hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議6P改經九龍灣及觀塘商貿區 並修改開車時間 ...
開啟左側

建議6P改經九龍灣及觀塘商貿區 並修改開車時間

gu9434@24 發表於 2018-11-23 01:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
6P雖然提供青山道來往觀塘既直達交通
但繞經彩虹道令行車時間過長
引致不小乘客卻步 載客率一直偏低

有見早繁商貿區特別線盛行
建議6P改經九龍灣跟觀塘一帶 並修改早上開車時間

6P早上班次 蘇屋>鯉魚門邨
  開車時間 0740 0800 0820
1. 蘇屋總站 ($7.5)
2. 杜鵑樓
3. 長發街 (跟6/6c停站)
4. 東京街
5. 寶血醫院
6. 北河街
7. 西洋菜里
(經彌敦道 不停太子/旺角)
8. 文明里
9. 眾坊街
10. 勞資審裁處
(加士居道天橋)
11. 山谷道
(舊機場隧道)
12. 啟成街
13. 臨華街遊樂場
14. 常怡道
15. 順業街
16. 勵業街
17. 牛頭角站
(經6P原線 前往鯉魚門邨)

6P下午班次  鯉魚門邨>蘇屋  開車時間不變

1. 鯉魚門邨 ($7.5)
(原線至啟旺樓)
11. 藍田分科診所
(將軍澳道 偉發道)
12. 觀塘碼頭
(偉業街)
13. 巧明街
14. 勵業街
15. 常悅道
16. 臨華街
17. 九龍灣運動場
18. 麗晶花園18座
19. 麗晶花園13座
20. 沐虹街
(經九龍城天橋)
21. 喇沙利道
22. 聖德肋撒堂
23. 拔萃男書院
24. 太子站
25. 運動場道
26. 石硤尾街休憩花園
27. 北河街
28. 福華街
29. 營盤街
(跟原6P走線至蘇屋)
新增6P>6D 免費BBI 前往石峽尾一帶

建議好處:
1. 盡量避開塞車熱點/路段  減少整體行車時間
2. 深入九龍灣/觀塘商業區一帶 有助吸引固定上下班客源

缺點:
1. 部份地區會失去觀塘市中心直車
2. 加價

歡迎提出意見~
ATENU135 發表於 2018-11-23 08:58 | 顯示全部樓層
兜到阿媽都唔認得……你搭埋我果份
hellomato 發表於 2018-11-23 11:26 | 顯示全部樓層
話說6P開線之初的計劃就是“6E復活”
但唔知點解,最後搞成要拉埋上藍田山、跟6D兜彩虹道的“神級極品走線”
只要斬走上面兩段“無厘頭兜路”,6P已經可以變靚仔好多
(藍田山加216M轉乘已經搞定,也估計沒什麼人會專登等6P上山吧......)
不過話說回來,樓主建議6P改入九龍灣是一個不錯的嘗試
也可以嘗試用承啟道往返九龍城和九龍灣(不過會失去富豪東方酒店這個客倉)
往鯉魚門邨:https://goo.gl/maps/N8dxM2yi6dM2
往蘇屋:https://goo.gl/maps/1xLMyZobxJp
我是一部小小MMC~~~~
kmb71k 發表於 2018-11-23 19:05 | 顯示全部樓層

唔反對經九龍灣商貿區
但經彌敦道走兜得太遠會令唔少人卻步
以上回應,是否可行?是否合適?
99MAN 發表於 2018-11-24 09:47 | 顯示全部樓層
0分重作啦,好地地飛咩石硤尾?仲有冇啦啦入太子叫做避開塞車熱點真係笑死人。
 樓主| gu9434@24 發表於 2018-11-26 00:05 | 顯示全部樓層
對於樓上回應少少

我自己間中都會坐6/6C轉機隧車
輿華街上車  如果第2程唔使點等車 八個字已經到KITEC

扣除由九龍灣站步行既商貿區既距離 時間相差已經唔太遠

以早繁整體路況 不論經龍翔道定係界限街
都會經過塞車路段
對返工客最緊要係行車時間穩定

但經彌敦道南行 加士居道一帶係會較為順暢(加上飛走太子/旺角 減少停站追時間)
實際上行車時間唔會同行界限街差太遠..

樓主| gu9434@24 發表於 2018-11-26 00:21 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2018-11-24 09:47
0分重作啦,好地地飛咩石硤尾?仲有冇啦啦入太子叫做避開塞車熱點真係笑死人。 ...

好簡單 因為你睇唔到西行係想做咩客..
觀塘/九龍灣商貿區>太子站 需求一直都存在

但只有紅小服務 根本不足滿足需求
有人甚至行到麗晶搭綠小46

雖然有一班限定既296P 但同紅小一樣要塞偉業街天橋..
但24齋做宏天廣場一帶 都可以一站坐滿

經啟德直出係有吸引力 但多年來九記都沒意思想做這堆客
拎6P做 多多少少都係想廢物利用 唔使單靠汁6D客維生..

至於點解停太子
只要客量>車程影響 就應該要做
因為停太子係隨時會做多半車客 點解唔停??

[古生上身] 石峽尾大大個港鐵站係上面 唔使轉線 做乜要限時限刻 搭又慢又兜既6P???[/古生上身]
我建議飛起石峽尾
當然有補償
(6D<>14/15/16 本身已經存在)