hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署擱置14機場A巴經大橋口岸
開啟左側

[報刊新聞] 運輸署擱置14機場A巴經大橋口岸

053h4 發表於 2018-11-4 00:43 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2018-11-4 00:41
冇人叫佢一次過咁大攪
分批去攪可能冇咁大反應
特別係龍運A線而家又唔係好夠車

龍運唔係唔夠車,佢重有新車出牌應付入口岸新增的需要。

如果佢全數出牌但又唔入口岸,打大條數又做唔到生意,肯定會蝕錢加價。

連E線批客都要捱貴車費。

明明有客有生意,重係香港本地人需求主導,反而唔入口岸做生意?寧願食世界級走線都唔夠客,但有批客由得佢唔做,迫佢地坐B5玩鐵路往新界,真係本末倒置。
簽名被屏蔽
gu9434@24 發表於 2018-11-4 00:44 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-11-3 23:48
晒時間晒油,並且為機場道路創造額外交通流量…

其實呢 不論口岸>T1>T2>GTC 定 T1>T2>口岸>GTC行既路都係一樣 何來額外交通流量呢  

qunow 發表於 2018-11-4 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2018-11-4 00:44
其實呢 不論口岸>T1>T2>GTC 定 T1>T2>口岸>GTC行既路都係一樣 何來額外交通流量呢  

南連接路>口岸離境層>T1>T2>GTC>口岸入境層
=經過口岸與機場之間道路以及機場島上相關道路2次

南連接路>T1>T2>口岸離境層>GTC>口岸入境層
=經過口岸與機場之間道路以及機場島上相關道路4次
DM17 發表於 2018-11-4 00:54 | 顯示全部樓層

兩邊唔拆線

1個月後開始旅遊旺季加埋AWE
堆A車要嘔多幾多架車先食得哂3個站既客?

同埋成日講唔夠客
駛唔駛好似深西同落馬洲咁變哂運豬車先叫夠呀
同埋你A車淨載人唔駛載行李既

史上空前最強大戰!
s3n370 發表於 2018-11-4 00:55 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-4 00:39
原來A11只做繁時。繁時A11而家都係開20分鐘一班jar.
你係反對餘下的A線改經口岸,即係都有一批唔夠客的機 ...

而家我係指出乜都唔做,入哂去有乜問題,並提出點可以解決問題
提出問題都算反對?再夾硬D唔好?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
053h4 發表於 2018-11-4 00:57 | 顯示全部樓層
DM17 發表於 2018-11-4 00:54
兩邊唔拆線

1個月後開始旅遊旺季加埋AWE

AWE一路係黃車加班wor
旅遊旺季,舊年來講龍運都吉車遊街咁滯。所以今年要申請加價。
究竟有幾大幫助呢?龍運有29部新車落地,機場突然間可以加多好多班機?
旅遊旺季唔代表A車全日都夠客,事實就係大部份時間唔夠客而家入港珠澳A36客量明顯改善。龍運盤數咁差又唔比做港珠澳又唔比加價,機場客事實係唔想坐A線,點解A37/A47X唔入得去先?

簽名被屏蔽
cky 發表於 2018-11-4 01:26 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-3 15:11
機場線一路都係入需求時入AWE,亦都有唔少新A 線係預做港珠澳先開到差唔多緊有一條A 線係左近,唔好講到咁 ...

亞博館係機場建成後才落成,而 A 車改以亞博館為總站,並沒有影響原坐 A 車入機場客的時間。

但跟據報紙所指,宜家要求所有 A 線先入港珠澳口岸後才去機場,很明顯就削弱了 A 車原先優先服務機場的用意。

至於那位指難人家別用 E 車用作趕飛機的理由,跟本預咗 E 車要晌東涌同後勤區遊花園,冇二三十分鐘都唔駛旨意到客運大樓,入唔入口岸的影響冇 A 車咁大。
053h4 發表於 2018-11-4 01:30 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2018-11-4 01:26
亞博館係機場建成後才落成,而 A 車改以亞博館為總站,並沒有影響原坐 A 車入機場客的時間。

但跟據報紙 ...

先搞清楚,原計劃係所有A車一個月後先去口岸

而入機場改道的安排係先咨詢區議會,考慮各種影響,無話一定要做。呢個安排本人係反對。

但而家係連第一項安排都拉倒,就係本末倒置。
另外,龍運A車同E線時間差距,大部份係少於15分鐘,所以新界居民一直對龍運大開A線好有意見。用行動有A線都唔坐坐E線去機場。

s3n370 發表於 2018-11-4 01:41 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-4 00:39
原來A11只做繁時。繁時A11而家都係開20分鐘一班jar.
你係反對餘下的A線改經口岸,即係都有一批唔夠客的機 ...

任何道路車站甚至路線設計,都係應付繁時0既客流同車流
同埋我一路強調夠客就分家,唔夠客就入去
大把路線都係繁忙多客先分家,咁唔夠客開特車做乜?
真係咁難明?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
053h4 發表於 2018-11-4 01:44 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2018-11-4 01:41
任何道路車站甚至路線設計,都係應付繁時0既客流同車流
同埋我一路強調夠客就分家,唔夠客就入去
大把路 ...

A11繁時開緊20分鐘落北角先係所謂爆的根本原因。重有非繁就算開緊20分鐘好多時都係30-40人

市區有幾多線繁時重開咁疏呢?

我諗好似A29先加密會合理D。A29法定班次而家重密過A11。
簽名被屏蔽