hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀 ...
開啟左側

[報刊新聞] 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀

Ricky403 發表於 2018-12-15 19:07 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-12-15 14:05
入黃埔,荃灣方向死亡交叉的確係萬惡源頭。
無論 30X 234X 二拆三,變成兩快一慢定兩慢一快,甚至 30X 大 ...

確實可以學6C佔旺時期改道/203C咁行,避開快線走線
紅磡再行上紅磡站,盡量減少塞車路段
但其實紅磡灣、暢運道右轉漆咸道南、漆咸道南入加士居道、染布房街出亞皆老街路況都唔算好穩定,始終有個影響喺度,深水埗都始終唔近頭站

但就算改經衛理道、染布房街都好,只要慢線須繼續補伊院<>黃埔,路線太長嘅問題依然存在
根據九巴數據
30X太子站->衛理道平均行車12.4分鐘
59X旺角警署->旺角道+203C伊利沙伯中學->伊利沙伯醫院加埋平均行車都係12.4分鐘
回程203C伊利沙伯醫院->麥花臣平均行車5.0分鐘
麥花臣再到弼街,平均應該都要4.5分鐘,當2/3唔太塞車3分鐘搞掂亞皆老街堆燈,1/3小塞用5分鐘,1/6大塞用8分鐘
對比而家30X女拔到弼街平均行車8.7分鐘
未必真係減到車時慳到車,何況雖則係避開咗一大段加士居道,荃灣方向飛走獲嘉道亦快到5分鐘
但出到旺角依然要塞亞皆老街,入黃埔亦要先塞旺角道同洗衣街

當然,調番轉頭諗,麥花臣同旺角道站又未必拉唔到其他客
可以當做防止唔夠客嘅多重措施
但因慢線車時都長,需要嘅資源肯定比較多
而30X、234X車唔係多,資源相對緊拙,無論係我最新建議嘅籌車開新線定係二拆三,都冇太多做新客空間,頂哂龍都係快線吸番油尖旺客回流,慢線倒哂油尖旺客專做深長荔

至於尖沙咀特快好定旺角特快好,
似乎係如果兩慢一快,就好似我咁整條新線,30X、34M、234X減車比較好
快線本來荃灣做兩三個遠離鐵路站,唔算順路嘅小區,再旺角就落公路,頭站太慢
如果一慢兩快,就可以兩條旺角特快,230X、234P聯合班次,或麗城+大涌道、荃威+楊屋道,慢線食哂荃威+麗城+大涌道
但要留意嘅係如果一慢兩快,大河道站出長荔至深水埗會係麻煩位,雖然可以叫佢地上天橋去保鐵,但議員或多或少會有意見
同時一慢兩快要點樣出發去開始做都係問題,牽涉到30X、234X重劃服務範圍同拆九龍段,相對複雜,成個重組彈性好低,一個地方唔得可能就成份彈回頭
兩慢一快就都係籌車姐,荃威唔想30X減太多,咪搞30、39A,甚至其他第二啲區收開嘅車囉,其實直情同80M、284抽車開280X模式相近
.
Ricky403 發表於 2018-12-15 19:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-15 13:54
微觀睇上葵,淨係石英徑 vs 石俊樓,已經幾乎肯定令到 35A(X) 36B(X) 需要並存兼齊齊行上路走

象石梨木 ...

以北葵亂到七彩加山城嘅道路網,真係好難再執35A/X走線
石蔭石籬安蔭溝埋一齊做係唔順路,但天生就係咁,加埋35A/X係北葵唯一一組尖沙咀線,有特殊地位,難拆
36X代35X石蔭段,前提肯定係36X全日+入到尖沙咀先,36X未入到尖沙咀咩都唔駛講住

石英徑 vs 石俊樓就更加整走咗好多重組可能
所以我先話,最後可能係九巴送31B、36B車去35A/X直接做大35A/X

35A/X冇錯係照顧唔哂石蔭/安蔭,因為石籬去石蔭/安蔭條路係大致Y字型,做哂Y字三點一定會兜路
但對梨木樹黎講,要佢條36B/X兜上石蔭東邨,都係兜呢
當然如果係換36X入到尖沙咀,雙熊都......唔收貨又打多幾個乞痴啦
但我始終覺得,喺屯馬線全通,尖沙咀線再減班前,36X冇咩機會入到尖沙咀

重組冇錯要講可唔可行,但可行得黎都要有用、顯著
如果做唔到呢樣野,點解唔節省大量人力物力去諗點拆點應對,直接減班就算呢

.
Ricky403 發表於 2018-12-15 20:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-15 14:05
入黃埔,荃灣方向死亡交叉的確係萬惡源頭。
無論 30X 234X 二拆三,變成兩快一慢定兩慢一快,甚至 30X 大 ...

本來我都不抱樂觀態度
因為我都間唔中會由麗城來回西鐵站一帶,知道環境點樣
但認真試下用麗城尾站計下數,又發覺有得爭下,叫做好大機會快過西鐵而又(至少荃灣)唔使行

荃威離西站更加遠,就更加唔想行到去西站,39A又係十級兜路之選

所以先諗,如果玩減車開尖沙咀特快新線,應該吸到客得黎又未必有拆線咁麻煩
更何況,如果234X直出直入,搭到落旺角都唔算太慢

234X某啲時段客源分布,其實警示緊旺角分界對於30X/234X係難拆
例如之前有篇關於234X嘅帖,講到大約1545尖麼開嘅班次,就算要行長沙灣道,油尖旺都坐到大半滿,反而太子深水埗先得20-40個
而我相信,攞平日下午入荃灣特別多客嗰一堆班次睇,客量分布都會差唔多
呢樣係我之前冇咁清楚嘅

反而佐敦分界,尖沙咀特快跟260X走,同208互換總站,覆蓋多啲柯士甸站/尖東站/紅磡站唔近嘅地方
以尖沙咀繁華程度,又未必真係養唔起荃威+麗城兩個住宅區嘅客
事關西鐵線通到紅磡之前,入夜後234X尖沙咀段上座率可以好勁,當然有冇脫班就唔知,都係口傳
當然西鐵線通到紅磡之後,234X尖沙咀段係依然有捧場客,不過數量相對少了,由40-50走到20-30
.
S3BL100 發表於 2018-12-16 01:15 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-15 19:55
以北葵亂到七彩加山城嘅道路網,真係好難再執35A/X走線
石蔭石籬安蔭溝埋一齊做係唔順路,但天生就係咁, ...

問題就係唔係事必要石籬石蔭安蔭一齊做,大可以善用大白田街,
去程跟 935 回程行法,安蔭總站後直落石籬總站

回程亦可以跟 31 行法,去到石籬後,直上安蔭總站:

咁就可以將石蔭來回交俾 36X 做,36X 去程入石蔭飛起石籬,上路走,回程下路飛橋直飛石蔭,再返梨木樹

至於慢線,因為 31B 保留唔改,同時維持三條慢線關係,縮短旺角/大角咀後 35A 無改路空間,
但至少可以做到出油尖旺有得快

呢個方案,尤其是 32 36A 都保留前提下,梨木樹真係無咩反對空間

而 35A 自拆,入尖咀班次數目會減少,加埋 36X 拉入尖咀,
最終入尖咀班次數目只會同今日相若或者略多少少,36X 絕對有空間入尖沙咀

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-12-16 01:25 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-15 20:36
本來我都不抱樂觀態度
但認真試下用麗城尾站計下數 ...

其實我係同意直接拆條尖咀特快,30X 減班、234X 縮短會係最簡單,
而根據你提供既客量分布,咁做似乎真係最有助維持拆線後每條線都有足夠客量

唔拉埋 6F 重組增加難度同複雜性既前提下,加上黃埔應該無咩可能放走荃灣線,
無論兩快一慢定兩慢一快都好,一條慢線做埋 QE 黃埔似乎係無得避

但每種拆法都各有優劣,各自有取捨時,另一個值得諗既問題就係,
點拆可以做到最多客,吸到最多人回流

如果係旺角特快,旺角加尖咀都有得快,吸到既回流客數目會唔會多過直出尖咀;
又,慢線深長荔客量偏低既原因,會唔會係車程太長,去到深長荔失預算;
30X 234X 出去果程,深長荔客數目係咪多過回程都係相若?

但點都好,個人認為荃威有合理車出尖咀既目標係應該高於去旺角快慢

而一快兩慢的確如你所言,大河道出深長荔可能係問題。
但其實我會覺得,無論點拆都好,大河道出九龍服務係無必要保留,
因為呢段真係幾趕荃威客,同時又無咩戰略意義,唔似楊屋道或者荃富街

就算 30X 要兜荃灣巿,美環街跟 39A 落到熊貓再左轉沙咀道經德士古道走都好過而家咁

而我話一慢兩快慢線考慮衞理道,主要係避開同兩快重疊同埋彌敦道配額多於一切

fb.com/scientisthk2usa/
GW4866 發表於 2018-12-16 06:43 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-15 11:36
我心目中既35X
去程行西廊,回程行大埔道,雙向經上路,東北葵走線跟35A
然後兩繁再開X35,石蔭行葵涌道 ...

本身未有35X回程之前你呢個改法大部份人都係咁諗
但宜家係開咗35X回程係石蔭做頭站
先例一開都幾難話改到淨返幾班你所講既X35比佢地
到時上路又要有車vs石蔭頭站優勢,仲有石籬快唔起問題
一條35X都幾難平衡到我所講既情況

長深荔/油尖旺分家
大家不嬲都認同,只係行法/拆法大家意見唔同
35A/X唔係話唔值得拆,但35X係有bug
單純35X黎講去程個異議不嬲唔係區內走線問題,
因為係跟返35A走線大家都係快咁多
只係講緊行大埔道假特快問題(早繁呈翔道塞)
好啦回程,因為走線係同35A唔同,正如上一段所述
日後全日分拆區內唔係跟35A行法而衍生一些問題
又無得直接改返轉頭跟35A,石蔭果邊肯定唔會放手
因為真係快得好多,比個例子你:旺角返石蔭
35A至少都40分鐘先返到,而35X只係需要大約4個字,差距係雙倍

所以就算唔35X+36B分工都有必要留返36B係和宜合道同上路補位

32又慢又疏,仲要行荔枝角道,無客有幾奇?
如果條31B兜多10分鐘先出西九,減到25分鐘一班,然後西九走線行荔枝角道,一樣唔會有客
咁唔通到時我又可以話石籬無人搭巴士?

32無客(或者叫少客)唔係今時今日既事
以前32無宜家咁疏都係少客
行荔枝角道固然係一個因素,同時佢沿線替代多
但對石圍角32算係獨市,理應條線幾差都應該有捧場客
可惜都係得極之少客會座出九龍,仲有就係佢都算近地鐵

我個方案入面
條新線(石圍角<>佐敦)會食曬32/36A/B象石梨木樹所有既客源
三條線加埋既客,連一條線都養唔起?

仲要條線無論係出長深荔定旺角油麻地
都明顯快過/密過現有既路線
肯定吸引到唔少人回流

唔好意思可能我搞錯咗d野,當咗你將36B石圍角+梨木樹直出旺角特快
本身無諗住回咁多野無仔細記得哂你地咁多頁回過d乜

32/36A/36B三合一個客量係夠
但好多位置會出哂事
1)都幾肯定梨木樹唔會放走哂堆線唔做總站
2)梨木樹唔係想要呢d野,儘管你話飛葵涌道天橋直出比起飛西廊時間打和佢都係想要旺角特快
3)深水埗長沙灣內街細位完全放棄?跟返36B既話咁旺角返黎繼續兜到2036?
4)上葵呢邊出九龍得返35A 35X?唔好玩啦邊夠頂,暴動都似
同埋都話無可能一線走涯食哂成個上葵
5)成個上葵一野少成三條線無可能放行
6)象石/梨木樹<>上葵流水搵936頂?

全區輸哂唯一勝利者只有石圍角
之後上面爆哂煲仲話開條線去土紅?
仲未計沿線需求大既40P全日肯定無資源去做

仲有一點九巴應該只係收得返$6.8,路線長時間耐收費低
合併後用車又多咗只會同42A一樣其實係倒蝕
什至可能成為33A fd,陰乾攬炒

最後,你有無考慮過,新線出美孚轉地鐵會快過36M/32M一截?
就算出西九真係無客,轉鐵客一樣可以撐起條線

宜家梨木樹有36A做到,石圍角行/搭32M落大窩口都快

如果既然間主力做轉鐵客,後面段路又無客
咁後面果段行黎哂油?即係你都認為你既定線慢唔吸引?
淨做轉鐵客要幾多先夠維皮

又點會無方法解決?
最簡單,全程$7.7,往九龍方向石籬分段$4.9,往安蔭方向深水埗分段$5.8
咁至少長深荔<>石籬、長深荔<>安蔭 兩個主要既客源,價錢不變

至於大角咀,有理論上可以將個$5.8移前
但本身唔係31B主要客源之下,有反對聲音再算

咁你都企下九巴個立場,睇下有無可能先
石籬出深水埗只收$4.9肯定即刻無咗一大班人進貢$6.8/$7.7搭36B/35A

本身當年31B延長去大角咀係替代12,你估有無咁易連31B都收檔?
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2018-12-16 07:21 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-12-15 12:00
係,指荃富街
佢地位處大窩口站/荃灣站中間,兩邊都唔就腳
我個方案入面,至少單向會有條237X(葵盛新區 ...

230呢個係一個初步既構思

而比BBI既原意係比人轉車去紅磡/土瓜灣
轉車去尖沙咀就主要比下葵用

當然,開33(新區+下葵)會直接受眾d,亦佢地都爭取緊
但做少個全天候位荃灣市無前者(230)食得咁盡d客
同時資源要全靠東西線通車果邊度車過黎,下葵已經抽無可抽

30X拉落楊屋道
如果唔同時改做旺角特快,荃威有機會會嘈
同時我會覺得楊屋道旺角特快既戰略價值,會高過楊屋道長深荔線
尤其半條楊屋道本身已經喺238X步程以內,本身又有慢線33A去長深荔

有新線比佢已經係甜頭

假設間30X同時改埋做旺角特快,到時荃威唔荒又會嘈無車出深水埗
到時又搵30大重組?諗就容易現實係難

條33A就咪提啦...特慢出去
唔係既先幾年就唔會有聲音爭取238X拉出楊屋道
打開門,行出去,去遠啲!
10598C 發表於 2018-12-16 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-16 01:15
問題就係唔係事必要石籬石蔭安蔭一齊做,大可以善用大白田街,
去程跟 935 回程行法,安蔭總站後直落石籬 ...

我係諗緊去程35X如果行大白田街直去石籬,同時36X(如果冇理解錯)跟40P走線行上路,石蔭路會變真空

反正而家35X去程行石蔭唔係兜路,如果去程35X、36X照舊,回程35X跟31入安蔭,36X回程飛西橋直衝返石蔭再去梨木樹,可能會好啲...?

換言之,石蔭去程35X,回程36X...
andy92 發表於 2018-12-16 20:14 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-15 20:36
本來我都不抱樂觀態度
但認真試下用麗城尾站計下數 ...

西鐵線通到紅磡之前,晚間 234X 尖沙咀段係佔全車客量一半,起碼30-40人

旺角至佐敦一段有紅頂競爭,上客係偏低,只有10-15人,
之後太子打後就會多番人上車
Ricky403 發表於 2018-12-16 20:43 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2018-12-16 20:14
西鐵線通到紅磡之前,晚間 234X 尖沙咀段係佔全車客量一半,起碼30-40人

旺角至佐敦一段有紅頂競爭,上 ...

我就係記得某版有人提過西鐵線去到紅磡前234X尖沙咀可以上50人,但過咗尖沙咀沿途上得20人
234X黎講
佐敦穩定地少客
之後就要睇前面有冇30X隔得近
油旺唔知係咪下午客太散,定多數去荃灣市,麗城紅小唔啱路,下午非繁客量其實唔錯,係下繁夜晚比較少客
弼街間唔中上到唔少
入到長沙灣道,就下繁外大部分班次都上得唔多,20-30個到,美孚其實上客唔多
.