hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門及深井區巴士跟進項目
開啟左側

屯門及深井區巴士跟進項目

Ricky403 發表於 2018-11-11 15:40 | 顯示全部樓層

jx6215 發表於 2018-11-11 15:12
當263埋屯轉大半車轉59M/X果陣 要求開幾班去碼頭有幾過分?
洗唔洗學259B咁兜埋友愛安定豐景園先得果三班 ...

所以都話碼頭揀飲擇食
大大條259D繁忙時間唔經安友市中心嘅安排就咁被你無視咗
碼頭區咁想多一條直出區外線,62X應該拿拿聲全日,碼頭攬住259D自生自滅啦
59A縮做兩繁荃葵,你就用「斬」黎形容,冇人夠你講喎大哥
「洗唔洗學259B咁兜埋友愛安定豐景園先得果三班」哦,咁即係唔係全日直出直入就垃圾線,明白
我諗就算俾你搬去安友「VIP區」,到時都會嘈
點解961班次疏過960咁多
點解260B260C只限繁忙時間服務人地良田就有58M260X全日服務點解60M60X要減班
點解出東九非繁要同碼頭share一條線

咁嘅態度就算碼頭九城新嶼四間齊哂都幫唔到你
建議你自己養架車好過啦,唔駛等車即刻出車,唔駛轉車直達目的地樓下
不過凡事都有代價嘅,你就承擔一切支出啦
.
HS1588 發表於 2018-11-11 15:46 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2018-11-11 15:12
當263埋屯轉大半車轉59M/X果陣 要求開幾班去碼頭有幾過分?
洗唔洗學259B咁兜埋友愛安定豐景園先得果三班 ...

九巴處理得差係客觀事實, 59A 大減服務, 259B 取消, 我由 day1 已經不滿到宜家, 再去前幾個 post/reply , 大家都唔否認碼頭區交通差, 不論係九巴城巴, 都有好大改善空間
我並唔係針對碼頭區, 只係話某D人為反而開地圖炮
話將D線比第二間公司做, 咩都入人地區數, 根本係反智

由一開始已經講話碼頭區交通差, 係唔關其他區事,
59A 果幾部掛牌都要柯打 59 系, 其他碼頭以外既線都無份
只係果幾位碼頭居民死都要追住 259D 黎咬
開直達碼頭版 260X 263 我係十分同意, 甚至直接係 260X 263 抽幾班黎做都係有需要

053h4 發表於 2018-11-11 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-11 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層

jx6215 發表於 2018-11-11 16:08 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-11-11 15:40
所以都話碼頭揀飲擇食
大大條259D繁忙時間唔經安友市中心嘅安排就咁被你無視咗
碼頭區咁想多一條直出區外 ...

咁講啦 我上得依個討論區
會唔會連259D咩時間經定唔經友愛安定都唔知?
又如果我上到259D 又使唔使同你講九巴係過去咁多年259D都做得差?
你先解釋一下朝早果幾班特車走線再講我講九巴做259D做得好唔好

再者 59A縮做早繁荃葵
邀請你揭前幾頁 睇下版友點講
請你搵舊文 睇下知情人事點講

最後我得一句 我回唔係我反對62X全日或者要求D乜(先係我冇提出過要求乜)
而係閣下講到碼頭人十惡不赦 死攬住59MX259D乜乜乜
我由59A兜安友豐景園 坐到259D連市中都兜埋
由962兜青公 坐到962X兜置樂
我唔認為城巴有欠碼頭 因為碼頭唔夠客係事實
一對962P同X962 對碼頭絕對有所交代
咁多年黎59A 59X 亦算係依足本子辦事
我冇話因為59A或者259D兜而要求過乜野
我眼見既 只係259B明明重疊左半程60X都經安友 又或者263大半車人上返59M
我出發點只係響到底資源有冇用係岩既地方 有冇好好咁用到個轉車站
敢問閤下 憑乜話我揀飲擇食?

咁多年黎兜極我都覺得冇問題 因為屯門人都知非繁一定唔夠客 係兩邊都唔夠
開左轉車站咪CUT左中段259D囉 有乜問題? 留黎做乜?
同當年59A中段愈開愈密愈開愈足道理一樣 搵位蝕?

最後得罪都問句啦 你唔熟碼頭都同我講59A唔算斬259D直出直入
敢問聲 你住邊區?

Breadd18 發表於 2018-11-11 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-11-11 12:25
九巴對 61X 態度未必會係你想像中咁

一嚟繁忙時間 62X 258D 259D 自己爆到瀉哂,觀塘道又成日塞到呢幾條 ...

目前屯門除咗兆康同瓏門之外,越向南嘅地方越唔鍾意坐西鐵。轉完又轉,59X碼頭去到美孚33分鐘嗰陣 西鐵都唔知去到元朗未
tomlui007 發表於 2018-11-11 18:00 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-11-9 17:02
要求屯碼擴建,塞哂堆259D、962系落去囉

龍門居/龍逸邨設計失敗?
tomlui007 發表於 2018-11-11 18:03 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2018-11-9 07:23
咁運輸署應該重新整頂所有巴士綫
比啲有心做公司
更何況又宜家又唔係得嗰3間巴士公司

5間?但都是兩大集團...跟澳門平分網絡?九巴規模實超載...
Breadd18 發表於 2018-11-11 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2018-11-11 16:08
咁講啦 我上得依個討論區
會唔會連259D咩時間經定唔經友愛安定都唔知?
又如果我上到259D 又使唔使同你講 ...

我自己都有跟住兜圈 始終我想坐窗口位  只不過走線唔會理想,龍門居行到屯轉都唔知要幾耐

尤其回程,求其上258D/259D或者黃大仙61X 屯轉落完車嘅轉返59M/59X可以快一班車 加上259D執嘅人最多兩三成

講少車 洪水橋食塵仲慘,十幾廿個等兩三個字,但碼頭三幾分鐘內有一班車走二三十人,我自己都覺得連去個深水埗都要轉車簡直比人剝削。但巴士資源不嬲隨住人囗增多而越多,

不過佢地至少冇走線問題,碼頭有,明明59M同59X條龍唔洗製造咁多㗎喎

轉車站起嚟就係要善用運載力,如果62X全日,拎走61X係會少咗架車,但係呢個係市中心同安友區自己嘅資源 唔洗同碼頭人share,位又多啲 有時市中心又唔使企,又唔使特登去對面等車。

比條61X去兆康,唔行青公,睇下可唔可以mun返多啲人落屯轉,又方便到佢哋 又唔會去唔到市中心 畢竟67M/67X落去都要一段時間

tomlui007 發表於 2018-11-11 18:14 | 顯示全部樓層

可惜6F客量流失比212慢得多...否則合併+跟6C重組就不會令6C超負荷和跟6C客量分配不均而面臨取消威脅...