hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴2號線多次脫班
開啟左側

新巴2號線多次脫班

leo_ku 發表於 2018-11-16 16:57 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-11-16 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-11-16 17:01 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-11-16 16:55
係就要加分加多D,我最睇唔過眼亂咁投訴加重其他人工作量,又唔諗其他替代品一味淨識嘈,完全唔諗巴士公 ...

好, 我成全你, 加多20分

問題係我並唔係"亂投訴", 而係有真憑實據喺手, 不論我喺站頭見到好, 街度見到都好都一樣可以投

我見識過有啲人係會誇大事實咁去投訴, 果啲人誇大係可能想署方正視問題在我而言係無可厚非...但我自己就100%唔會誇大或幫任何公司開脫, 柴小又好九巴都好

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
brianso198 發表於 2018-11-16 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-11-16 16:59
4年過去咪一樣用到,好拎唔拎拎時間去講顯得你無說服力呵。

唔可以有轉變嘅?
不過算,你當我係廢柴講嘅事無說服力唔係第一日發生嘅事。

slsso 發表於 2018-11-16 17:06 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-11-16 16:55
係就要加分加多D,我最睇唔過眼亂咁投訴加重其他人工作量,又唔諗其他替代品一味淨識嘈,完全唔諗巴士公 ...

難處?市民日日擔心班車有無"被收車"有無難處呀

入紙減班有幾難?

支持一收車一TCU,政府事事落record,你講到收車咁偉大,當然要落record 記住啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 當然要落record 記住啦

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2018-11-16 17:54 | 顯示全部樓層
我好明白巴士公司難處,
所以我歡迎……

城巴W1收車收到60分鐘一班;
新巴18X收到120分鐘一班;
九巴51收到24小時一班

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 24小時一班...笑咗

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
tridents 發表於 2018-11-16 17:57 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2018-11-16 17:06
難處?市民日日擔心班車有無"被收車"有無難處呀

巴士公司真係有難處, 收咁多投訴咁多工作量, 最好關閉客戶服務部門拒絕接受任何投訴, 橫掂班客吾識搵替代品, 即係連 TCU 都吾識搵啦, 個客又無得投訴, 巴士公司又可 Tup 哂堆 $4.1 車, 又吾駛養客戶服務部, 難處變好事, 巴士公司等好需要呢類型人才幫佢發展架.
neoplan720p 發表於 2018-11-16 17:59 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-11-16 16:59
4年過去咪一樣用到,好拎唔拎拎時間去講顯得你無說服力呵。

4年前,新巴18cut 到得返繁時未?
4年前,城巴5取消左未?
4年前,城巴10仔減班減到而家咁的狀況未?4年前,新巴2A有無而家咁疏咁甩班呀?

好拎唔拎拎2014年數據去講顯得你無說服力呵笨6+1

評分

ahken + 1 + 10 4年前,新巴18cut 到得返繁時未?.

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2018-11-16 18:02 | 顯示全部樓層
都係果句,有無客唔係大家說了算,
但重點係,
就算真係無客,
你咪申請減班減到60分鐘一班或者交牌,
而唔係「明張目膽」去唔跟時間表收車。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
ahken + 1 + 10 你咪申請減班減到60分鐘一班或者交牌.
brianso198 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

brianso198 發表於 2018-11-16 18:02 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-11-16 17:59
4年前,新巴18cut 到得返繁時未?
4年前,城巴5取消左未?
4年前,城巴10仔減班減到而家咁的狀況未?4年前 ...

4年後做咗一大堆重組仲講東講西,廢時講咁多慳返啖氣算。