hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 91全日雙向不入ust, 換91M加班的可行性
開啟左側

[問題] 91全日雙向不入ust, 換91M加班的可行性

ViviTse 發表於 2019-1-3 01:42 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2019-1-2 22:19
一句講晒: 91M全日新清落山
日日坐住堆殘舊短慢吞吞行清水灣道, 咩客都比你趕走晒啦
91? 30分鐘一班算啦 ...
日日坐住堆殘舊短慢吞吞行清水灣道, 咩客都比你趕走晒啦

Agree. 架架25KMH以下咁上山,咩客都趕走晒啦~~
所以91M應該全日用新車(至少都ATENU啦),改行白虹樓,最多兩繁開特班做德望/順消啦~
Phoenix 發表於 2019-1-3 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
歐二豬2~3個月後會退役,睇死九巴都係會用L牌歐三豬補位的了…
 樓主| 浸大小晴 發表於 2019-1-3 10:25 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-1-3 11:16 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2019-1-2 13:32
用104改, 咁要多幾多架車先support到牛頭角去彩虹, 其實牛頭角同彩虹, 都係轉番果堆車姐, 104變清水灣 -  ...

其實之前意思係104改到好似91咁
放棄牛頭角, 改落彩虹
認真, 牛頭角(even計埋康寧道)有幾多so-called獨市客入清水灣?
講駁車, 一係觀塘, 一係彩虹, 點都唔會輪到牛頭角

清水灣本身人口唔夠
所以要直出線基本上係唔可能
所以103系先可以做得起
Phoenix 發表於 2019-1-3 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
我想問由清水灣經坑口~將隧~觀塘道~龍翔道沿線返鑽石山的哩程是多少?拆91 3分之2班次(4~5架掛牌)行新路線夠時間跑嗎?
S3bl430 發表於 2019-1-3 13:30 | 顯示全部樓層
不如將91直接拉出旺角/奧運站,加價到9-10元(對原有路線轉乘優惠以加大轉乘金額抵消差價),
班次調整至20(繁忙/假日)或30(非繁忙)一班
咁或者食到清水灣/科大直出旺角/油尖咀既客,同時可以收多d車費
反正清水灣已經有小巴接駁將軍澳線/出到觀塘,清水灣道又有咁多出彩虹既線
唔覺得91的接駁地鐵功能真係咁高

錯字連篇
 樓主| 浸大小晴 發表於 2019-1-3 15:28 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-1-3 22:14 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2019-1-3 15:28
91用車已經少, 再拉真係30分一班都好牽強, 而且MK好易脫,
當然, 假日密密開都無問題, 因為一定有水魚上 ...

我唔熟91客量係點,但個人有時夜晚都會入清水灣影星,都叫做見識過91/小巴103M個客量
有次平日下午繁忙時間(6點多)坐91入去清水灣,上層幾乎冇人坐,
亦試過平日/假日晚上8:00-9:00多入清水灣,客量更加慘淡,下層都坐唔滿,上層得2-3個人坐
同一時間,91出九龍客量(未到科大)都係1架小巴裝得曬
我亦都試過不止一次晚上坐103M入清水灣,在將軍澳站等左10多分鐘先儲到1車小巴客

我自己個人覺得單獨計清水灣客源,非繁忙時段的91(至少我觀察到既平日晚上)仲有好多減班空間...
30分鐘一班都可能比多左佢

錯字連篇
 樓主| 浸大小晴 發表於 2019-1-4 13:30 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-1-5 01:37 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2019-1-4 13:30
清水灣全日根本只需一條5-10分鐘一班的19座小巴線出市區已經搞定。密密有車比居民的觀感仲好, 同埋獨市生 ...

要爭贏小巴反而應該整到條91/91M唔單止做接駁線,而且也能夠直通市區
只計車程的話,巴士根本鬥唔贏小巴,當小巴彩虹站直飛清水灣道入科大時,
巴士仲要係彩雲/順利/清水灣道慢慢停站,要快果班客巴士公司都應該爭取唔到
要平車費的,相信也已經坐了91/91M(而我相信好多科大/清水灣居民普遍唔係對車費敏感)
惟有希望將條線延長到市區之後,吸引貪"一程過"既科大/清水灣乘客,增加獨市客源
雖然依d角色依家通常由紅小做緊,亦應該由紅小做,
但在沒有紅小服務的情況下,我覺得91做這個角色未嘗不可

錯字連篇