hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 40加停長荔街特車失蹤
開啟左側

[經歷分享/報告] 40加停長荔街特車失蹤

6516 發表於 2018-12-11 14:48 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-12-11 13:35
啟業交叉位呢回事, 係未可以上繁7-10, 下繁5-8改為只准公共交通工具及搵食車輛上橋, 而屍家車就跟5M去九 ...

5M果個位劃左實線
朝早紅VAN綠VAN村巴士係晒果度落客
已經經常塞住觀塘道2條線
再逼多D私家車黎真係2條線都搞唔掂
到時只會塞晒所有觀塘道巴士線
arfung 發表於 2018-12-11 14:50 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-12-11 14:30
明陰人,但267X來回只開一班,佢無轉乘優惠,影響相對較小。

我中過招,所以懂了。
那次搭296A由將南出牛頭角;見到條條屯門線都好滿。
267X黎到仲有若干位,一上車拍卡就中了獎…
arfung 發表於 2018-12-11 14:53 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-12-11 13:56
其實呢啲情況,直接用下班車頂上會唔會好啲?車上面嗰啲見到要過車,應該都會比較容易接受…… ...

同意。
不過司機們在外,未必能自作主張應變,加上繁忙時間40,後車亦未必能接得曬全部壞車客。
若有人要長荔街落車,都麻煩處理。

照睇大家上文下理,多數都係之後一、兩部車載走D壞車客,長荔街客在不知情下就被Byebye了…
Ricky403 發表於 2018-12-11 15:38 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-12-11 08:01
40本身夠客唔應經美孚,仲要行長荔街?

只要油荃入到麗城,40來回都行勻哂葵興葵芳美孚長荔又點話
收車40真係唔係佢平都唔會特登就少少時間去搭佢

遲下若果30X要飛起荃灣市,要搵40加轉乘優惠補償呢
.
alsonchc 發表於 2018-12-11 15:40 | 顯示全部樓層

其實係九巴做得唔好

特車得嗰幾班, 無可能搞成咁,
如果交意咪CALL上台, 台要搵廠再搵車去調
荃灣開既特班根本救唔到火, 哩班特班根本定線都有問題
繁時根本葵興葵芳開, 甚至美孚開都夠客, 計返條數根本唔難
改左道咁耐加班都係孤孤寒寒咁加, 咁多年都用唔夠車為理由根本講唔過去
仲要延長去麗城繁時係雙向都多人搭左

理性討論+互相尊重
Ricky403 發表於 2018-12-11 16:02 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-12-11 14:53
同意。
不過司機們在外,未必能自作主張應變,加上繁忙時間40,後車亦未必能接得曬全部壞車客。
若有人要 ...

其實壞車嗰班好似係1805麗城開 (雖然唔知點解越行越慢)
後面應該係仲有一班1820都入長荔街,不過呢班車個人好似唔多鍾意兜入去

題外話:40A改開1810後,客量有冇明顯進步?
.
arfung 發表於 2018-12-11 16:12 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-11 16:02
其實壞車嗰班好似係1805麗城開 (雖然唔知點解越行越慢)
後面應該係仲有一班1820都入長荔街,不過呢班車個 ...

謝師兄資訊。

有趣想問,現在D車長咁大權力?
睇番上文,不只一位版友指出該車長不喜歡入長荔街,
可以偷雞唔入?入左就扮頂閘中線走人?

幫緊公司倒米喎~仲要係操40尾班特車…趕客
Ricky403 發表於 2018-12-11 16:26 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2018-12-11 15:40
其實係九巴做得唔好

特車得嗰幾班, 無可能搞成咁,

40改道之後面對好多競爭
固然$8.8加龍翔道吸番唔少鐵路同紅小客,但淨係九巴入面都要同42C、290系同將來油荃喺部分路段客源重疊
有限車源下,$9.6 42C同$10.7 290系自然比較優先 (但兩線都會收車脫班),加埋雙安同過海線又憑空變咗成60部以上嘅車出黎,咪搞到其他路線完全搞唔掂

其實當年改快40,都係為將九龍城石硤尾流水俾6D多,觀美本身係副產品,觀荃就係搬出黎改快嘅理由
(早於多年前已經有人唔睇好40改快)
至於東九方向入埋長荔街,似係想唔加車食埋長荔,順便將搭得290系嘅趕哂去290系

40往後定位我諗都係平價通勤,靠執客回本,服務水平比較難徹底改善 - 所以拉入麗城唔加價 (但麗城就改海安路為搶一條二奶甚至三奶線......
.
Ricky403 發表於 2018-12-11 16:38 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-12-11 16:12
謝師兄資訊。

有趣想問,現在D車長咁大權力?

或者係荔廠對40態度一般,所以40特一路都比較頹做,尾車撞着個唔想入去上客嘅都無計
副線40A就穩穩陣陣上到車不過唔比轉乘優惠你,亦只到觀市
.
ricky 發表於 2018-12-11 16:40 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-12-11 14:50
我中過招,所以懂了。
那次搭296A由將南出牛頭角;見到條條屯門線都好滿。
267X黎到仲有若干位,一上車拍 ...

係唔係九巴繁時線就一定無轉乘優惠?

前荃葵青區居民