hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) QRcode 入閘坐MTR﹐預料2020年中推出
開啟左側

QRcode 入閘坐MTR﹐預料2020年中推出

樓主| kei_hk 發表於 2018-11-16 10:15 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2018-11-15 23:10
有競爭係好事,出現手機支付之後八達通就真係比下去,而潮流就係手機支付,唔袋卡甚至無現金 ...

拍卡(NCF) 同 掃碼 (QR Code)﹐那一個較有優勢﹐都係睇情況而定。
不過﹐用於鐵路這些超高流量的地方﹐MTR都唔會計較設備成本﹐加埋只係單一功能﹐拍卡係具優勢一點的。

但係一些交易方便及時間唔係先決﹐掃碼就有優勢﹐特別係小型商戶﹐或發展無人自助服務。

搵支付寶原因﹐應該係他們的offline技術成熟﹐有其他報導講MTR係叫過所有入標公司去做示範的﹐在可靠性應該係支付竇係最好的。
而用於人流多的地方﹐必定係要用offline的﹐這一點唔會有人質疑的。
我唔相信有其他入標公司﹐會用online方式做這些交易。
online就算網絡情況極佳﹐都要幾秒才可驗證完成。

註 : 支付寶早前都開過記者會﹐發表offline的「乘車碼」服務﹐成套技術係可以用於MTR之上的。
據說支付寶用戶要額外申請才會有此功能﹐當中好似要綁銀行戶口/信用卡。

(後加回應)依家社會主流都用信用卡做主要交易,我相信香港人就算有冇優惠而跳唔跳槽,都有一定數量嘅人會用QRcode手機支付程式,相信對將來閘機係offline模式下以0.3-0.4秒處理交易唔大問題。反而我會擔心嘅係用入錢去戶口果一班,我見過唔少次係港鐵站便利店買嘢飲,經常都遇到呢啲朋友塞著個counter,同個店員嘈點解交易唔到,我希望只係少數人,否則繁忙時間咁樣阻著法都幾大影響。

這一點有部份認同的﹐有信用卡的人﹐仲點會同你用EPS之類。

但係手機支付主打係細額﹐以往好多時去細鋪用信用卡支付細額﹐真係比店員 45度角的(眼神)﹐甚至講明唔收。

近一年半載情況有點改變﹐唔少細店真係新增接受支付寶﹐但係一直以來都唔接受八達通/信用卡。
甚至乎開到聲叫客用支付寶﹐但係商戶唔係唔需要支付交易手續費﹐聽番來好似係1.5%(唔sure有無記錯)。

用電子支付真係大勢﹐大家都唔想帶一堆/找回一堆碎銀﹐店家亦唔想處理碎銀﹐結果就大家都想電子支付。
以前就八達通包攬晒細額市場﹐原因幾乎係市場上的唯一服務供應商。
現在好明確情況唔同晒﹐本地薑先有TNG(已轉型)﹐再有T&G﹐亦有2大公司﹐全部成本都低過晒所有對手﹐商戶只係投資一張紙牌又得﹐租部終端機又得。

當商戶的投資及運作成本越低﹐小店就越有興趣接受電子支付。
老闆都知道大家唔係咁想用cash的﹐特別係碎銀﹐電子支付係有吸引顧客的能力。

我自己以前都常用八達通做非交通交易﹐因為方便及免碎銀。(接受信用卡就會優先用信用卡)
但係今年開始情況就改變了﹐依次序係 支付寶 > 信用卡 > 八達通。

無計﹐支付寶優惠多﹐綁埋信用卡就可食埋信用卡回贈。
這樣﹐就明白點解八達通會排到最後才會用。

2大手機支付商﹐而家不停派錢目的﹐就係要令你們一班用家改變使用習慣﹐當你習慣左就會長期使用﹐就唔會輕易再轉其他支付方式。
所以﹐信用卡都唔係無危機的﹐只不過唔少人會綁信用卡扣數﹐信用卡公司唔會無晒所有交易手續費收入。
只不過﹐八達通的危機係最大﹐流失的收入會係最大影響的一個。

PS. 你講戶口唔夠錢扣﹐應該唔會在乘車交易發生。

kitarolo 發表於 2018-11-16 10:15 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2018-11-16 09:27
依文字所述,只是在部分現有閘機加裝接受二維碼的設備,同一閘機應該依然可以接八達通及其他車票入閘。
...

#8意思應該想表達須保留
「只接受八達通/單程票」嘅
閘機,兩用果啲唔會係全部。
 樓主| kei_hk 發表於 2018-11-16 10:21 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2018-11-16 09:52
Alipay 獨家一年,之後先受咩wechat pay o!epay tap n go?
都係果句,八達通一早肯落google pay  / apple  ...

最好大機會係 V7 Pay。

我用得OePay﹐點解唔直接用八達通卡

T&G 都有機會﹐睇下老電仲想唔想去爭市場佔有率。

PS. 我好有懷疑﹐市場上有幾多人用 T&G?  
除左無資格申請信用卡的人之外﹐有幾多人會選用T&G 作為日常銷費之用?

RyanPun 發表於 2018-11-16 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2018-11-16 10:15
拍卡(NCF) 同 掃碼 (QR Code)﹐那一個較有優勢﹐都係睇情況而定。
不過﹐用於鐵路這些超高流量的地方﹐MT ...

人啱啱收工未返到屋企,用緊手機覆,冇得quote引用請見諒。comment and 排版有咩問題我都係返屋企開電腦先執。

Quote 1: 所以我都唔意外係2大QRcode公司中標,特別近一年呢兩間公司賣廣告賣到成行成市,而且好多人用就知佢地的確成功插入香港市場,打得八達通弱點。我都明白支付寶個offline payment的確係高穩定性,甚至可以做到好似八達通咁即時扣數。

我又有少少好奇想問,其實online payment要做到少於一秒時間過數嘅先決條件係啲咩,照計就QRCode做到嘅事,以NFC技術好難三五七年內會做唔到。

Quote 2: 你都講到由以往細唔願意收支付寶,唔多唔少都係關成本事,到依家無舖頭冇QRCode機,唔洗處理啲散銀毫子嘅斗零數,再加上信用卡巨量優惠,完全係吸引咗好多人用。

只不過我觀念上覺得QRCode唔係唔好用,安裝再登記其實唔難,而係在於我角度嚟講,本身自己又有多過一張信用卡,又有幾張提款卡,計計埋埋其他雜類卡都差不多十張八張,我反而會考慮用apple pay/ Samsung pay呢類可以集合唔同卡種嘅應用程式,對於我呢啲懶人嚟講,打開wallet然後揀邊張卡比咩類型嘅交易,總係方便過,又開支付寶,又T&G,又開Oepay, 然後記邊個account比咩類型交易嚟得簡單得多。坦白講我到依家都未用過QRCode支付,正如我所講我更多考慮用NFC交易嚟取代八達通。

clivetock 發表於 2018-11-16 22:42 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2018-11-15 23:10
有競爭係好事,出現手機支付之後八達通就真係比下去,而潮流就係手機支付,唔袋卡甚至無現金 ...

其實我唔明點解啲人會覺得無現金就係先進,有現金就係落後,但係八達通都係無現金又會話佢落後;MTR提供多一種支付方式方便乘客我絕對歡迎,但係係咪一定要咁樣標籤既有嘅支付方式呢?

我自己張八達通基本上只會用嚟搭車,買嘢食嘢嘅一般都會比現金,除非大額消費就可能會碌卡,所以QR Code嗰啲未用過

至於你講到技術問題,八達通都係NFC,所以我諗NFC本身應該做到offline,Visa/Master目前一定要online嘅原因似乎係因為信用卡冇儲值額,所以要online交易以保障交易各方
 樓主| kei_hk 發表於 2018-11-16 23:15 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2018-11-16 18:55
人啱啱收工未返到屋企,用緊手機覆,冇得quote引用請見諒。comment and 排版有咩問題我都係返屋企開電腦 ...

Q1 : online 交易要終端機讀取資料後﹐要傳送資料去銀行/交易處理中心﹐再由他們審批交易(例如戶口有無錢﹐有無爆信用額﹐有無報失......)﹐再幾審批結果再傅回終端機。

整個過程就最少1秒係走唔甩﹐平均2-3秒。如果舊式仲用電話線﹐真係起碼10秒以上。

對於人流高的處理﹐交易時間就顯得非常重要。
這個情況就需用offline交易﹐終端機讀取資料後﹐由自己審批﹐即時自己決定交易是否有效﹐省卻交資料出街再等結果的時間。

用NFC 又好﹐掃code又好﹐讀晶片又好﹐以至磁帶﹐其實成個流程係沒有什麼大分別。
只係讀寫資料的媒體不同﹐同樣可以做到online及offline的。

PS. 支付寶/V7 Pay現時都係用online交易﹐需要2-3秒去處理一單交易。
PS2. 拍卡式信用卡亦可以用offline交易﹐有超市細額交易就係用offline﹐即拍即出單。如果你係駕車過隧道﹐用信用卡支付都係以offline交易的。

Q2 : 老實講﹐我係貪優惠的。
早2個月我更加細心去對月結單去睇信用卡回贈﹐發現唔單只用賺取支付寶本身的優惠(eg. 每月4-5張 $5優惠卷)﹐仲可以收取信用卡簽賬回贈﹐連獅子銀行的最紅獎償都可計算(視乎商戶本身的類別而定)。

所以﹐我真係貪優惠而用﹐會計算點去銷費去選用不同的支付方法。

PS. 支付寶/V7 都可以登記多張信用卡的﹐按你需要隨時轉用你指定的信用卡扣數的。

樓主| kei_hk 發表於 2018-11-16 23:19 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2018-11-16 22:42
其實我唔明點解啲人會覺得無現金就係先進,有現金就係落後,但係八達通都係無現金又會話佢落後;MTR提供多 ...

我唔會用 "先進"﹐但我會用 "方便"。

最少﹐唔駛為一堆神沙而去煩。
你又唔會帶出街用﹐但係又會收下一個收下一個﹐儲埋儲埋﹐都幾頭痕。

金管局部車﹐唔係成日到你家附近的。

多一種電子支付﹐就多一種方便。
至於用唔用﹐使用那一程﹐就係個人選擇。

lwb701 發表於 2018-11-17 10:55 | 顯示全部樓層
visa/master 都講緊最快去到2022先有,外國好多一早已經有/引進緊。
怕其他方法慢嘅大可以整一半係八達通專用通道。
八達通死都唔落apple pay/ google pay,成個手機支付普及化係被佢拖後腳,港鐵/巴士公司加多幾款付款方法真係無可口非。
連香港人去日本都可以開張SUICA落手機用唔洗出卡果陣,香港八達通做咗啲乜野俾香港人/遊客呢?
印啲垃圾公仔圖案落張卡賣貴啲就叫做有創新有做過野咁吓話?
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
YY487 發表於 2018-11-17 11:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JF1261 發表於 2018-11-19 20:46 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2018-11-16 23:19
我唔會用 "先進"﹐但我會用 "方便"。

最少﹐唔駛為一堆神沙而去煩。

如果你講方便跟本QRcode base 既就無八達通咁方便

八達通一拎出來拍落去卡機就搞掂
QRcode base 就又要開apps 又要開咩小程序又要gen 乘車碼
你知香港啲人唔到閘機都唔拎部電話出來架啦
如果真係要推唔該整返幾部八達通專用閘機, 廢事班人阻住曬

利申: 有用samsung pay 八達通, 使用感覺係最好既
而我自己都有用中國版微信支付,如果一早開定apps 用落都唔太慢
但問題係開apps 太多步驟