hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議S56延長至滿東
開啟左側

建議S56延長至滿東

Sita1004-1017 發表於 2018-12-29 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時滿東邨未有機場巴士,加上S56現時仍有剩餘運力,因此建議S56延長至滿東

S56(滿東邨-機場 循環線)
1.滿東邨$4.0
(不停逸東邨)
2.海堤灣畔$3.5
3.藍天海岸
4.映灣園二期
5.映灣園一期
6.昇薈
7.迎東邨
8.迎禧路
9.飛機燃料庫
10.國泰城東
11.暢連路
12.一號及二號客運大樓
13.暢達路
14.富豪機場酒店
15.飛機燃料庫
16.東堤灣畔
17.裕東苑
18.滿東邨

班次及用車數量不變
路線繼續維持無限循環運作,巴士到達滿東邨後可繼續乘搭往東涌北
新增轉乘優惠
E21A(往逸東)>S56(往滿東)第二程免費
(因應此建議E21A不用延長繞經滿東邨)
miklcct 發表於 2018-12-29 20:03 | 顯示全部樓層
你想搵東涌北人笨?

應該要S52延長,而唔係S56!
進智公交
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2018-12-30 05:27 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-12-29 20:03
你想搵東涌北人笨?

應該要S52延長,而唔係S56!

S52去到客運大樓嗎?
99MAN 發表於 2018-12-30 10:45 | 顯示全部樓層

有冇諗過由S64C+X全日分拆兼延長處理?
bnr34 發表於 2018-12-30 11:01 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2018-12-30 05:27
S52去到客運大樓嗎?

東涌西往來客運大樓要做都係由S64系列去做
你既方案就算城巴肯, 都仲要東涌北居民同龍運都願意先得

樓主| Sita1004-1017 發表於 2018-12-30 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-12-30 10:45
有冇諗過由S64C+X全日分拆兼延長處理?

S64+S64X本身都自顧不暇,唔應該搵佢地做

另外我咁改S56因為飛左東涌站,行車時間同原本係差唔多(因東涌站燈位不順,至少用5分鐘)
miklcct 發表於 2018-12-30 16:32 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2018-12-30 11:24
S64+S64X本身都自顧不暇,唔應該搵佢地做

另外我咁改S56因為飛左東涌站,行車時間同原本係差唔多(因東 ...

S56飛東涌BAN硬!!!!!!而家S56係唯一機場去東涌特快,大量機場旅客都需要依賴S56去東涌,絕對唔改得呢段!

滿東要機場線,唔該全日拆S64X拉過去。
進智公交
kitarolo 發表於 2018-12-30 21:19 | 顯示全部樓層

點睇都唔應該攪S56
嶼巴38看似做唔晒,但
唔好再講派開單層就返
唔到轉頭呢啲歪理,車長
現在很充足嗎? S52/S64
與嶼巴38徹底分工已經慳
返唔少行車時間喇。

兩間公司都係重A線
龍運仲擺明減E線添……
青馬A轉E都係收足E線價
長遠都係東涌/機場島S線
大重組令每個小區都可直接
來往客運大樓,尤其逸東滿東同
日後嘅裕泰,總比E31/E21A為好。

重組後S線需由龍/城聯營,
且設跨公司轉乘,轉乘A線均
免收S線一程,班次由乘客主導
在非繁時途經較多地方。
jaclam 發表於 2018-12-31 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-12-30 16:32
S56飛東涌BAN硬!!!!!!而家S56係唯一機場去東涌特快,大量機場旅客都需要依賴S56去東涌,絕對唔改得 ...

我自問都成日飛
又唔見大量靠 S56 去東涌喎
只見有 S56 嚟嘅時候
即使 S1 條龍有幾長
S56 有幾短都好
啲客都係無動於衷
繼續排 S1
唔見得 S56 飛起東涌站有咩問題
反正以往 S56 都有非表列唔經港鐵站直入東涌北嘅班次
HY1012 發表於 2019-1-3 00:51 | 顯示全部樓層

S56 唔經東涌站好奇怪
雖然我唔同意話好多人需要,但係始終現時東涌站係主要車站,成個無咗跟本就唔係S56
再者,要坐幾耐先由機場返到去映灣園?