hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組隧巴 606 671 (606X 全日)
開啟左側

建議重組隧巴 606 671 (606X 全日)

ricky 發表於 2019-1-1 17:23 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-1-1 13:44
監硬cut走太古 鰂魚涌 北角先夠砌你條606時段不變, 去鑽石山得嚟又要入九龍灣(非繁), 咁彩虹 鑽石山有地 ...

樓主好強調彩雲至銅鑼灣之間要有直車,但佢又無理彩雲去灣仔至中環的交通。但想提提大家,銅鑼灣返彩雲唔係完全無直車,夜晚登龍街有紅van去西貢,中途在彩雲都落到車。
調671去滿足彩雲「去銅鑼灣的獨特口味」,同時調606去鑽石山作「補償」,其實都九唔搭八。

前荃葵青區居民
 樓主| S3BL100 發表於 2019-1-2 00:57 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-1-1 13:44
監硬cut走太古 鰂魚涌 北角先夠砌你條606時段不變, 去鑽石山得嚟又要入九龍灣(非繁), 咁彩虹 鑽石山有地 ...

606 做緊既耀東、柴斜、小西灣完全無地鐵

你成日強調鰂魚涌太古往來觀塘有客,但問題係呢班客就值得 606 一成不變,
耀東筲箕灣柴小客繼續兜到 2046?
為左令呢班客繼續左擁鐵路右擁巴士,而無視放棄呢班客既話
巴士去到第二度會坐擁更大優勢,無論客數同收入都賺反有突,
咁做係唔係本末倒置?

好老實,只係話有客,但如果繁忙時間唔使企,根本係唔合格。
而 606 而家一單無 60 個全費客都唔使回本,實際門檻應該再高少少

就算你想做呢班客,現狀真係最好?根本無理由 606 一線走天涯去做,
但如果拆線,就算你鍾意做返太古鰂魚涌,606X+606A 咁拆都好,
因為觀塘道流量問題,都會係兩條各 30 分一班,30 分一班又可以再趕多班鰂魚涌太古客落地底了,
但同時有潛力既西灣河觀塘就做唔到,
耀東柴小又要配合其他重組先可以抽走 606,重組範圍又進一步擴大了

根本「有客」兩個字就唔代表D咩。
我平時都唔鍾意出D令人由有變無既建議,都會盡可能諗辦法補晒所有位減少影響。
但事實係鰂魚涌太古往返觀塘有完美替代,往返九龍灣只要 608 加停宏通街
606 就隨時渣都無得剩,資源得咁多,又要考慮觀塘道流量限制,
無其他選擇下,不得不放棄佢地,為其他區份乘客帶來更合理合適服務,提升整體效益

---

講返彩雲,拉 111 固然唔可行,但拉 115 更差

拉 111,一單要行多五分鐘,等於一班車既時間,已經會影響到班次同時段安排,
但拉 115,一單應該要行多 15-20 分,115 既時段分配又唔使考慮?

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2019-1-2 00:59 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-1-1 14:15
就是說既然已經有其他線做銅鑼灣

但如果 671 改入九龍灣同彩雲,銅鑼灣往返就會變成獨巿

停告士打道維園算係平衡速度同乘客需要

樓主| S3BL100 發表於 2019-1-2 01:12 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-1-1 17:14
你講明要去銅鑼灣嘛,111P過海後可以好似103咁行,咪可以經銅鑼灣囉,但你話111拆線唔夠車行,所以我再提 ...

淨係屋村又點?619 做緊既四順樂華咪又係屋村,但原來非繁比起淘大安基苑
又有住宅又有商場既地區仲多客

根本重點係佔有率幾多,佔有率乘人口又係幾多。
新蒲崗鑽石山佔有率咁低,就算有商場有人返工都無用,班人好多都唔係坐緊 671

係你好似覺得因為有條 671 所以南區同北角往來新蒲崗鑽石山既坐晒巴士,先得出錯誤結論

至於你既反建議,606 唔做九龍灣商貿區(非繁原來客量拍得住觀塘巿中心),東區會 ban;
671 彩雲用多三個字兜齊晒鑽石山新蒲崗先出去,又搞到無車來往九龍灣商貿區
或者(就算兜返入去都好)用多成倍時間先由九龍灣返到彩雲,又會 ban

就算要玩野要兜,都應該係鑽石山新蒲崗兜彩雲,而唔係調轉,用既時間都少D。
不過咁兜法,鑽石山新蒲崗又倒多班客啦,不如直頭彩雲開好過

根本新蒲崗鑽石山有齊替代品,仲有條地鐵,671 又唔係多人,無資格死攬
而唔俾其他區改善服務

214P_world 發表於 2019-1-2 02:11 | 顯示全部樓層
(戴番頭盔先,小弟唔太熟識671/619/606,不喜勿插)

其實671做埋商貿區都唔係唔得,但淘大德福一帶咩補償都冇又難d wo,
而如果鑽石山/彩虹一帶要增加車程,佢哋會寧願唔改。
671始終一程車過海,比起MTR轉上轉係方便d ge。
如果要居民無條件交出671好難唔反對(加上其實非繁九龍灣段都總會每個站3-7個客左右,話多唔多話少唔少)。

而619同時有停九龍灣(只係個站停得唔夠靚),
如果619諗到方法入牛頭角總站(近安基苑),
咁可能671踢入商貿區有轉機。(唯一係商貿區非繁客量係咪咁好就難講啦)

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 10 精闢見解

查看全部評分

ricky 發表於 2019-1-2 11:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-2 01:12
淨係屋村又點?619 做緊既四順樂華咪又係屋村,但原來非繁比起淘大安基苑
又有住宅又有商場既地區仲多客
...

唔好忘記619除咗山上屋邨,仲經淘大、牛頭角同觀塘客喎。
新蒲崗仲勉強有116呢個代替品,但鑽石山一定會死攬671,唔係你講到咁易對調,加上九城兩巴一向都唔係咁著重去改善某一條屋邨的交通。

前荃葵青區居民
 樓主| S3BL100 發表於 2019-1-2 12:33 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-1-2 11:53
唔好忘記619除咗山上屋邨,仲經淘大、牛頭角同觀塘客喎。
新蒲崗仲勉強有116呢個代替品,但鑽石山一定會 ...

唔好忘記 671 改完之後除左彩雲,仲有九龍灣、牛頭角同觀塘客喎。

根本 619 每班車山上屋村既乘客數目,仲多過山下旺區,
你講到好似九龍巿區旺區客多過山上屋村,已經唔成立

兩巴係唔會特登改善某條邨既交通,但佢地會在意條線既營收係點,
606 671 對調總站正正係滿足到呢樣野

ricky 發表於 2019-1-2 14:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-2 12:33
唔好忘記 671 改完之後除左彩雲,仲有九龍灣、牛頭角同觀塘客喎。

呢樣嘢我(或者好多人都係)同你講唔埋,你講來講去都係為一條屋邨至銅鑼灣的一段交通而搞大龍鳳。
你鍾意點講就點講啦,你有你言論自由,但無乜人應同你。

前荃葵青區居民
neoplan720p 發表於 2019-1-3 00:49 | 顯示全部樓層
插口講句,作為一個QB居民而又會用606非繁來往牛頭角的乘客,

條線不論繁時定非繁,係太古同QB的客佔比都好低。

以整體營運效率來講,606根本無必要再全日服務,當然要有幾個前提:
一、606X全日
二、耀東有合理補償
三、608、613可以免轉觀塘隧巴線(如601、619、606X等)
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| S3BL100 發表於 2019-1-3 01:35 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-1-2 14:21
呢樣嘢我(或者好多人都係)同你講唔埋,你講來講去都係為一條屋邨至銅鑼灣的一段交通而搞大龍鳳。
你鍾 ...

幾大場龍鳳?只係將 606 671 兩條全日線加埋兩味線 606X 重組,
最多再配合埋 608 宏通街加站,已經唔係其他好多版友好鍾意既五六線線甚至十幾條線拉埋一齊玩

或者咁講,606 自拆飛起太古鰂魚涌果 part,就算唔同 671 調總站,都值得做;
而 606 就算唔自拆,都值得同 671 調總站,兩條線客量都會有上升。
但既然都係要搞到條 606,加埋又只係牽涉三條線,點解唔一次過做埋?

我睇到既只係你死攬住條 671 囉,但好不幸地,606 鑽石山新蒲崗段係好大機會比 671 更多客

你話我為左一條邨去銅鑼灣搞大龍鳳,你又會唔會同樣邏輯話我為左港島東無鐵路地區
去新蒲崗鑽石山而搞場大龍鳳?

同埋,巴士公司營運角度,671 去彩雲既可行性絕對高過亂拉堆唔夠時間行既 1 字頭過海線上去先啦
重組規模固然影響可行性,但兩條全日線一齊重組係等閒事,
最後巴士公司都係睇會唔會正面影響收入、影響自己利益

係你呢D為左死攬條 671,連客觀事實同埋巴士公司運作上既考慮都唔理