hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴22客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴22客量報告

RlG 發表於 2018-12-20 19:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

巴士路線客量紀錄:
路線: CTB 22        用車:8460  SZ3478
又一城 開往 啟德郵輪碼頭
日期: 20/12/2018  預定班次:15:45
報告如下:
1. 15:42:54  又一城  +9   -0   =9
2. 15:49:23  義德道  +0   -0   =9
3. 15:50:23  聯合道  +0   -0   =9
4. 15:51:27  九龍塘站  +3   -0   =12
5. 15:53:42  龍濤花園  +0   -0   =12
6. 15:54:05  九龍塘會  +4   -0   =16
7. 15:56:27  喇沙小學  +4   -0   =20
8. 15:58:24  碧華花園  +7   -0   =27
9. 15:59:47  聖德肋撒醫院  +0   -4   =23
10. 16:01:40  侯王道  +1   -2   =22
11. 16:02:45  富豪東方酒店  +0   -1   =21
12. 16:04:15  譽港灣  +3   -0   =24
13. 16:05:38  景泰街  +0   -0   =24
14. 16:09:10  工業貿易大樓  +0   -0   =24
15. 16:11:46  啟晴邨  +0   -17   =7
16. 16:14:16  麗晶花園第8   +2  -1   =8
17. 16:15:26  啟業邨  +0   -0   =8
18. 16:17:10  九龍灣運動場  +0   -0   =8
19. 16:20:29  臨華街  +0   -1   =7
20. 16:33:06  香港兒童醫院   +1  -2   =6
21. 16:35:59  承豐道  +0   -0   =6
22. 16:38:31  啟德郵輪碼頭  +0   -6   =0

總乘搭人數: 34     總行車時間:0 : 53 : 44
本報告使用Passenger Calculator (Realife GameProduction)製作
站名提供者: RlGoffical(001)

感想:
1. 主要客源為又一城及界限街一帶前往啟晴德朗區(啟晴邨成17個人落咁多)
2. 雖然今日有郵輪停泊(母港),但車上只有2名外國人,估計少人原因為:
    -郵輪停泊時間中間,並非到埗離航時間,因為需求低
    -本線對遊客吸引力低
3. 全程只有34個乘客,對一條行12米雙層巴路線而言,客量算偏低,全程需時約55分鐘感覺也不太吸引

歡迎討論

053h4 發表於 2018-12-20 19:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
99MAN 發表於 2018-12-20 20:00 | 顯示全部樓層
始終去唔到旺區,少客好正常。
99MAN 發表於 2018-12-20 20:00 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2018-12-20 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層
早幾日搭過 條線都叫多咗客 不過都仲係燒緊錢 位位4.6,仲要扣轉乘,全日收埋都未必夠成本一半
Charon1999 發表於 2018-12-20 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2018-12-20 20:06
早幾日搭過 條線都叫多咗客 不過都仲係燒緊錢 位位4.6,仲要扣轉乘,全日收埋都未必夠成本一半 ...

其實轉乘嘅人唔算太多,796系<>20相對上係遠比轉22嘅多。而其他轉乘,例如轉E22/A22/702嗰啲,用嘅人數應該十隻手指數得曬。

不過問題係我見放學時間好多時都係一個大人拖住兩三個小朋友一齊放學,我諗呢方面會蝕得多少少。始終小朋友半價唔係政府補貼,係巴士公司自己嘔出嚟,我當一程車有30個人,但係有15個都係小朋友,然後仲要加多5個長者,應該會比起多人轉車蝕得更多,當然再加上真係比較少人用一條30分鐘嘅22去轉車....
不過好彩嘅係下午繁忙時間嗰邊啲地盤放工嘅時候,又真係可以坐得到好多人。我見過最多可以有近六十人由九龍灣出去,咁希望繁忙時間呢條數可以救一救非繁忙時間,唔好蝕得咁多啦...
而家唯有等嗰邊嘅建築物陸續落成啟用,以作打救....
 樓主| RlG 發表於 2018-12-20 21:34 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-12-20 21:22
其實轉乘嘅人唔算太多,796系20相對上係遠比轉22嘅多。而其他轉乘,例如轉E22/A22/702嗰啲,用嘅人數應該 ...

起呢一次紀錄入面,學生數量反而唔多,得6-7個。反而青少年同打工仔果類既人多d
Charon1999 發表於 2018-12-20 21:41 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-12-20 20:00

不是能轉702嗎!
是啊,很多人乘22早士轉702!

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
SanPoKong203e9 發表於 2018-12-20 22:38 | 顯示全部樓層
34個客,好好啊!

加上,22不是沒有吸引力,郵輪上落時間會有很多客的。

沒是放學時間,會小D學生lor
hokachung 發表於 2018-12-21 01:32 | 顯示全部樓層

22號往郵輪碼頭方向MegaBox附近無站有啲可惜