hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴935 936系
開啟左側

建議重組九巴935 936系

ATENU135 發表於 2018-12-10 09:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:936走線迂回,兼要做埋西九龍,935冇得全日

935 大隴街-棉花路
往棉花路
大隴街
石佳樓
石梨天主教小學
安蔭#
石佳樓
裘錦秋中學
石蔭東邨
昌榮路
葵俊苑#
新葵興花園#
葵芳邨#
葵涌廣場#
新都會廣場#
(原線)
史釗域道
(跟936)

往大隴街
(跟936)
菲林明道
(跟930)
葵翠邨(新站,於葵涌道)
葵芳邨(近葵興)
光輝圍
(原線)

除大隴街特班,其餘班次均停#
班次
往棉花路
每日
0600-0700 20
大隴街(行葵涌道不停站):0720 0735 0750
安蔭(行葵涌道不停站):0715 0730 0745 0752 0800
0810-1530 20-30
1700-1930 30
往大隴街
每日
0700-0900 30
1400-1700 30
1700-1900 15
1900-2400 20

936:取消
936A:石圍角-棉花路
往棉花路
(原線)
昌榮路
葵俊苑
新葵興花園
葵芳邨
葵涌廣場
新都會廣場
碧海藍天#
西隧
(跟935)

往石圍角
(跟935)
西隧
碧海藍天#
泓景臺#
葵翠邨
葵芳邨
光輝圍
昌榮路
和宜合道運動場
梨木樹
可風中學
三棟屋村
海壩村
石圍角

班次
往棉花路
平日
0720-0820 15
往石圍角
平日
1720-1840 20 #

增設bbi
36/36M-935
32/32M-935

用車 原936 10 935之柯打車

384047x 發表於 2018-12-10 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層
上路呢?仲有葵涌道各站城巴ban硬,一定唔比935,936加站搶930客
 樓主| ATENU135 發表於 2018-12-10 17:49 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-12-10 16:58
上路呢?仲有葵涌道各站城巴ban硬,一定唔比935,936加站搶930客

係wo ,唯走一個折衷方案,加bbi
 樓主| ATENU135 發表於 2018-12-10 17:50 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-12-10 16:58

930做到銅鑼灣咩
kmb71k 發表於 2018-12-10 19:45 | 顯示全部樓層
石圍角同梨木樹全日服務由有變無
變咗由BBI代替
實BAN硬啦
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| ATENU135 發表於 2018-12-10 21:58 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-12-10 19:45
石圍角同梨木樹全日服務由有變無
變咗由BBI代替
實BAN硬啦

石圍角梨木樹都冇乜人係非繁搭936,宜家有架密D嘅935,較直接,分分鐘快過宜家嘅936
tonychow 發表於 2018-12-11 10:24 | 顯示全部樓層

如果搭得 36M 就一早落咗地底...
地底過海加完價先 $14.7,你用 36M 轉 935 都要 $14 啦,邊個咁得閒同你等 20 分鐘...
 樓主| ATENU135 發表於 2018-12-11 16:41 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-12-11 10:24
如果搭得 36M 就一早落咗地底...
地底過海加完價先 $14.7,你用 36M 轉 935 都要 $14 啦,邊個咁得閒同你等 ...

可以稍加密至15
kmb71k 發表於 2018-12-11 23:55 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-12-10 21:58
石圍角梨木樹都冇乜人係非繁搭936,宜家有架密D嘅935,較直接,分分鐘快過宜家嘅936
...

你咁樣只係製造地區矛盾

仲有
如果齋做石籬安蔭石蔭係做得起
九巴一早各自將935 936全日
而唔會搵936非繁做埋935果份

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| ATENU135 發表於 2018-12-12 16:39 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-12-11 23:55
你咁樣只係製造地區矛盾

仲有

如果935全日,936唔夠客全日