hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 1995年9月1日屯門公路封閉,交通癱瘓
開啟左側

[其他] 1995年9月1日屯門公路封閉,交通癱瘓

paul2357paul 發表於 2018-12-15 23:58 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2018-12-15 23:02
相信現時營運大部份港內/港外/離島線的小輪公司處於低盈利/蝕本的營運狀況下,
都唔會刻意接手兩條昔日前 ...

咁例如天星果D簡直係奇蹟,靠高載慢慢開慳油收特平都仲勉強可以維到皮,

陸路過海交通癱瘓既時間又可以清客清得好過癮,
但呢招似乎只適合短途航線而中長途航線就似乎......
Tummy 發表於 2018-12-16 00:28 | 顯示全部樓層

睇嚟大家 (包括我) 都對當年道路系統好有興趣
我都想知以前新田公路係點樣.. 唔知有冇相呢

btw 呢度呢度 係邊到 ..
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
s3n370 發表於 2018-12-16 00:55 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2018-12-16 00:28

第一個呢度係現時天水圍西交匯處,個樣其實無乜大變
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
kei_hk 發表於 2018-12-16 11:43 | 顯示全部樓層

第2個位似係這個位﹐向博愛醫院飛過去。

kei_hk 發表於 2018-12-16 12:06 | 顯示全部樓層

未有大欖隧道出口接駁路﹐就正如我上面所講﹐青山公路潭尾段就係直接駁上新田公路的。
(註 : 當年叫法可能與今天不同﹐這處全部用今天的叫法)

在新田公路開通之時﹐青山公路潭尾段這個位﹐由原本1條橋雙線來回﹐增建多1條線變成今天的來回共四線的模樣。
過完這條橋就不再需要經路口/燈位/站旋處﹐就可直到上水。

大既這個位就係直接接上新田公路的位置﹐這處來回2線就係當年使用的道路﹐無改回來回雙線﹐與之後的新潭路完全係不同的。
這個位該係當年做轉移時留下的痕跡﹐當時上水方向就到附圖的行法﹐被佔用的青山公路就實施單向行車(2條行車線都係向上水接駁新田公路)﹐而非現時的來回行車。

eternalflame 發表於 2018-12-16 12:12 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-12-16 11:43

呢個位正正就係舊環迴公路終點同新潭路形成的臨時迴旋處,位置係沙埔村現在接近峻巒
pcckw 發表於 2018-12-16 12:15 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2018-12-16 11:43

以前所有行經車輛必經十八鄉交匯處,及後進行改善工程,拉直公路並興建往來博愛交匯處的引路。
至於在十八鄉交匯處往來大欖隧道/新田公路直接開設引導線而不需途經博愛交匯處是近1-2年的事,而博愛交匯處往返屯門方向現時仍需途經十八鄉交匯處。
eternalflame 發表於 2018-12-16 14:11 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-12-16 12:06
未有大欖隧道出口接駁路﹐就正如我上面所講﹐青山公路潭尾段就係直接駁上新田公路的。
(註 : 當年叫法可能 ...

非也。你quote嘅Google Maps上面青山公路潭尾段定線已經係後期改建
環迴公路通車時係直接連接上臨時迴旋處的
由上面版友的亞視新聞片段, 可以好清楚見到往元朗方向的減速黃線

另附上該臨時迴旋處大約位置

holycow 發表於 2018-12-16 15:07 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-12-15 23:58
咁例如天星果D簡直係奇蹟,靠高載慢慢開慳油收特平都仲勉強可以維到皮,

陸路過海交通癱瘓既時間又可以 ...

目前天星小輪最大舊既收入係出租地方被人開大餐廳,渡輪服務利潤不高。
eternalflame 發表於 2018-12-16 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層

pcckw 發表於 2018-12-16 12:15
以前所有行經車輛必經十八鄉交匯處,及後進行改善工程,拉直公路並興建往來博愛交匯處的引路。
至於在十 ...

補充一下95年塌石事件發生時嘅道路情況
現時元朗公路(屯門至元朗東走廊及元朗南繞道)直駛路段只係由藍地交匯處到十八鄉交匯處終止,所有車輛必須駛經十八鄉交匯處、十八鄉同博愛交匯處之間嘅引道、博愛交匯處後右轉青山公路、凹頭迴旋處、青山公路直接駛上新田公路(新界環迴公路)。元朗公路來回方向係兩條行車線(去到港深西部公路先同步擴闊到來回三線),青山公路亦一樣,相比起屯門公路來回三線車容量少得多。加上繞經4個迴旋處,好易就會倒塞。呢個亦係點解要係凹頭迴旋處起臨時橋同行車線疏導嘅原因
新田公路連接博愛交匯處的支路(即現青朗公路部份)係三號幹線郊野公園段興建嘅,但大欖隧道通車時該段支路都只係接落去博愛交匯處個迴旋處,橫跨迴旋處嘅天橋係再之後先落成,天橋南面出口依然係十八鄉同博愛交匯處中間嘅支路