hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴有冇諗過做大觀塘區來往旺角特快線? ...
開啟左側

[問題] 九巴有冇諗過做大觀塘區來往旺角特快線?

tommy14D 發表於 2018-12-24 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層

boyvv1000 發表於 2018-12-24 17:58
所以我咪話要將巴士線改特快囉。
停完創紀/牛頭角之後不停站直達旺角。

13P停完麗晶之後就不停站直達旺角
transbus 發表於 2018-12-24 19:42 | 顯示全部樓層
當年我喺板提議1A跳站線,
已經有人回應,
話官方認為1A 16流水係鐵票不能移。

到今日有296c飛橋,
明顯都只因打796c,
根本冇興趣做觀旺快線 (或各山頭旺角快線)
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
tunghang 發表於 2018-12-24 19:43 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2018-12-24 17:28
觀塘線咪做緊依樣野囉 九巴邊有得同人地鬥

根據官方網站296C仲快過觀塘線,巴士來說已經無得再快
transbus 發表於 2018-12-24 19:47 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2018-12-24 17:46
因為紅小都快囉 雖然我唔清楚但係佢哋應該喺唔近地鐵站嘅地方開 而九巴東西九龍嘅線都係慢慢行 更何況飛 ...

當你發覺1A太子道西每站各一人上落,
可以被唔讓出嘅車拖延好幾分鐘,
N293式跳站快車,繁忙時間會有一定客量保證。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
石頭 發表於 2018-12-24 22:25 | 顯示全部樓層
我今次既目標係93K:

直接拆線:觀塘至旺角特快,寶林至九龍城(循環線)~

14A 維港灣至鯉魚門村

維港灣開,經旺角,油麻地,東九龍走廊,啟德隧道,觀塘繞道,常怡道,牛頭角道,觀塘道直去油塘

寶林至九龍城(循環線)

寶林依93K原線至寶達,改走將軍澳道,觀塘繞道,啟德隧道,新山道,牛棚及欣榮,馬頭涌道,太子道東,觀塘道,將軍澳道,寶達依93K原線至寶林

初步構思,不是很完善,歡迎狂噴~
hihiman 發表於 2018-12-25 01:39 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2018-12-24 22:25
我今次既目標係93K:

自稱安蔭村居民的你, 寧願俾D 資源你們開40P , 都唔好找資源做旺角特快, 浪費時間

正如之前版友所講, 淨係一個九龍城迴旋處都有4種行法, 巴士根本冇得玩:
1. 正常迴旋處, 入亞皆老街/太子道
2. 正常上橋快線
3. 上橋慢線大插/ 落九龍城
4. 亞皆老街, 露明道, 太子道

坦白講, 咁耐以來都未見過2X, 296P 上橋大插入快線, 呢個位都可以相差5分鐘
10598C 發表於 2018-12-25 01:43 來自手機 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2018-12-24 22:25
我今次既目標係93K:

93K沿線山上居民多得你唔少
唔該放過條線好唔好
Handsome 發表於 2018-12-25 02:40 來自手機 | 顯示全部樓層
既然現有嘅道路網絡唔容許,不如等中九龍幹線n年後完成先至再ff。
 樓主| boyvv1000 發表於 2018-12-25 10:04 | 顯示全部樓層
 樓主| boyvv1000 發表於 2018-12-25 10:10 | 顯示全部樓層