hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 連純住宅的馬鞍山都養起89D, 堂堂屯門真係養唔起全日... ...
開啟左側

[問題] 連純住宅的馬鞍山都養起89D, 堂堂屯門真係養唔起全日...

groom1002 發表於 2018-11-6 22:35 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-11-6 21:58
如果好似N260果種極品走線, 碼頭區一定全吉, 要去到虎地先開始有人坐

如版友所講, 62X同好多線重疊, 尢其6 ...

諗著62X拉去富泰,沿261走線至屯門官中,直上公路,加停屯轉,但258D/259D只於非繁停屯轉,兩繁不停。安友區方面,早繁新線259P龍門居<>鯉魚門邨,離開總站經皇珠路,停豐景園,翠寧花園,友愛邨上公路,不停轉車站,非繁仍由259D在特定時間來回繞經。
不喜勿插
ES6048 發表於 2018-11-6 22:38 | 顯示全部樓層
其實屯門有兩條全日東九線算係咁,
但的確仲有改善空間。
加上258D及259D已經接近飽和,
將62X全日兼擴大服務範圍,分担258D及259D的負擔,
三條線全日夾埋做個聯合班次,
相信都可以滿足到屯門往返東九的需求…
6516 發表於 2018-11-6 22:57 | 顯示全部樓層

1隻手指隊住人, 都仲有3隻係隊住自己
你講得出叫人轉車嘅時候, 點解唔係你去轉車呢
原本人地非繁259D 繁時62X
你一個唔該就抽走晒, 叫人轉車同叫佢食屎其實冇咩分別

未有屯轉果時, 62X伸長去富泰果邊都話多D客
不過屯轉已開, 又改線又加車又搵人仲要每個區去拗數
搞咁多野都係叫你去屯轉好過喇
反正非繁未飽和, 最多開多幾條繁時線俾你搞掂唔同區嘅高峰人流就得

Breadd18 發表於 2018-11-6 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-11-6 21:10
據呢到版友所言,屯碼可以養得起259D全日直出,但市中心嘅62X係唔得

不過咁講,馬鞍山所在位置距離觀塘同 ...

嗰個一定唔係我 客觀啲大家分開有時都抆水 夾埋又會爆 我只係睇唔透60M同60X疏得黎又少人,真係鬼唔望屯門南快啲通車,然後一車車倒落西鐵,九巴就會正視問題,基本上散石灣得2架半巴士,淨低1架半都係廢嘅。所以令到59喺轉車站最旺場
Breadd18 發表於 2018-11-6 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
ES6048 發表於 2018-11-6 22:38
但的確仲有改善空間。

飽和嗰條係259D 我今日5點多啲返去屯門 5分鐘內先見到3架258D出去 (我懷疑自己眼花)
andy92 發表於 2018-11-6 23:15 | 顯示全部樓層
ES6048 發表於 2018-11-6 22:38
但的確仲有改善空間。

62X 全日的話應該拉入54區,經屯公來回,做富泰兆康欣田紅橋夠客有突
Breadd18 發表於 2018-11-6 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-11-6 21:03
其實259D同62X模式, 已經cover左唔少非繁時段, 唔單止係rush hour架啦
下午分家時段但未到進入繁時的259D ...

我寧願大家拆開,兜得入去嗰邊都夠15分鐘一開二再等過,拎走61X 塞入富泰入兆康去屯公三站 62X入屯轉一了百了 反正都唔會有人坐地鐵去九龍東  加速兆康去轉車站,廢事倒曬比MTR。同時亦可善用安友轉車站資源
Breadd18 發表於 2018-11-6 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2018-11-6 23:15
62X 全日的話應該拉入54區,經屯公來回,做富泰兆康欣田紅橋夠客有突

留比61X做 61X少人過你 62就只係推到人坐960/961呢啲 61可以推埋263/260X/63X(?)
 樓主| 浸大小晴 發表於 2018-11-6 23:26 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2018-11-6 23:27 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2018-11-6 23:09
飽和嗰條係259D 我今日5點多啲返去屯門 5分鐘內先見到3架258D出去 (我懷疑自己眼花) ...

果個鐘數258D要負責食轉車站堆客(主要係青公客)..
搞到好客易拖卡