hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東西走廊全線行右上左落是否可行?
開啟左側

東西走廊全線行右上左落是否可行?

iPenguin 發表於 2018-12-17 12:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為咗解決西鐵同馬鐵行車方向不同,沙中綫已經起到條綫會喺土瓜灣站由左上右落變做右上左落。雖然而家已經起好就有得講啦,但係當年都有過統一行車方向嘅概念。因為香港行開左上右落,所以當時嘅討論理所當然一直圍繞住將馬鐵改成左上右落,而唔係將西鐵變成右上左落。不過,將西鐵變成右上左落其實會唔會先係最佳方案呢?
為咗方便馬鐵轉東鐵出九龍嘅人流,將馬鐵設計成右上左落係合理嘅。另一邊廂,南昌站嘅轉車方向可以話係錯配,令到西北出市區嘅人難啲轉車。不過,如果將西鐵變成右上左落嘅話,西北出九龍嘅人就可以直接轉去過海方向,而其他站亦影響不大,恁做又可唔可行呢?

P.S. 首次發文,請多指教!
cruisesnet 發表於 2018-12-17 12:25 | 顯示全部樓層
錦上路車廠路軌配置問題
cobalt174 發表於 2018-12-17 14:56 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2018-12-17 12:25
錦上路車廠路軌配置問題

幾年前某版友話過八鄉車廠要左上右落先可以俾啲車洗白白
DIH 發表於 2018-12-17 21:28 | 顯示全部樓層

西鐵調轉方向可以令美孚轉乘動線都改善埋,而家北上同南下乘客要打交叉。

非常阿Q地講,雖然米已成炊,都唔係物理上完全唔得,即使要遷就入廠,可以只改南昌美孚,在荃灣西以南及南昌以南隧道外再加扭紋柴跨線渡線就得,甚至挑戰訊號系統極限,用現有渡線,在南昌以南及美孚以北交叉行。(請勿認真)
dennis28a 發表於 2018-12-18 02:28 | 顯示全部樓層
之不過咁,起南昌站果陣無人考慮過中間會打開幅牆做轉乘,只係剛好兩鐵合併順手姐。
惡意回復是不道德的行為。
solomon 發表於 2018-12-18 03:04 | 顯示全部樓層
當年話改動太大,價錢太貴,結果咪搞笑地喺土瓜灣立體交叉,犧牲咗西鐵部分轉乘嘅方便性!其實依家起條鐵,唔再好似當年西鐵咁,為未來使多啲錢,可以擴容,之後各錢全部財餸食飯,財政預算僅僅夠過,結果就係設施唔夠應付之後需求,十年八載就爆滿,到時先算了!另外算得太盡,結果超支成為常態了。
lsc04d11 發表於 2018-12-18 08:43 | 顯示全部樓層

當樓梯左上右落都搞唔掂。何況一啲要硬件配合既野呢?
 樓主| iPenguin 發表於 2018-12-18 17:13 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-12-18 08:43
當樓梯左上右落都搞唔掂。何況一啲要硬件配合既野呢?

鐵路改方向係郁一郁條軌,但係樓梯改方向係改習慣?
eternalflame 發表於 2018-12-18 19:35 來自手機 | 顯示全部樓層
iPenguin 發表於 2018-12-18 17:13
鐵路改方向係郁一郁條軌,但係樓梯改方向係改習慣?

信號系統、閉塞區間、波口、燈號唔駛測試過甚至有改動?
AVBWU291 發表於 2018-12-18 21:03 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2018-12-18 19:35
信號系統、閉塞區間、波口、燈號唔駛測試過甚至有改動?

西鐵綫信號系統(包括c hing所講嘅其他嘢)都支援左落右上
即係等於話改就改
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論