hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 W2 加站
開啟左側

[服務調整] 九巴 W2 加站

S3BL343@66 發表於 2018-12-15 21:10 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-12-15 13:09
我反而覺得W1減到15同skip金鐘站
換加停西區海底隧道收費廣場、政府總部、入境事務大樓、渣華道街市、北 ...

順手加雙向分段,殺埋條18X啦
Charon1999 發表於 2018-12-15 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層
gordon0530 發表於 2018-12-15 13:29
唔係唔好,但係而家下繁W1已經要到金鐘要即開走,如果延長去東區既話,下繁東廊一塞車既話,隨時一粒鐘都 ...

你又啱
我都有擔心過會唔會唔夠跑...

W1基本上得兩條路,一係取消一係改。
取消嘅話運輸署應該冇咁易批,咁所以都係要討論下點改...
lwb701 發表於 2018-12-15 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝老九份聖誕禮物,佐敦肯停返地鐵站真係算係咁
marcolam205 發表於 2018-12-16 00:01 | 顯示全部樓層

GR1473 發表於 2018-12-14 16:55
W2搭幾耐,101要搭幾耐?
我知道你實話W2唔駛行唔駛等咩?我就當由Poly行去佐敦連等要25分,搭W2落觀塘要 ...

話說101條路靚仔嘅灣仔落裕民都係7個字
唔好以為行公路就一定快先得架
我地落...落鵝頸橋打小...小人
EX-TL 發表於 2018-12-16 01:11 | 顯示全部樓層
rollywang1022 發表於 2018-12-15 20:21
根據某議員banner,佢亦成功爭取W2西九龍方向於麗港公園加站  惟未知實施日期 ...

下一步唔該爭取埋售賣來回票的渠道, 話說仍然係得藍田站買到來回票, 觀塘站作為總站竟然冇份.

如果觀塘站都有來回票賣, 板友嘈緊咩Poly拍卡減$2通通可以收皮.
Oliver_ME16 發表於 2018-12-16 01:51 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-12-15 13:09
我反而覺得W1減到15同skip金鐘站
換加停西區海底隧道收費廣場、政府總部、入境事務大樓、渣華道街市、北 ...

要咁玩一定係等灣繞開左之後直插北角同太古,入境事務大樓冇得做
我...
tunghang 發表於 2018-12-16 04:14 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-12-14 23:31
正解,以前放學放六半,我真係試過 A Core 等一個鐘都上唔到 215x,

就算一直有車埋站都要兩三部先上到 ...

近年可能多左14X清客,就算見215X頂閘,後車好快到兼有唔少位
Snowbb 發表於 2018-12-16 11:40 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2018-12-15 21:10
順手加雙向分段,殺埋條18X啦

倒不如取消晒 W1 同 18X
搵條更長的廢線取代較短的廢線並無意義
holycow 發表於 2018-12-16 15:33 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2018-12-15 20:04
搭單一問,假日早上由西九站去九展,車程大約幾耐?謝

昨日去"胎騷"時坐咗轉,1122上車,1125開車,1141到KITEC,佐敦道大致暢通無阻。

Edited: 補充開車時間,sorry。
s3n370 發表於 2018-12-16 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層

holycow 發表於 2018-12-16 15:33
昨日去"胎騷"時坐咗轉,1122上車,1141到KITEC,佐敦道大致暢通無阻。

今朝西九站開車起計,13分鐘已响九展落車。
仲已經計埋响九展排隊入站

今朝小弟算早,柯士甸站都有五六個客上車去觀塘。
唔知平日返工多唔多客改响柯士甸轉W2?