hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀 ...
開啟左側

[報刊新聞] 梨木樹巴士不便利居民 區議員:多年無車出尖沙咀

S3BL100 發表於 2018-12-18 14:24 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-17 16:47
西約自己都支持到934上繁開5-8分鐘一班坐滿以上出港島
如果講返工客,尖沙咀又唔係咩山卡啦地方,而家搭9 ...

既然你起返兩年前果次我而家睇返都覺得非常荒謬既
麗城兜足成個荃灣巿出尖咀特快既討論,我又望返下果條 thread,refresh 返一下自己當日既思路

首先,對比起上葵梨木樹線,到今年本版終於有一個我認為係近乎標準答案既方案;
30X 234X 呢組,似乎無論點搞,都要有位取捨,做唔到完美,討論空間大好多

麗城荃威二拆三,資源上應該難度最低。
但再諗落,麗城似乎真係如你所指,做尖咀特快好過做旺角特快;
同時荃威又似乎做旺角特快好過做尖咀特快,荃威就算經楊屋道走,西廊出旺角,
落到尖咀既時間都唔會同荃威兜麗城出尖咀有好大分別

當兩區既利益唔係完全 align 既時候,如果有方法可以將兩區拆返開,會唔會比較好呢?

再睇返我自己當日麗城併深井既 idea,如果落實到既,深井都係受惠者

而家諗緊 30X 自拆,30 39A 合共減三部車
(30 縮落西站或愉城,荔景段變循環,全日 30 分一班,-2;39A 變荃灣巿順時針循環,-1)
30X 改經荃灣東,黃埔段避死亡交叉,非繁 30 分一班,
而 230X 加經楊屋道但飛起美孚做全日,尖東止步,非繁 20 分一班,加埋咁多部車應該夠跑

將荃景圍同麗城分返開,至少唔會一邊出事就拖死第二邊

問題反而變左 234X 自拆,一條深井尖咀特快,來回大涌道;
234X 自己就縮落佐敦(九龍站?)
兼考慮回程行成條大涌道,不入荃灣巿,可以邊度搵車

就算 34M -1、234X -3,應該都仲差至少 2-3 部。
但呢條深井尖咀有個好處,就係真係有明顯新客源,
兼且收費可以十蚊樓上。唔知呢兩個理由,可唔可以支持到真係加資源落去,
定係 234A/B 無可避免都要供車…

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| ricky 發表於 2018-12-18 14:30 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-18 13:48
不過事實係而家48X同234C都兜緊梨木樹
再有新線兜梨木樹,觀感實在極差
完全係荃景圍30X/39A/39M/934A一 ...

深井開東九全日線,寧願叫屯門青公一帶同佢夾,唔好搞到石圍角、梨木樹,否則仲慢。

前荃葵青區居民
AVD1 發表於 2018-12-18 14:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-18 14:24
麗城兜足成個荃灣巿出尖咀特快既討論,我又望返下果條  ...

其實自從荃灣多左條 32H 醫院線之後,我覺得根本成件事就已經叫易解決左。
雖然我都明白醫院線個原意其實真係唔係比荔景做通勤之用,
但係既然條線就出現左就冇理由唔多加善用。

一直以黎 30 個起荃灣區一個比較大嘅存在價值就係沙咀道上荔景山,其餘早就比綠小打到死死下,
九記本身自己又有幾條大西北線上荔景,密都密過 30 多多聲。

廢話唔講,我意思就直情係要拉直 30 條線,荔景已經有 32H,
只需要將 32H 改行大河道北轉入沙咀道之後轉返行原線,再加經麗瑤都已解決唔少問題。(全日 30 分鐘一班)

當 32H 解決到荔景呢個問題之後,
拎 30 號所有資源拉直條線,最簡單,行青山公路直出,去到太子就算。
你九巴要收返 $ 8.90 先肯改咁就收返呢個價位。(其實最重要係佢肯做就得

咁 230X 就可以好自然可以玩全日化,學你咁講加經楊屋道但飛起美孚做全日,
咁收費收返 $ 8.90 就大家 happy,紅磡區又唔會話冇左條荃灣線,荃景圍又有返條似樣少少嘅路線。

現有 230X 走線嘅繁時線將會保番,改為 230P。

車源分佈:
32H: 2 > 3 (+1)
30: 5 > 5 (0)
230X: 11 > 10 (-1)

到西約個邊:
以而家 234X 嘅走線,其實出市區已經算叫直接。難聽少少講要執 234X 定線其實都唔算話好似 30X 咁要咁急去做。
當然我係支持呢條線拉到去深井開,最少而家深井本身都已經有條 52X 去到旺角。

但係其實最直接就係將 234X 自己分拆,
將現有 234X 做灣景去旺角(循環線),來回用大涌道。我相信五架車應該都可以做到。
剩低個 7 架就做深井尖沙咀特快線(求其比定個 number 佢先:X234),都係來回繞經大涌道。唔夠車起 234A 到拎。
繁時保留 234A,非繁時 234B 一條線解決。

當然九巴真係想搞掂 234A,就應該以線換線形式去講數。相信呢個誘因會另深井區於非繁放棄 234A。

到平衡各區利益方面去諗:
西約方面:
234X 雖然唔會再經荃灣市中心,但係大涌道成個工業區客佢會食哂,加上現時 934 非繁客量,相信客量唔會太差。
X234 有深井、汀九加持,再加埋柴灣角工業區,非繁 20 分鐘一班應該唔會有太大問題。

荃景圍方面:
30 拉直走線對於九巴黎講位位收 $ 8.90 點都好做過而家條 30,雖然同港鐵平排,但係大連排,眾安街、荃景圍應該會有客上。非繁 20 分鐘應該都可以頂得順。
230X 改行楊屋道食新區客,直出旺角呢個就已經係賣點。個邊而家越黎越旺,呢個位應該有得做。對於荃景圍黎講,拉住楊屋道換條特快旺角線,應該可以接受。

荔景:
32H 擴大荃灣區服務範圍,反對聲音應該會冇咁強。另外再加返 265M、269M 雙向分段應該可以解決到大部份問題。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
tonychow 發表於 2018-12-18 14:55 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-12-15 10:12
回程荃富街擺唔到站係缺憾
解決辦法唔係無,德士古道天橋底其實勉勉強強夠位劈開花槽起巴士灣
但咁大工 ...

我之前咁緊張大窩口新區同埋葵盛圍,其中一個原因就係怕 33A 37 陰乾。無錯你又或者某古生不斷話 30X 234X 深長茘無客,如果只做一區班次就會跌穿 30,荃景圍兜西約又做唔到大涌道。
不過大窩口新區個情況都唔係好得去邊。
點解我會話想開佐尖線而唔係旺角特快,原因就係依家 37 仲算好地地,33A 都仲收得平,如果搞完之後服務無好過,呢兩條線仲要被陰乾,咁就真係唔重好過重。
講真如果 234X 靠西約大涌道(甚至兜埋入愉景巴總)做深長茘線會開 30,咁按照你葵盛圍新區大窩口旺角線重組方案,成個大窩口新區葵盛圍都會大鑊。
如果 33A 37 無咗旺角客,得返深長茘客,會唔會變咗 234X 深長茘段翻版?
而按照你之前回覆,我唔知意思係咪 33A 37 客源主要集中喺深長茘,就算旺角客被快線搶走,呢兩條線都死唔去。
如果唔係,開完快線後葵盛出旺角依舊唔快得去邊,仲要被無啦啦 upgrade;33A 37 無咗旺角客,得返深長茘客,仲養唔養得起條線?如果最後陰乾成功,咁沿線居民出深長茘搭咩?落地底?
講真如果問呢幾區巴士係咪好做,我覺得荃景圍西約仲好。以鐵路站距離計,得西約行落西站會有人覺得唔使搭車(雖然我依舊覺得遠,不過搭車都要兜荃灣站附近,算數),但西鐵落深長茘都唔係特別方便。
相反大窩口邨唔少座數近大窩口站,葵涌邨又有 $2 機,部份座數其實電梯塔落去,行前轉個彎已經見到體育館。真係遠離鐵路站,其實係得葵盛圍山上果堆,同埋近新區公園果堆(但好不幸地其實光輝圍都擦邊做到佢地)。
而如果你覺得 33A 37 得返深長茘客仲可以留的話,我諗到唯一兩個優勢就係九龍段站位,同埋價錢差距(而講真,大窩口來往長沙灣地底加完價先收緊 $6.9,去程仲要未計 $2 機)。
所以如果 234X 深長茘段可以好似 33A 37 甚至其他深長茘線(一係好似 36A 咁收平價,一係好似 44 咁做埋旺角,亦係我之前提及過果幾點)咁將堆客留住,甚至吸客回流,我覺得未必無得做落去。而我一向唔主張陰乾平線,喺呢個原則下,我先提出大窩口新區葵盛圍做佐尖特快,以免快慢線互搶客引致陰乾慢線。呢個我覺得亦係 42A 青衣南沿線唔想重組其中一個原因。

Ricky403 發表於 2018-12-18 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-12-18 05:51
冷靜少少
我覺得你好多嘢誤解咗

32你號稱60-75分鐘一單用10部車搞掂,但而家31B同樣開15分鐘一班,只係用6-7部車,而32繁時既然補31B,下繁點都要開番11-12分鐘一班,因私牌時間加長再加多部蛇,就要用15部車,唔少得去邊
32X做10分鐘一班,按75分鐘一單計要用15部車
參考番而家36A搞到25分鐘一班半死不活,10分鐘一班,一定有水份,就算比你吸到客,沿路或者只係夠支持15-20分鐘一班九龍西線
呢15部,分分鐘有5-6部都係倒落海㗎喎,都係蝕
關鍵係你條32因為一次補哂細位焗住用15部車,同而家32+31B一樣咁劑,盤數會好樣衰,因為梨木樹同奧運站起$5.8,深水埗起$4.9,32原本$6.8都要降級;而32X,亦見唔到可以有幾大賺,其實同梨木樹邨巴無咩分別,但大連排唔同荃灣嘅工業區,冇得做,仲衰過238X,我唔太睇好
我知你可能想參考42A、43C,但人地係成條43C直接減剩幾班,而且減完係有再減,亦安排特大車行42A清客,先令42A無咁失禮
梨木樹可以容許32、36AB減剩32、36X?

又比較下GW兄同S3BL兄嘅方案,根據佢地建議,非繁計,36A 3輛,32 7-8輛,31B繼續6-7輛
繁時,36A繼續 3輛,32 8-9輛,31B繼續10輛
加埋的確可能多你2-5部
但人地起碼流水繼續拆散做,阻力小之餘又方便陰乾,32繼續行北葵但改行長沙灣道,亦係保守地可以分流35A同埋改善盤數,呢樣係你北葵一條35A做哂,無論開幾密都做唔到
由於32而家沿路都收足$6.8,分分鐘35A用$7.7分流旺角35X因尖沙咀同彌敦道配額只可以開15/20分鐘一班嘅客,長沙灣返石籬大部分想坐或上唔到車嘅就由$5.6/$4.9升級到$6.8,甚至焗安蔭先上32到石籬再轉35A/X俾$6.8,會除笨有精
你養到條32成三四水客但又人頭費低難回本,到時就真係難搞啦
人地1A流水得黎成功都大大話話競爭對手弱,又有獨市嘅貴價大流水,睇下40,而家因為唔想搶290客,搞$8.8快速流水,沿途客已經唔算少,結果如何?
而你提議嘅來回程唔同價,拉勻平均計總價,區議會一定有反應,287X已經話咗比我地聽,好難搞
41旺角分段,講咗好多年,講到41A改特快後都唔加,當然九巴就想佢少啲流水,遲啲比較多想像空間
再者,梨木樹平車36A係行下路,36A/B亦各有一個方向行緊長沙灣道,你用好肯定係行上路+青山道嘅32替代,真係會得到雙熊同意?歷史話哂比我地知,佢地唔係咁易擺平,就算有快車做補償都係咁話
所以我先話,到最後可能只不過35A/X慢慢做大 ,由其他蝕錢線收車供車出黎,牌面上新增資源,枱底就其他線日日收得再勁啲
如果要講可行嘅重組,我始終認為,S3BL兄同GW兄提議嘅重組已經係接近最好
梨木樹本來連尖沙咀線都冇,但鐵路競爭力唔大,起碼駁西鐵唔方便
按35X經驗石蔭尾站嘅話係勉強夠養,所以36X梨木樹+石蔭,食1號仔減完嘅quota同35X一齊開12-30,已經係最可行而又最好嘅方案;當然可以話去程好唔好安石蔭而梨木樹石籬,S3BL兄已經解釋咗因為人口基數唔同好難平衡兩邊班次
30拉直延長,撇開收費問題,剩係荔景山都注定要先重組,嗰邊議員,亦傾向死攬,擺平都唔易

寶達雙安嗰度,其實係九巴覺得兜淘大啟祥道佢地都會照上,咁不如用唔入啟麗做賣點順手食下淘大,回程仲有得屈貴$1
所以無太大誘因全日都開將軍澳道走嘅真特快
就算有,都僅限幾班去程而已
荃灣個情況,根本不能相提並論,淨係鐵路競爭力同局勢已經好唔同,荃景圍麗城處境對應嘅係淘大樂華 (或三彩) 同協和街,梨木樹先似觀塘山山頂
人口基數相近,但處境唔同,係冇得被你咁類比
梨木樹條36B而家又唔係去到尖沙咀,講得衰啲,唔駛俾佢地太好offer,有好offer點解唔先俾好支持35A/X、935、936嘅安蔭?
Ricky403 發表於 2018-12-18 16:57 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-18 14:24
麗城兜足成個荃灣巿出尖咀特快既討論,我又望返下果條  ...

計過下數
30X學你由30、39A改線抽車,都只係有9正5蛇
除非九巴肯將蛇轉番正,否則230X都係開得基本30,單向20 (當然而家嗰三班拉番15),亦一定有至少一個鐘因蛇車中段休息對開30
30X就大致同我思路一樣,接近全日30,少量25

而我因為呢幾日都會喺F1開Post
計過234X縮短至西九龍站,雙向行整段大涌道,交換934回程入大河道,勉強做到基本班次8部正對開15,其實減車空間唔大 - 最多2部
如果你話逆向只開20嘅,可以再議,但下繁點郁都係要用10部車以上,我自己係排11部,安排17點左右出西九龍站減到只俾65分鐘左右跑,之後通過出西九龍站開密啲車 (嗰個時段都實要加密,尤其你仲想30X改去荃灣東唔再執雞) 黎慢慢加番時,抽一部去做尖沙咀特快一單,加密18時入荃灣班次
加埋34M都只係星期一至六0800-1730抽到車出黎 (但星期六中午12時-13時要抽番車去做一兩轉),西約同深井玩,都無可避免要重組34M+234AB
而議員未必願意喺非繁忙時間放棄條234A倒哂車落234B,始終屯公非繁忙時間唔塞車
其實234AB減班為開聯合班次後,最佳抽車時機已過,234B非繁40分一單先夠行,一條過開12分鐘一班都要用7輛車,開15分鐘一班,改動太大,新線又唔係深井上公路,唔易過關

想像空間唔係冇,不過會係荃景圍用30、39A可以換到咩,荃灣西約用34、34M可以換到咩,深井用234A、234B可以換到咩嘅問題
不過九巴40同934做壞咗規矩,34M非繁減到15換尖沙咀特快我係贊成,但唔知兩位議員感覺會如何,或者佢地會更緊張新線都唔定  (但尖沙咀特快,同而家234X做嘅完全唔同,都算半條新啩)
Ricky403 發表於 2018-12-18 17:39 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-12-18 14:53
其實自從荃灣多左條 32H 醫院線之後,我覺得根本成件事就已經叫易解決左。
雖然我都明白醫院線個原意其實 ...

32H始終比起30兜路,唔知荔景點睇用32H補戴麟趾,32H相比30亦偏偏爭麗瑤祖堯265M/269M補唔到位,因為佢地都唔行沙咀道,亦冇得叫佢地入沙咀道
安排32H來回經沙咀道,再兜上麗瑤祖堯,30分鐘一班,用車數可能同而家30+32H唔係話爭咁遠 (但就無得用AVC,由ROI去睇,九巴未必肯)
荃威可以313開特班,但都要小巴公司肯

我就都係傾向減少阻力,縮30落荃灣西,來回大河道、青公減1部車俾荃景圍算數

我認為如果荃威肯放棄30,有兩個重組方案:
一是我將會喺F1版出post講,照樣由30X抽車開荃威麗城尖沙咀特快,30X由原建議減到30分鐘一班改做只減到25/30分鐘一班
二是同樣由30X抽車,不過用230X全日做荃威楊屋道旺角特快,縮短至尖沙咀東麼地道收$9.1,紅磡黃埔用8/8A/8P轉乘或30X
30X過太子改學203C行,全日30分鐘一班;230X基本班次30分鐘一班,部分時段單向20分鐘一班

一就最簡單,二就受眾多啲
.
GW4866 發表於 2018-12-19 15:57 | 顯示全部樓層

淨係回你呢點
castanopsis 發表於 2018-12-18 05:00
記住,32/31B合併當年係上過RDP,絕對唔離地
執好少少堆細節,係有機會過到

咁你記唔記得個結果係點?

結果就係翻哂臺,該年葵青區RPP係要成份撤回
之後提修改方案都無再提
好似變咗做32自己減班

原因?因為成個方案(以至成份野)都差到無朋友
打開門,行出去,去遠啲!
AVD1 發表於 2018-12-19 16:25 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-18 17:39
32H始終比起30兜路,唔知荔景點睇用32H補戴麟趾,32H相比30亦偏偏爭麗瑤祖堯265M/269M補唔到位,因為佢地 ...

當年荃景圍班人根本就係為嘈而嘈要留條 30 話去醫院,話咩一粒鐘一班都好過冇呢回事根本就係多如(我印象中好似係某位人兄堅持要留條醫院線),
其實一有足夠誘因就可以即時放棄。根本 30 呢條線對於荃景圍黎講根本就係一條廢線,可有可無,只係無啦啦放棄左乜都拎唔返就當然死攬住佢先(呢個我同意架),
否則就好似而家咁要搵資源重組就乜都冇哂。你估區區好似西約咁唔洗付出就可以不斷有資源掉哂落佢個區個到咩。

講返上文,
就算我再擲多架車落 32H 個到換佢上麗堯都睇唔出拉直 30 冇得做,
對於九巴黎講最重要嘅一點係可以解決到 30 作為一條廢線嘅死局。
當然你可以話係而家咁搞只係拎左 30 呢條廢線轉左落去 32H 個到,
但係 32H 作為社區責任線,佢都預左係蝕。咁一條蝕線點都好過兩條蝕線嘅。

至於拉荃景圍西約一齊做尖沙咀特快線,
雖然呢個我係唔會反對,但係假如西約係屬意同深井玩,要自己做尾站走,
荃景圍其實點睇都唔覺得同楊屋道做冇 so。
最重要一點其實係我覺得「兜路」係需要有價值。

好明顯而家 30X 嘅走線係冇價值嘅兜路,荃景圍個觀感就當然係差,
但係如果兜落楊屋道,可以借用埋市中心嘅資源去玩,呢個兜路就會係值得。
倒轉返,如果兜西約,西約又如何去貢獻呢條線先?同時西約 offer 到嘅野又會唔會比楊屋道大?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
GW4866 發表於 2018-12-19 16:25 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-18 02:00
其實嚴格黎講都有嘅
因為都想補和宜合道來往油旺佐
但GW兄唔想玩到兜完石蔭東邨再兜石蔭路,於是建議兜完 ...

頭果段你係咪講緊36X(梨木樹+石蔭特快)回程?

其實石蔭私樓一帶停街市落車行返去係可以接受
以M記為中間點分界35X與36X服務範圍(回程)
打開門,行出去,去遠啲!