hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (有感而發)30X/234X/33A/41/45 重組
開啟左側

(有感而發)30X/234X/33A/41/45 重組

k58 發表於 2018-12-30 18:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議目的:
1.     解決 30X 234X 長年分贓不匀
2.     延展往返九龍巴士服務至沙咀道等離紅線較遠地帶
3.     改善舊有流水線虧蝕情況
4.     用快速道路,為往返油尖旺巴士提速,提升競爭力

建議詳情:
30X33A414546237A 取消服務
減少用車 40
總車數:-40

30 荃威花園 美孚循環線
繞經綠楊新邨後直達美孚開始回程
荃灣區内 $4.3,其餘收費不變
基本班次 30 分鐘一班
削減派車 2 輛(5 à 3),設 33 39X 柯打
*葵興及葵芳來往荔景山請改乘小巴/32H265M269M

全新路線,途經大窩口邨、葵涌新區、葵興、葵芳、美孚、長沙灣、深水埗、何文田、紅磡及土瓜灣。
1.     承接 4145 流水角色,九龍總站延長至九龍城碼頭,深水埗後經太子道西及窩打老道直達何文田,避開旺角塞車地帶穩定班次
2.     理順葵涌走線,不經葵芳内街,拉出葵涌道提供大連排往九龍西的服務
全程收費 $8.4,荃灣往返太子 $6.4,南行美孚起 $4.9,北行深水埗起 $5.6
基本班次 15/20 分鐘一班
派車 12 ,需柯打 3039M234X

提速為三號幹線特快,途經荃灣市中心、大窩口、葵興、葵芳、佐敦及尖沙咀。
全程收費 $9.6,南行落公路 $5.1,北行落公路 $5.8,建明街起 $3.8
基本班次 20 分鐘一班,10:00 尖東開頭班車
回程與239X 於尖沙咀提供10 分鐘一班的聯合班次
削減派車 4 輛(12 à 8

1.     承接 30X 流水角色,九龍總站遷往黃埔花園,不經尖沙咀地帶
2.     經典建議,改經紅磡站平台往佐敦,避開塞車地帶穩定班次
收費不變
基本班次 15 分鐘一班,晨早往新界及晩間往九龍 20 分鐘一班
派車 8

全新路線,途經荃景圍、荃灣市中心、沙咀道(去程)/千色店(回程)、美孚、長沙灣、深水埗、新蒲崗及慈雲山
1.     承接 30X 長沙灣道服務,深水埗後飛橋直達新蒲崗
2.     一雞兩味,開拓特快九龍流水
全程收費 $8.9,南行美孚起 $7.8,北行美孚 $6.4,落公路 $4.3,富華街起 $3.5基本班次 20 分鐘一班
早上九時前往新界班次依 34X 繞經荃灣市中心(經大涌道及沙咀道)
派車 8 輛,需柯打 30

全新路線,途經荃景圍、荃灣市中心、沙咀道(去程)/千色店(回程)、環宇海灣、旺角、油麻地、佐敦及尖沙咀。
全程收費 $8.9,南行太子起 $5.1,北行落公路 $4.3,富華街起 $3.5
基本班次 20 分鐘一班
回程與234X 於尖沙咀提供10 分鐘一班的聯合班次
派車 9 ,需柯打39A

全新路線,途經葵盛圍、葵涌新區、葵興、葵芳、佐敦道、油麻地、旺角及大角咀後返回葵芳。
全程收費 $8.1,北行落公路 $5.0
派車 5

以上路線站位、時間表安排
總車數:+36

配合重組:
6C
45 走線,延長至麗瑤(若敬祖路仍設用車限制,則隔班繞經並採用短雙)
隔班繞經美孚總站
派車増加 3

34M
削減派車 1 輛,酌量調整班次

36A 上午往新界及下午往九龍削減至 30 分鐘一班

33A 走線,延長至旺角(柏景灣)
往新界及晩間往九龍削減至 20 分鐘一班
削減派車 1

37M
削減派車 1 輛,酌量調整班次

39A
只於早上繁忙時段由荃威花園開出,荃灣站後直達西站
削減派車 3 輛(3 à 0),由 33 239X 柯打

49P
提升為全日服務,朝七晩八
49X增加派車 2

230X
削減至兩班車,不停美孚站

總車數:-1

新增轉乘優惠:
30(往荃灣方向)轉乘 39M次程免費

39M 轉乘 57M58M61M67M69M265M269M (往葵芳方向),只需付較高一程車資

39M 轉乘 53234A234B(往荃灣方向)兩程共 $4.3
3453234A234B(往西約/深井方向)轉乘 39M兩程共$4.3

3331M32M36M235M 轉乘 234X(往九龍方向),只需付較高一程車資
234X(往西約方向) 轉乘 3331M32M36M235M次程免費

39X239X34X234X互轉,只需付較高一程車資

6C(往麗瑤方向)轉乘 39X239X34X234X,只需付較高一程車資

6C(往九龍方向)轉乘 3342A(往九龍方向),只需付較高一程車資
3342A(往新界方向)轉乘6C(往麗瑤方向),次程回贈 $1.0

6C33 互轉 41A42A43C44,兩程共 $8.4
37(往九龍方向) 轉乘 41A259C,次程減 $4.2

33(往九龍方向)轉乘 37(往九龍方向),次程免費
37(往新界方向)轉乘 33(往新界方向),次程減 $5.0

##################
重組後減少 5 輛車,建議給予青衣及茘景地區改善服務
如加強X42C 服務,試辦茘景青沙線等

THE END
感謝閲讀

tonychow 發表於 2018-12-31 15:45 | 顯示全部樓層

先唔理係咪真係夠車做以上路線,個問題係好多位都補唔到,例如荃景圍落西站,我想講如果有 5 架車剩,真係唔知點解要取消 39A。連去附近鐵路站都無接駁線到係幾大問題 (留意荃灣站同荃灣西站功能上分別,呢點你應該明)。
Ricky403 發表於 2018-12-31 18:11 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-12-31 15:45
先唔理係咪真係夠車做以上路線,個問題係好多位都補唔到,例如荃景圍落西站,我想講如果有 5 架車剩,真係 ...

我諗講補位,最大問題都係荃景圍落西站
唔考慮荃景圍去仁濟、熊貓由30+39A每小時5班削班30每小時2班嘅話,其實開番39A用1輛車做西站穿梭就拆掂
.
S3BL100 發表於 2018-12-31 21:52 | 顯示全部樓層

我始終唔同意將咁多條唔關事既路線拉埋一齊重組。
我之前提出將條 41 分屍,分一半車俾青衣,
一半車加土瓜灣抽車,45 加班,
將 33A 拆兩條,一條深水步止步兼脫離荃灣巿,一條做旺角何文田土瓜灣特快,已經係規模去到盡

同埋巿區線唔適合巿區段做雙向分段

fb.com/scientisthk2usa/
384047x 發表於 2019-1-6 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-31 21:52
一半車加土瓜 ...

同意100兄睇法

啫其實34M, 37M同39a都係可以唔洗減車還掂多左5部車

至於份建議,咁大規模轉哂篇號乘客一定唔慣,建議分階段做

Tonychow兄都有講用車問題,我就講下客量問題
首先好多巴迷 (尤其區內人) 都知234x唔收車其實夠載
30x呢就收左車都仲夠載
230x客量普通, 巴典有講13-14rpp最繁忙半小時平均載客量64.5%
234p就唔錯既
其實睇到西約234x/p係多客啲,咁荃景圍夠唔夠客一拆二呢?荃景圍加埋楊屋道就有機會夠客

39x一雞兩味既建議唔錯,值得一贊
P. S. 39x去慈雲山可以飛美孚,因為30補位
 樓主| k58 發表於 2019-1-14 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-12-31 15:45
先唔理係咪真係夠車做以上路線,個問題係好多位都補唔到,例如荃景圍落西站,我想講如果有 5 架車剩,真係 ...

Sorry for late reply
牌面睇就多咗五架車
但其實係喺青衣同荔景打劫返嚟
剩睇荃灣路 X 線個 pool 係多咗車
在公在私,5 部車選擇咗還返比佢哋
個人偏向 X42C 半全日同荔景青沙線
但係再寫落去個世界觀就太大,故不在此詳述

寫嗰時諗過幾個方案
西站直上山落山行大涌道走,一架車四個字一班
但係擔心剩做荃西唔夠客
大河道直入,兩架車四個字一班
同樣係駁鐵,兩架車放 39M 一個鐘已經開到五六轉
最後考慮當區居民嘅轉乘習慣,我會寧願 Cut 39A 去泵爆 39X 239X
呢個方案已經算溫和,Cut 一條 39A 可以去多大半個九龍
如果係都要做西站,我會 prefer 砌條小巴出嚟
接駁速度同營運效率都比巴士高
 樓主| k58 發表於 2019-1-14 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-31 18:11
我諗講補位,最大問題都係荃景圍落西站
唔考慮荃景圍去仁濟、熊貓由30+39A每小時5班削班30每小時2班嘅話 ...

呢個可以諗下喺熊貓加部回贈機
不過九巴有無動機去做就後話
 樓主| k58 發表於 2019-1-14 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-31 21:52
一半車加土瓜 ...

成件事可以拆幾 part 睇
荃灣路 X 線同其他路線嘅建議係冇直接關係
即是話荃灣 X 線一組,33A/41/45/46 一組
姑且當 41/45/46 過唔到,Cut 少 21 架車
5 架後備,2 架 49P,3 架 6C,33 縮到太子減 6 架,39X 縮到太子再輕微減班減 3 架,34X 234X 酌量調整班次減 2 架
21 架車已經返晒黎
何況 Cut 線個補償相當吸引
荔景山每個鐘多左兩架車落市區,價錢平過 45
紅土何文田有直車入荃葵,青北有 49P 全日
係青南未必收貨,所以留咗車比佢哋執條 X42C/242X
B1 行緊更迫更多車嘅元朗大馬路都做到落車拍卡
長沙灣道我唔覺會有咩大問題,尤其 33 本身定位流水

揼呢份嘢個時都參考過 100 兄你份建議
如果開咗 X 線,做唔到佐敦、回程做唔到信和,對於我個人而言唔理想

呢個重組我覺得好抵做
沙咀道出九龍,葵涌去何文田,長沙灣道新蒲崗貴價流水
全部喺石頭入邊爆出黎嘅潛力位
 樓主| k58 發表於 2019-1-14 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2019-1-6 16:49
同意100兄睇法

啫其實34M, 37M同39a都係可以唔洗減車還掂多左5部車

還車問題前文已述
30X 若干年前係多客過 234X 甚至 238X
我比較相信係佢自己趕走啲客多過佢本身唔夠客
荃威加埋沙咀道遠離鐵路區,我對兩條線好有信心

39X 考慮流水同價錢問題,所以繼續停美孚

Ricky403 發表於 2019-1-15 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層

類似建議其實喺我嗰版castanopsis兄個帖都有
但6C拉上麗瑤,即使只係安排一半班次入祖堯都好,都犧牲咗半條流水線王
6C有冇條件轉型做補位流水,我認為要視乎屯馬線全通之後6C/6F/30X呢組搞成點
荔景用6C換45/46,都犧牲咗通達度,去佐敦西九龍站、何文田由有變冇
我認為要同時研究新增服務比荔景,例如我有提過嘅42分支,做新蒲崗後入九龍灣
荔景青沙線,其實唔算係新增服務,因為荔景山路而家都有46X,透過城隧轉乘去得哂成個新東
開咗荔景青沙線,點處理46X都係麻煩

41取消一樣麻煩,不過除咗最簡單快捷換241X外,有契機做青衣尖沙咀特快
49P加強服務,除非飛走長安,否則會搶249X客,充其量塘水滾塘魚,之不過只做青衣中就上城隧,似乎又唔夠客
青衣南42A/43C/242X而家已經傳聞會執,加車落去呢組路線似乎唔會work

30X/230X傳聞會繞經荃灣西站
我就希望30X借此機會改善荃灣區內走線,避開同234X打交位 (除咗去程大涌道想快一定會經之外),避開趕客嘅西樓角路加大河道南行組合,改善觀感
30X建議學早年39A建議咁入西站,做兩三水客
沙咀道而家區外線擺入去觀感都係差,唔建議入
230X我認為定位做晨早特別線足夠,亦唔應該再兜其他地方