hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 標示着馬鞍山綫以鑽石山為終點站的指示牌 ...
開啟左側

標示着馬鞍山綫以鑽石山為終點站的指示牌

rheneaschoi 發表於 2018-12-28 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

鑽石山站有一塊沒有亮燈的指示牌,調整相片亮度後會看到「馬鞍山綫 烏溪沙/鑽石山」,意味着屯馬綫可能分段通車,並把馬鞍山綫臨時延長至鑽石山

評分

參與人數 1aPower +300 收起 理由
hkitalk.media + 300 hkitalk fanpage 推介

查看全部評分

樓主| rheneaschoi 發表於 2018-12-28 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層
指示牌位置
lsc04d11 發表於 2018-12-28 12:49 | 顯示全部樓層
鑽石山站入面話馬鞍山綫去鑽石山? 唔入閘咪得囉
tuen 發表於 2018-12-28 13:02 | 顯示全部樓層

如果話裝喺大圍試就話啫,終點站寫本站站名真係奇怪
kei_hk 發表於 2018-12-28 14:12 | 顯示全部樓層
太子旺角這一類就中途站﹐寫埋去邊個方向就合情合理。

但係鑽石山站做了馬鞍山線的總站﹐指示牌淨係寫 "馬鞍山線" 咪得囉﹐真係多此一舉。
唔通有秘道可以去到 9又4分3號月台坐神秘列車去另一個鑽石山站?

RyanPun 發表於 2018-12-28 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-12-28 14:12
太子旺角這一類就中途站﹐寫埋去邊個方向就合情合理。

但係鑽石山站做了馬鞍山線的總站﹐指示牌淨係寫 "馬 ...

用嚟度位,方便日後換返張到何文田/屯馬綫全段都唔出奇。不過我總係覺得呢張底紙比錯站,唔係放喺鑽石山站。
kei_hk 發表於 2018-12-28 14:45 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2018-12-28 14:31
用嚟度位,方便日後換返張到何文田/屯馬綫全段都唔出奇。不過我總係覺得呢張底紙比錯站,唔係放喺鑽石山 ...

純粹度位﹐都唔駛裝埋上去的。

你話 "派貨" 派錯車站﹐這個解釋就合理少少﹐不過機會唔係太高。
正路就係邊個車站﹐邊個位要裝牌﹐牌的內容係一早已經有晒圖。
真係送錯貨﹐去到裝上去的時間﹐都經過好幾班人﹐無理由發現有問題﹐都照裝上去。

所以﹐真係做了白痴野﹐落錯order做錯貨的機會唔細。
這家公司真係有料的人材﹐已經走得七七八八﹐如果唔係點會近年咁多問題。

講白痴野﹐我仲有例子。
1. 明明放一個欄杆/鐵馬就做到效果﹐但係一直都唔用此方法﹐係要派部「人肉廣播機」去控制人流。(青衣站)
2. 明明已經有多部闊閘機﹐硬係要set到全部闊閘機係來回方向﹐製造2邊人流互相爭路。(香港站)

PS. 即使通到何文田﹐相信都係會照用馬鞍山線﹐而唔會改用屯馬線﹐直到真正2線打通為止。

RyanPun 發表於 2018-12-28 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-12-28 14:45

你話 "派貨" 派錯車站﹐這個解釋就合理少少﹐不過機會唔係太高。

話派錯站都只係我亂估而且係基於馬鐵只通到鑽石山做基礎。原本我打字覆嗰陣都有諗過會唔會直情成批貨做錯又冇check就送咗落站,但外面消息滿天飛一時又話啟德又話鑽石山又話何文田,連MTR都未正式承認話沙中線有初步分段通車方案,或者到依家都未有定案(我唔清楚),所以我先會話派貨派錯站呢啲奇怪原因啫-.-。而且呢間公司啲單張錯detail冇double check, 然後出咗街先發覺出錯再成批貨收返都時不時發生,今次差在張底紙錯在喺派錯站定係印錯字咁解
tonyng 發表於 2018-12-28 16:32 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-12-28 14:45

PS. 即使通到何文田﹐相信都係會照用馬鞍山線﹐而唔會改用屯馬線﹐直到真正2線打通為止。

中Point
i-Lens 發表於 2018-12-28 22:21 | 顯示全部樓層

指住馬鞍山線去左面,但左面係C出口,右面先係去馬鞍山線既通道喎