hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴264R延長路線消息
開啟左側

[路線消息] 九巴264R延長路線消息

VA52-HN6509 發表於 2018-11-22 23:57 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2018-11-21 07:17
贊同,我建議如下:
加停洪福
收費優惠:14.5(一年)

如果真係停埋洪福邨只會令條線慢上加慢
同埋入天水圍又要改走線

唔值得為左一個洪福邨而放棄成個天水圍
但為何一畢業才知 一世我也要考試
andrewyl 發表於 2018-11-23 11:01 | 顯示全部樓層
VA52-HN6509 發表於 2018-11-22 23:57
如果真係停埋洪福邨只會令條線慢上加慢
同埋入天水圍又要改走線

咁 樣 兜 洪 福 都 唔 係 叫 加 停 , 直 頭 係 改 總 站 添 喇 .  
不 如 洪 福 個 邊 自 己 去 爭 取 261X 假 日 版 兜 洪 福 延 到 去 大 埔 啦 .

andrewyl 發表於 2018-11-23 11:02 | 顯示全部樓層

而 家 264R 咁 行 法 對 我 假 日 間 唔 中 由 嘉 湖 去 太 和 同 大 埔 中 心 ,
係 方 便 佐 好 多 , 唔 駛 我 坐 3 轉 車 先 入 到 大 埔 .
如 果 用 入 到 大 埔 中 心 計 , 車 資 其 實 係 仲 平 佐 $1.8 (用 係 太 和 轉 71K 計) .
$15.8 vs $17.6 ($8.5 + $4.4 + $4.7) .
不 過 車 程 黎 講 , 由 以 往 計 嘉 湖 坐 村 巴 去 上 水 要 20 - 25 分 鐘 ,
上 水 去 太 和 要 15 分 鐘 , 太 和 去 大 埔 中 心 20 分 鐘 ( 坐 71K 計 ) ,
仲 未 包 括 等 車 時 間 , 其 實 264R 整 體 時 間 唔 係 差 得 太 遠 ,
所 以 我 假 日 就 會 坐 264R 往 來 大 埔 , 唔 駛 再 轉 車 .
其 實 呢 條 線 仲 有 個 bonus 係 元 朗 大 馬 路 就 有 直 車 去 天 水 圍 (東) ,
唔 駛 再 特 登 行 去 元 西 坐 K73 , 輕 鐵 或 者 坐 B1 , 276P , 269D 天 水 圍 西 鐵 站 再 轉 車 .
仲 方 便 左 好 多 , 應 該 吸 引 到 唔 少 大 馬 路 客 返 天 水 圍 (東) .
而 家 元 朗 往 來 天 水 圍 東 西 打 通 晒 , 以 後 就 唔 駛 靠 條 垃 圾 輕 鐵 出 入 .
老 九 做 盡 D 再 吸 客 既 話 , 加 入 短 程 收 費 ( 由 天 耀 > 元 朗 形 點 ) 收 $5.5 .
咁 就 通 殺 西 鐵 輕 鐵 .
tm4681e500 發表於 2018-11-26 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層

265s全日?養唔起呀!
tonychow 發表於 2018-11-26 20:04 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2018-11-23 11:02
而 家 264R 咁 行 法 對 我 假 日 間 唔 中 由 嘉 湖 去 太 和 同 大 埔 中 心 ,
係 方 便 佐 好 多 ,  ...

其實 64K 係咪真係咁慢...
以上比較,你無提及過 K73 轉 64K。基於咁搭係一個幾平搭法,係咪因為太慢所以唔搭?
64K 大埔站位亦唔差。

miklcct 發表於 2018-11-26 21:16 | 顯示全部樓層
咁分明想陰乾條線,等睇摺線
進智公交
kmb71k 發表於 2018-11-26 23:00 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-11-26 20:04
以上比較,你無提及過 K73 轉 64K。基於咁搭係一個幾平搭法,係咪因為太慢所以 ...

64K全程70-80分鐘
264R元朗西版全程40分鐘左右
咁你話64K慢唔慢?

以上回應,是否可行?是否合適?
VA52-HN6509 發表於 2018-11-26 23:48 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-11-26 23:00
64K全程70-80分鐘
264R元朗西版全程40分鐘左右
咁你話64K慢唔慢?

所以個人認為如果 264R 轉全日,加上延長去天水圍個邊既應該都有客支持有得做...
始終而家有唔少人嫌 64K 太慢

不過大前提係 264R 班次唔好一直只做 30 分鐘一班
否則只會趕走晒班客,尤其係元朗個班
VA52-HN6509 發表於 2018-11-26 23:55 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-11-26 20:04
以上比較,你無提及過 K73 轉 64K。基於咁搭係一個幾平搭法,係咪因為太慢所以 ...

64K 係大埔走線同站位無問題,佢主要慢在行林錦公路同埋錦上路呢段路站又多,上落都好多...同埋唔好忘記 64K 而家係用八達通雙向分段收費
因為咁樣上落需要既時間會更加長

所以因為咁九巴先開快線 264R 主打大埔同元朗,但始終服務時間有限而且 1900 已經收車
暫時客量都係一般般,不過已經比岩岩開線好左好多
個人認為 264R 延長入天水圍九巴係想比個機會佢,睇下佢吸唔吸引到天水圍班人搭...

至於你提到既 K73 轉 64K,老實講咁樣轉法都真係好慢
最致命係 K73 要兜去朗屏,呢度又會用左唔少時間,尤其係天北開始坐
如果 264R 一程車過入大埔真係方便好多既

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +15 收起 理由
tonychow + 1 + 10 多謝分享
andrewyl + 1 + 5 英雄所見略同 , 就係咁我先 buy 264R.

查看全部評分

andrewyl 發表於 2018-11-27 14:52 | 顯示全部樓層

http://search.kmb.hk/KMBWebSite/ ... 43298811_5565_0.pdf

264R 延 長 至 天 水 圍 通 告 :