hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 215R 加停觀塘、藍田
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 九巴 215R 加停觀塘、藍田

arfung 發表於 2018-12-7 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層

晚上不塞車的情況下,搭26去順利順天,有機會快過215R嗎?
arfung 發表於 2018-12-7 23:18 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2018-12-7 22:58
215R 咁加站法,唔爭在停埋上秀茂坪內街啦

215R去到順天後,若才繼續轉入秀明道停站,會有秀茂坪客 搭到最後嗎? 還是寧願搭98R快趣行幾步?
toyl 發表於 2018-12-7 23:32 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-12-7 23:16
晚上不塞車的情況下,搭26去順利順天,有機會快過215R嗎?

晚上客量都唔算少,可以坐得滿,快唔到去邊。101/107景泰街叫幾飛點都會快過架26行足全程

arfung 發表於 2018-12-7 23:35 來自手機 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2018-12-7 23:32
晚上客量都唔算少,可以坐得滿,快唔到去邊。101/107景泰街叫幾飛點都會快過架26行足全程

...

咁又係, 搭隧道巴再轉車都比一程215R來得平, 隨時仲快。
ViviTse 發表於 2018-12-10 02:06 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-12-6 12:15
若果215R停秀茂坪的話
98R可以考慮逆走上山

98R不嬲都應該逆走......
睇吓依家d人寧願走落去搭98D都唔上98R就知咩事啦~
ViviTse 發表於 2018-12-10 02:07 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-12-7 23:18
215R去到順天後,若才繼續轉入秀明道停站,會有秀茂坪客 搭到最後嗎? 還是寧願搭98R快趣行幾步? ...

何不先停秀明才上安達?
hokachung 發表於 2018-12-10 03:06 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2018-12-10 02:06
98R不嬲都應該逆走......
睇吓依家d人寧願走落去搭98D都唔上98R就知咩事啦~
...

呢個係價錢問題多過係車程問題
arfung 發表於 2018-12-10 09:07 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2018-12-10 02:07
何不先停秀明才上安達?

個人愚見:路線已開辦運作中,若繞入秀明才上安達四順,再加長若干行車時間,對現役尾站區來說不是太公道吧~(順路停站感覺就好些)
反正山上道路來說,215R如何行走都有人快有人慢,新增的服務區放最後停站應該最易過關。
JX9097 發表於 2018-12-10 12:59 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-12-10 09:07
個人愚見:路線已開辦運作中,若繞入秀明才上安達四順,再加長若干行車時間,對現役尾站區來說不是太公道 ...

最根本嘅問題就係215R唔應該食哂成個觀塘山
同時98R亦不必要地停秀茂坪

反正依家3條線同時存在都依然有盲點
不如將2條線拆4條好過依家咁樣
(唯一盲點會變成馬油塘村)

215R 紅館-->平田
紅館-->觀塘市-->藍田站-->油塘-->碧雲道-->藍田北-->平田

98R 紅館-->康盛花園
紅館-->坑口-->寶林-->翠林-->康盛

213R 紅館-->安泰
紅館-->淘大-->樂華-->曉光街-->秀茂坪道-->安達-->安泰

226R 紅館-->中秀茂坪
紅館-->彩虹-->牛池灣街市-->彩雲-->順利-->順安-->順天-->秀明道