啟左側

跨境巴士觀塘直達澳門氹仔 記者實測搭近四個鐘?

tkglobe 發表於 2018-10-24 22:47 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-10-24 22:02
今日先搭完A11, 的確係原有時間加上去,唔知點做唔到啦A29以前門開緊20/30分鐘一班,而家法定班次多一班, ...

我冇話A29冇客, 就算冇橋, 部分時間已經要15分鐘一班, 淨機場都可以爆客呢幾日大橋口岸一定多客, 有好多人唔過關都可能去参觀下
2個幾鐘點都走唔甩, 仲要轉多次車, 唔耐都煩啦

053h4 發表於 2018-10-25 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2018-10-25 09:22 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-10-25 00:05
無大陸係行緊20/30分鐘一班。
計陸路時間就要連個客參觀時間計埋落去,計船就只係收跳版計到落跳版。
...

D人覺得坐船一到碼頭就可以上船開船

講多無謂, 自己搵兩個人閒日同時出發, 睇下邊個早到澳門某間酒店lor.
已經就晒船客la, 閒日測試, 已經係較易可以即班上船..
你試下星期六星期日睇下可以買到幾點既飛
GD1570 發表於 2018-10-25 11:01 | 顯示全部樓層

港島、尖沙咀及佐敦肯肯定搭船有着數,港澳快線九龍站可以話輸晒。
九東其實搭船同直巴計起上嚟係差不多,
直巴時間耐在要等齊人過關先可以再起行(兩個關口都係),
依度已經可以唔知拖你幾多時間了。
九西就一半半啦,兩者應該喺時間上差不多,大橋可能唔駛就班次會贏。
新界嚟講除咗屯門可以話係船贏外,其他都係走大橋方便。
屯門嚟講船唔係贏晒,因為屯門船嘅班次唔多,又比起市區船嚟講貴。

據FB消息昨晚21:15由香港去澳門嘅港漠快線全程得5個人。

你有你可愛,我有我好笑。
cruisesnet 發表於 2018-10-25 11:51 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2018-10-25 11:01
港島、尖沙咀及佐敦肯肯定搭船有着數,港澳快線九龍站可以話輸晒。
九東其實搭船同直巴計起上嚟係差不多,
...
直巴時間耐在要等齊人過關先可以再起行(兩個關口都係),
尼排可能新屎坑多人停底影相特別慢...
琴日有個報導話香港去澳門用左3個幾鍾....
點知原來全車人係口岸度就係等緊個記者上返車
GD1570 發表於 2018-10-25 12:32 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2018-10-25 11:51
尼排可能新屎坑多人停底影相特別慢...
琴日有個報導話香港去澳門用左3個幾鍾....
點知原來全車人係口岸度 ...

咁我都明,但亦唔可以排除往後日子會有人因為證件或其他原因逗留咗喺關口,
變相全車人一齊等。

053h4 發表於 2018-10-25 13:28 來自手機 | 顯示全部樓層

solomon 發表於 2018-10-25 19:54 | 顯示全部樓層
港島都可以港鐵加B5,車程睇邊度,一個鐘走唔甩,但價錢平好多,假設東區搭鐵轉船,預兩個鐘,而金巴B5鐵路,可預兩個半鐘,因為預澳門口岸去碼頭塞車,但如果唔塞,都係兩個多鐘,價錢平多啲,加上有啲人搭船易頭暈。
仲有船個班次同金巴轉B5個班次比,船嘅優勢唔大,而船嘅成本高,船東都醒目地投資金巴啦,只要大陸有介紹B5駁鐵,好快東涌線逼爆!
GD1570 發表於 2018-10-25 22:55 | 顯示全部樓層
solomon 發表於 2018-10-25 19:54
港島都可以港鐵加B5,車程睇邊度,一個鐘走唔甩,但價錢平好多,假設東區搭鐵轉船,預兩個鐘,而金巴B5鐵路 ...

睇吓你搭咩船啦..
金光就真係會被港珠澳打死..
但噴射飛航日間班次基本上15分鐘就一班,
港島客要去坐根本唔係難事..
而且只係轉一次車,就算價錢貴啲,
商務客一於好少理,遊客就唔係貪新鮮的話更加可以話搭船快過搭巴士添呀...
唔好忘記港島出發,真係可能要你轉三四次車先可以去到澳門口岸WOR...

qunow 發表於 2018-10-26 01:16 來自手機 | 顯示全部樓層

「港澳一號」董事鍾偉棠今在港台節目《千禧年代》中解釋多個影響昨天車程較預期長的因素,他先指直通巴在觀塘出發,在龍翔道遇到塞車是合理及預計之中,其後又指小蠔灣新幹線在早上9時才開通,而「港澳一號」的首班直通巴早於9時已到該處,不能使用該道路,他又稱司機昨以較慢車速駕駛直通巴,「在北大嶼山公路用了(時速)60公里去開,在港珠澳大橋主橋,佢限速100公里,我們大部分時間用了80公里去開。」  他亦認為,乘客昨天花了時間在口岸拍照留念雖令過關時間增加一倍,但可以接受,「昨天氣氛開心,大家當那兒是一個景點影相。」他指因應澳門口岸是兩層式設計,日後會預留更多時間讓乘客過關,相信在通車熱潮過後,日後車程可減少10多分鐘。