hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴47A路線改行尖山隧道
開啟左側

建議九巴47A路線改行尖山隧道

99MAN 發表於 2018-12-8 09:56 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2018-12-8 09:48
沿依家49X走線就話冇位響荃灣做總站啫
如果做循環落荃灣兜個圈又有冇得諗?

循環唔洗諗,脫班你負責?
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
bennyho1004 發表於 2018-12-8 11:33 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-12-8 09:56
循環唔洗諗,脫班你負責?

非繁可以,但繁時免
287X都有同樣問題因為旺角塞車令班次不穩

tonychow 發表於 2018-12-8 12:12 | 顯示全部樓層
其實行青沙落荃灣本身就唔順路,青沙線去到葵興站已經好勉強,邊個會咁樣兜路落荃灣。
俾我選擇,如果真係要做荃灣,我會將 47A 跟 48P 落如心先,經楊屋道、葵福路落葵芳,總站求其揾位放 (例如葵盛東)。當然我會覺得 47A 其實唔使做荃灣,行德士古道落葵福路更好。
S3bl430 發表於 2018-12-8 16:34 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-12-8 12:12
其實行青沙落荃灣本身就唔順路,青沙線去到葵興站已經好勉強,邊個會咁樣兜路落荃灣。
俾我選擇,如果真係 ...

如果城隧經象鼻山道,你是對的,
如果經和宜合道...Google說只差1分鐘,

47A係唔係需要一定行城隧
咁就要睇下九巴對47A的定位啦,係繼續30分鐘全日服務,或是有進一步重組,
不過在乙明博康已經有47X的情況下,單靠水泉澳,我對47A可以做大有所保留,至少47A要擴大服務範圍,
或者改去荃灣,等47X沿線乘客有心等依條線

另外,提下大家,47A在沙田市中心轉47X/49X/48X/269D和在城隧口轉上述路線基本上不會影響乘車時間

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
錯字連篇
tonychow 發表於 2018-12-8 16:51 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2018-12-8 16:34
如果城隧經象鼻山道,你是對的,
如果經和宜合道...Google說只差1分鐘,

時間方面我會有少少質疑點解行和宜合道咁慢 (等燈? 特別係梨木樹果支掛),不過呢點唔重要,因為我都唔係特別鐘意條 47A 經和宜合道,反正一去到城隧大把選擇。
至於你話沙市轉車,其實城隧 N 飛效應好重要。你望下 48X 又唔算特別地密,如果喺城隧有埋 43X 73X 278X 落荃灣等車會快好多,特別係密車 73X 仲有 12.8,而 48X 常出現 ATE,49X 仲要貴 $1。N 飛呢點青沙基本上點做都係收檔,因為一來唔密,二來轉長途線要俾錢。

S3bl430 發表於 2018-12-8 18:05 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-12-8 16:51
時間方面我會有少少質疑點解行和宜合道咁慢 (等燈? 特別係梨木樹果支掛),不過呢點唔重要,因為我都唔係特 ...

往荃灣方向的話
咁係因為葵涌道可以飛橋,

經青沙的話,可能實際情況會比經和宜合道慢幾分鐘,但至少
1.葵芳客冇慢到,甚至快左
2.去荃灣區的人唔駛轉車(你話可以等超密N飛其實冇意思,經青沙就係可以一程落荃灣,唔需要轉車)
3.如果真的要用城隧車,47X/48X/49X加起來何嘗唔係N飛
4.價格差問題,用八達通轉乘就可以解決

咁返沙田方向呢?
如果行城隧,47A繁忙時段執47X客都應該有唔錯客量,
只係荃灣返水泉澳既客唔知應唔應該在城隧轉車好(上面有人講到,30分鐘一班係玩客居多),
如果城隧轉車站走左班47A,你會...
1.死等
2.返到沙田先轉,至少有288幫下手(至少288密好多),
3.轉坐47X到沙田圍站然後行上去水泉澳邨,
如果你揀2和3的話,咁47A就冇左一定要經城隧既理由,47A可以唔上水泉澳,繁忙時段直接開47X短棍(葵芳至沙田市中心/博康)疏導乘客可能更加實際

經青沙係唔順路,係會限制條線既發展,
但九巴目前只願意用30分鐘一班的服務應酬水泉澳邨的需求,
繼續強調47A經城隧轉車站會有強大的轉乘網絡支援,不見得有意義
249X在青沙轉車站如何不受歡迎,47A在城隧轉車站也會面對類似情況

大家著眼點唔同,
你們的著眼點是如何優化/擴大/鞏固城隧網絡,
我的著眼點在於如何方便水泉澳客往返荃灣/葵青
要經青沙返沙田,就注定要倒走一班葵涌到城隧轉車的乘客,但就可以比水泉澳客一程過返屋企
錯字連篇
sq285 發表於 2018-12-8 18:52 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2018-12-8 18:05
經青沙係唔順路,係會限制條線既發展,
但九巴目前只願意用30分鐘一班的服務應酬水泉澳邨的需求,
繼續強調47A經城隧轉車站會有強大的轉乘網絡支援,不見得有意義
249X在青沙轉車站如何不受歡迎,47A在城隧轉車站也會面對類似情況

要解決呢個問題仲有個方法:
46X同47A交換總站
即係46X改做顯徑去葵芳南
47A就水泉澳經沙田市中心去美孚

拉長左嘅47A由46X同47X過4~6部車落去做15分鐘一班
一嚟46X可以專注做返最多客一段路
47A亦有返較合理班次做兩邊住宅區去轉車站
新47A比46X喺荔景疏一倍
但直入沙田市中心應該補償到

唔玩到咁大的話
46X同47X加埋過3~4部車畀47A
都已經幫到47A加到15分鐘一班
總好過改到條線留條尾落青沙又返唔到轉頭

同埋就算47X減兩部車改到日間12分一班
兩邊其實都已經比同一路段出市區嘅37/80X密

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
bennyho1004 發表於 2018-12-9 01:13 | 顯示全部樓層
一係直頭拉去海濱做荃灣特快俾49P全日拉埋去長青
順手火炭開多條去石籬
S3bl430 發表於 2018-12-9 01:27 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2018-12-8 18:52
要解決呢個問題仲有個方法:
46X同47A交換總站
即係46X改做顯徑去葵芳南

同46X交換總站也是一個好方法,

另一個方法係,
47A早上繁忙時段後,由水泉澳開出後經沙田第一城,然後在火炭上公路(Google Map行車時間大概多1-2分鐘)
第一城+水泉澳的客量,應該都可以谷到20分鐘以內一班掛

可順便疏導49X線的龐大客量壓力
錯字連篇
sq285 發表於 2018-12-9 11:17 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2018-12-9 01:13
一係直頭拉去海濱做荃灣特快俾49P全日拉埋去長青
順手火炭開多條去石籬

其實如果海濱有位應該早就做咗呢樣嘢
以依家49X荃灣走線,最近做到總站嘅應該係葵涌邨同青衣站
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤