hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵有冇條件更改平日/周末的頭尾班車時間? ...
開啟左側

港鐵有冇條件更改平日/周末的頭尾班車時間?

gsrc0525 發表於 2018-11-10 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

搭過幾次頭尾班車,發現到基本上頭班迫過尾嗰幾班好多,因為好多都要早出門的上班族,
反而夜歸需求就冇咁大,比較大的都係星期五/六晚。

港鐵可唔可以方便返返早嗰班的乘客需求,星期一至五可以提早頭車時間30分鐘,星期六都可以酌量提早?

不過,為配合例行維修工作,星期日至四晚要提早尾車時間30分鐘,假期前夕例外,
例如荃灣站平日頭尾班時間開0600-0030,就會變成0530-0000
同時,由於通關時間限制,東鐵線無法更改頭尾車時間。

唔知如果除咗東鐵線之外,其他本地線平日早開頭車同尾車,大家有咩意見?
kei_hk 發表於 2018-11-10 22:38 | 顯示全部樓層

要做﹐實做到的。
重新編過份時間表之嘛﹐最難只要過係不同線的頭尾車﹐在轉車站抵達/開出的時間﹐要夾好時間﹐令月台職員清晰知道﹐做番相應的程序。
其餘都係睇番需求班次﹐重新制定不同班次密度時段長短﹐

跑馬拉松咪就係提早開頭車﹐特別加班車有幾班車較密﹐之後再用較疏的班次﹐直到正常頭車時間再跟番原本的時間表運作。

問題係有什麼誘因﹐要做到某幾日早開早妖﹐某幾日就遲開遲收?

樓主| gsrc0525 發表於 2018-11-11 00:02 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-11-10 22:38
要做﹐實做到的。
重新編過份時間表之嘛﹐最難只要過係不同線的頭尾車﹐在轉車站抵達/開出的時間﹐要夾好時 ...

如果每個站頭尾車時間一齊改咁多,咁轉車站夾車難度唔會話特別大,
以我所知最少市區線尾車前半個鐘都隔10分鐘一班,
不過如果要改嘅話,東涌線同康城車有機會難夾啲。

其實咩時間要唔要早開/遲開頭尾班車,要睇返清晨/深夜時段乘客需求而決定
參考一河之隔嘅深圳,星期一至五/星期六日同大時大節會有三個頭尾車時間,
星期一至五頭班車早少少,而大時大節會遲一個鐘尾班車。

搭得頭班車,好多時係有必要同趕時間,否則大部分人寧願再瞓多陣,
而搭尾班車,必要性就冇咁大,尾嗰幾班啲人通常都係玩完蒲完,
提早頭班車比延遲尾班車更加實際,如果冇辦法長期延長服務時間,
咁可能要提早返尾班車時間,因為每晚例行維修時間已經好短。

你講的馬拉松提早開頭車係其中一個例子,我覺得每年仲有一日港鐵係有需要早開頭車,
就係復活節長假第一日,未天光就有好多人趕去機場羅湖落馬洲,
聽聞6點半上水去羅湖/落馬洲啲車已經迫到爆晒,
由市區搭頭班車邊有可能6點半去到上水? 咪自己諗方法轉東鐵囉。
觀塘線頭班到九龍塘係0604,但九龍塘去上水車程都成半個鐘。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
kei_hk 發表於 2018-11-11 12:09 | 顯示全部樓層

gsrc0525 發表於 2018-11-11 00:02
如果每個站頭尾車時間一齊改咁多,咁轉車站夾車難度唔會話特別大,
以我所知最少市區線尾車前半個鐘都隔10 ...

如果真係為大眾提供更好服務﹐就應該廷長服務時間﹐而不是在個別日子整體服務時間調早調遲﹐否則只會係 "順的哥情失嫂意"﹐輪到收夜班的打工仔隨時無車坐。
例子就係西鐵通紅磡後﹐紅磡站2條線的尾車時間係不同的﹐西鐵係比東鐵早開出尾車的。
但實際上﹐當時西鐵係可以廷長紅磡尾車開出時間﹐但係又不影響維修時間。
因為新界出來的尾車都未抵達紅磡﹐都要等新界尾車到紅磡才可 "收工"。
結果就係隔左一段時間後﹐西鐵紅磡尾車就跟東鐵睇齊﹐即係開多唔知1班定2班車。
這就是真正為大眾著想﹐提升服務質素。

但係真係延長服務時間﹐間中一天半天係無問題﹐正如大節日可以通宵服務。
每天都係加長服務時間﹐就輪到是否有足夠時間做日常維修檢查﹐唔係一件簡單的事了。

樓主| gsrc0525 發表於 2018-11-11 23:03 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-11-11 12:09
如果真係為大眾提供更好服務﹐就應該廷長服務時間﹐而不是在個別日子整體服務時間調早調遲﹐否則只會係 " ...

嗯,唔知有冇試過星期一至四0630前或0000後搭過港鐵呢,有留意嘅話返早個乘客需求一定大過深夜收工個乘客需求。
返早嗰班,除咗輪班之外,唔係輪班制嘅人都好多,老師或建造業等行業日日7點幾8點就開工,而深夜收工嗰堆好多絕大部分都係輪班。

機場夠24小時運作同有人返工放工,機場快線咪又冇可能開足24小時。

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
kitarolo 發表於 2018-11-11 23:38 | 顯示全部樓層
飲食業員工就係其中一群
收工接近凌時嘅行業之一
雖然話用巴士代替會較可行
但買咗月票嘅可能變成有得搭
而變成「蝕底咗」

東鐵除邊境站問題外
夜間賽馬亦是一個限制
ATEU15 發表於 2018-11-13 00:33 | 顯示全部樓層

你要問下一D東鐵路邊的居民和區議會肯不肯為你地有車搭而嘈多幾個鐘
ricky619 發表於 2018-11-13 17:08 | 顯示全部樓層
本來機場快線往機場頭車5:50, 但荃灣線北行頭車要6:06,
成個九龍區搭鐵路去機場最早都7:00先到,
好多早機旅行團既集合時間都趕唔到, 被迫搭巴士.
其實荃灣線和東涌線頭車都可以早d.
miklcct 發表於 2018-11-15 06:18 | 顯示全部樓層
我06:10喺旺角上荃灣線去中環嘅情況

進智公交
 樓主| gsrc0525 發表於 2018-11-15 07:26 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-11-15 06:18
我06:10喺旺角上荃灣線去中環嘅情況

所以咪建議將平時頭車改早半個鐘,嗰陣連九龍灣以東同深水埗以北嘅頭班車都未到,返早更(~7點)嗰堆打工仔唔搭頭班車真係隨時遲到。

戴頭盔先,我最多都係星期六先搭頭班車,不過荃灣線南行同觀塘線北行已經迫到平時早繁冇分別,星期一至五可能未必上到車。

唔知有冇人平日清晨5至6點搭出市區啲巴士,係咪已經好多人?