hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門及深井區巴士跟進項目
開啟左側

屯門及深井區巴士跟進項目

AVD1 發表於 2018-11-11 13:02 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-11-11 12:48
我又冇你睇得咁樂觀
屯馬線全線通車後,61X應該點都要交至少一部車出黎
而家非繁都做緊20,再減車,有一 ...

其實如果講成條屯馬線通車之後,
我反而認為 61X 個前景係會將條線搬九龍總站多過 byebye。

土瓜灣將來就肯定唔夠港鐵切架啦,
但係黃大仙又唔係咁講,

假如 61X 去到樂富、新蒲崗、甚至轉左入去啟德的話,
前景又未必唔係差到話咩都冇。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Ricky403 發表於 2018-11-11 13:04 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2018-11-11 12:09
咁就最好,我一直意思都係咁
到時九巴未多咗車,只係做土瓜灣綫,VIP區

公道講句
碼頭又唔係真係咁差
只係日日逼車,將59M/X呢組妖魔化咗

尤其睇下59X開緊咩班次時,會發現
出旺角
平日05:44-17:21開3-8
星期六05:55-18:02開4-9
假日06:45-22:50開6-9
入屯門
平日08:30-00:30開4-9 - 好似12:02-19:xx開4-7添
星期六09:00-00:40開4-8
假日08:00-23:30開6-8
繁忙時間仲有259D都係直入直出,當然分流效果就......
講到底,服務水平唔算極差,如果有問題,都會係走線同分工問題
當然好似智將咁揀飲擇食嘅,冇人幫到你地碼頭人

鬥慘,同洪水橋藍地63X/68A動輒聯合20分到站比,碼頭算好啦,起碼荃葵繁時有59A飛屯轉,港島仲有城巴參與營運,有962A/962P/X962
人地大部分時段要硬食258P世界級走線,63X客量升緊但一直冇再加班都未開炮啦
的確60M/X係值得多酸幾下嘅,但去到呢度就夠,冇必要講到自己個區幾慘幾想再多啲線分餅仔,再講到市中心點樣唔值市中心,到時個個人覺得碼頭大帝就到時真心有問題都只會被人笑
.
he_01 發表於 2018-11-11 13:19 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-11-11 12:48
我又冇你睇得咁樂觀
屯馬線全線通車後,61X應該點都要交至少一部車出黎
而家非繁都做緊20,再減車,有一 ...

其實61X只係之前改時間表集中啲車係繁時開先令到繁時過後出現20分鐘班次
如果冇收車正常非繁大部分時間開15

https://hkwfm.net/kmb/61X.htm
macky 發表於 2018-11-11 13:29 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-11-11 13:04
公道講句
碼頭又唔係真係咁差

佢唔係差係"節惰"姐
咁多年都話碼頭交通冇得做
咁試吓轉吓其它公司,引入競爭都係好事巴士班次亦都情緒日日都變
今日好似好穩定,明天未又唔穩定

你都講九巴係其它區都做到咁差
巴士唔似得鐵路係可以轉
洪水橋一開始都唔應該比九巴做
開始試吓比其它未重好

Ricky403 發表於 2018-11-11 13:31 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-11-11 13:02
其實如果講成條屯馬線通車之後,
我反而認為 61X 個前景係會將條線搬九龍總站多過 byebye。

如果樓樓上站友俾嘅資料冇錯
咁應該搬總站居多,可能縮到新蒲崗,非繁會留但班次幾肯定要減,尤其如果62X全日
不過新蒲崗都算係屯馬線鑽石山站射程範圍?
.
Ricky403 發表於 2018-11-11 13:37 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2018-11-11 13:29
佢唔係差係"節惰"姐
咁多年都話碼頭交通冇得做
咁試吓轉吓其它公司,引入競爭都係好事

如果要發展龍鼓灘,城巴再加強服務及網絡,或者迫九巴改善服務嘅機會實有
點都好過洪水橋本來話商住混合而家俾人工島搶哂風頭,前景極不明朗

不滿現況嘅可以多啲支持任何會改變社區嘅政策
當然每樣野總有好有壞,因為人多而有發展前景嘅,亦會受人多之害
.
jx6215 發表於 2018-11-11 14:13 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-11-11 13:04
公道講句
碼頭又唔係真係咁差
屯碼服務水平唔算差 智將咁揀飲擇食
你攞洪水橋同碼頭比 係咪鬥轉車站人龍長?

講起59A飛屯轉
斬左59A又冇加班比59M 係咪過車比68A?

洪水橋藍地既朋友 68A比以前密左幾多可唔可以講兩句?

咁多年黎碼頭都被迫住用44去做駁腳去北區大埔沙田油麻地尖咀紅磡東涌機場各地
既然九巴自己唔做 我覺得碼頭受得起好似44提供既一站直上公路既「大帝」式走線
Ricky403 發表於 2018-11-11 14:39 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2018-11-11 14:13
你攞洪水橋同碼頭比 係咪鬥轉車站人龍長?

講起59A飛屯轉

59A係一直都飛屯轉的坦白講我都唔支持59A縮線改兩繁,但人地商業決定,特登等區會換屆做,再刻意補埋59M $11.5轉乘,可以點樣應對?
就算當係城巴做會倒多啲資源,都唔會係條59A啦

況且59M/X排極隊,只要唔收車,幾分鐘就一兩班到清人啦
繁忙時間,唔介意行多幾步路,仲有259D可以坐嘅添
同63X/68A動輒原地食15/20分鐘風點比啊
如果話收咗車,反正企喺轉車站都要等,記低到站時間同車牌再去投訴甚至報警係咪真係咁難?

所以一直都話拗咗幾個帖十幾頁,結論就係屯碼區真係揀飲擇食,想樓下有59M/X級直車去全港十八區,俾著城巴都滿足唔到你啦
一條962系,繁時拆到枝葉繁茂嘅代價就係非繁962X 12-15分鐘一班自己搞掂,算好㗎啦都叫有得食兩家茶禮
更加唔好講再多一條大線會發生咩事
除非有新發展有路線要招標啦
.
jx6215 發表於 2018-11-11 15:12 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-11-11 14:39
59A係一直都飛屯轉的坦白講我都唔支持59A縮線改兩繁,但人地商業決定,特登等區會換屆做,再刻意補埋59M  ...

當263埋屯轉大半車轉59M/X果陣 要求開幾班去碼頭有幾過分?
洗唔洗學259B咁兜埋友愛安定豐景園先得果三班車?

講揀飲擇食 請問有乜揀?
259B回程果三班兜安定友愛豐景園叫唔叫做揀?
九巴第一句叫人轉59M
到依家你都未答我59M開緊乜班次 加過乜班次
開唔足班咁多年 你又點知我冇投訴過冇坐定定數過車?
講到好似減59M斬59A仲要碼頭區跪謝九巴咁 真係多謝曬

053h4 發表於 2018-11-11 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層