hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) MTR顧客服務主任駕港鐵 開錯車門遭調職 ...
開啟左側

MTR顧客服務主任駕港鐵 開錯車門遭調職

alsonchc 發表於 2018-11-1 15:00 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-10-31 16:59
"顧客服務主任駕駛南港島線"

港鐵搵唔到司機, 而當時情況又一定要司機操作就停駛啦, 唔通想好似台灣咁?  ...

今次錯了
個title係顧客服務, 但佢地係要識揸列車, 有Train過的
平時唔駛揸, 係FOR突發事情去揸

反而係可能太耐無揸, 唔記得程序
理性討論+互相尊重
KMB-ATE1 發表於 2018-11-1 15:15 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-11-1 14:38
唔好以為車站職員就不能駕駛列車。

其實﹐每個車站都會有合資格駕駛的人員當值的﹐平時只會處理車站內的 ...

SIL 喺列車上當值、跟車嘅職員就係叫顧客服務主任
本身已經 train 咗揸車,而唔係是但搵個坐 office 嘅人落場
純粹係個職位名令人想入非非

KXEnviro | @KX675
053h4 發表於 2018-11-1 15:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2018-11-1 15:35 | 顯示全部樓層

KMB-ATE1 發表於 2018-11-1 15:15
本身已經 train 咗揸車,而唔係是但搵個坐 office 嘅人 ...

實情係每個車站都最少有1位車站職員係合資格駕駛列車的﹐他們可以係什麼title都得(聽聞主要係站長)﹐因為平時他們係唔會駕駛﹐只會處理車站內的事務﹐在有特別需要的情況下才會進入列車駕駛室接手駕駛工作。

而南港島線就因為車上根本無車長﹐所以所有 "車長" 平時就化身車站不同崗位﹐title就當然配合番他們的工作啦。

無公司會大膽到派無資格駕駛的人上車﹐亦唔會有員工未經訓練就識駕駛。

正如你所講﹐只係個title比較上 "特別" ﹐無幾多人估到他們係合資格駕駛人事。

AtrHenu 發表於 2018-11-1 17:39 | 顯示全部樓層
KMB-ATE1 發表於 2018-11-1 15:15
本身已經 train 咗揸車,而唔係是但搵個坐 office 嘅人 ...

其實除了SIL外,近年已啟用多年無人駕駛的老鼠線(廸士尼線)已經長期有職員於列車上當值.
估計做法應該同南港島線有D不一樣;
但據了解該名自稱顧客服務主任的廸士尼線列車上當值的職員,
係來自車務控制(機鐵,廸士尼線)來控制人流,即時車務狀況,乘客查詢...等事項.

利申:小弟識港鐵內部職員.
AtrHenu 發表於 2018-11-1 17:49 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2018-11-1 15:00
今次錯了
個title係顧客服務, 但佢地係要識揸列車, 有Train過的
平時唔駛揸, 係FOR突發事情去揸

又或經驗不足都有可能啫.

PS:話曬該名犯錯的SIL職員只係於啟用近2年來揸自動無人C春只得幾次呢;
論經驗計點及係十幾年長期於廸士尼線的車務控制人員
駕駛無人現代化老鼠三代列車過千噤多.
HU6455 發表於 2018-11-1 17:55 | 顯示全部樓層

呢個就係MTR為左唔用司機, 轉用無人駕駛既後果

就係為左個"慳"字, 攪到班員工又要做站務又要做車務, 一人兩職, 點會做得好, 點會唔會做錯
kei_hk 發表於 2018-11-1 22:23 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2018-11-1 17:55

人手犯錯係在所難免的
日日人手駕駛的輕鐵咪一樣可以出事﹐列車停車位置不正確﹐都可以照開車門﹐好彩的又係無乘坐意外踏空仆落地面。

東鐵亦試過司機列車停早左﹐車門無自動打開﹐check都唔check 就人手開車門﹐結果車尾有車門又係不在月台範圍。

市區線亦試過列車到站但無自動打開車門﹐車長發夢無去做檢查及打開車門上落客﹐之後就直接開車去下一站。

HV9990 發表於 2018-11-2 00:46 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2018-11-1 17:55

其實無人駕駛唔係問題,只要定期要佢操返人手駕駛確保佢技術唔會生疏就已經ok
日本有啲路線行ATO一樣都係咁做
KCRC . Keep Moving
alsonchc 發表於 2018-11-2 12:38 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-1 15:24
太耐無渣已經係問題啦.呢D事如果係其他地方可能介定為危害乘客安全的事故要向當地監管部門交報告

當然,  ...

我諗要客觀D先, 評論得安全, 要清楚了解背景資料先同巴士係完全唔同既操作
-
港鐵真係有好多問題
個人對港鐵亦無咩好感
有錯代表有問題發生哩個理所當然
-
但南港島線係屬無人駕駛
額外搵人STAND BY就係講緊顧客服務主任, 而哩班主任係務必要TRAIN過點揸車
就係要應付一旦緊急情況哩班人可即時化身司機
-
1. 如果佢係生疏而唔識揸, 哩個係培訓既問題, 幾耐一次同培訓質素可以討論
2. 如果要停駛, 額外要第二度抽人過黎

會唔會又話點解無後備人, 阻到人返工返學?
3. 如果刻意安排司機返後備, 唔同巴士有塞車
平時佢地真係無野做, 咁係咪又係適當資源運用先?
理性討論+互相尊重