hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有大埔區議員要求東鐵加設白石角站
開啟左側

有大埔區議員要求東鐵加設白石角站

053h4 發表於 2019-1-4 09:33 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2019-1-4 10:24 | 顯示全部樓層
284 發表於 2019-1-4 09:26
疏導科學園返放工人潮都好重要,而家大學站成日塞車就知,唔係淨係為私樓。 ...

根據其他帖嘅討論
如果純為通勤人潮
係應該設一條大埔墟站/
白石角/科學園/大學站嘅
巴士線,如果加站為最繁忙
嘅兩三小時效益唔太高,因為
又唔可以因此而廢除大學站,
兩個站相距太近了。
groom1002 發表於 2019-1-4 10:34 | 顯示全部樓層

本來計劃過東鐵增建科學園站,即白石角站,問題係科學園站人口不足,且與大學站相距好近,合併科學園站與大學站,由新站負責中大/科學園係好選擇
kitarolo 發表於 2019-1-4 12:06 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2019-1-4 10:34
本來計劃過東鐵增建科學園站,即白石角站,問題係科學園站人口不足,且與大學站相距好近,合併科學園站與大學站 ...

仲可以解決埋大學站
弧度問題,但變咗中文
大學嘅客行遠咗,仲有
要唔要個巴士站好呢……
所以白石角站出現嘅機會好低
ksmbh 發表於 2019-1-4 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層
當時批白石角樓盤高度太低,而家堆樓又唔高但又密質質,但又冇咩配套。連巴士都冇幾條。
nickk 發表於 2019-1-4 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-1-4 12:06
仲可以解決埋大學站
弧度問題,但變咗中文
大學嘅客行遠咗,仲有

可以成組配套搬過去新站
284 發表於 2019-1-4 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-1-4 10:24
根據其他帖嘅討論
如果純為通勤人潮
係應該設一條大埔墟站/

大學站仲有馬鞍山轉車功能,唔可以取消,加站疏導返放工人潮係可行 (如果話太近,所有馬鐵站都近過大學/科學園咪照起)
eternalflame 發表於 2019-1-4 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層
284 發表於 2019-1-4 21:02
大學站仲有馬鞍山轉車功能,唔可以取消,加站疏導返放工人潮係可行 (如果話太近,所有馬鐵站都近過大學/ ...

大學站將來仲要服務污水處理廠搬遷後嘅發展區,如果馬料水填海落實就更加多地方需要接駁,大學站根本唔可能取消。
至於加站就取決於白石角個堆盤起好之後有幾多通勤人流,如果另一面中大39區會有更多教學設施,再分流科學園內返工人流,應該能夠支持到。
屆時大學站就可以定位做馬鞍山、馬料水一帶接駁,中大崇基加本部校園接駁,同科學園南部返放工接駁。白石角站就可以做中大逸夫、新亞、聯合、部份本部同39區校園接駁,教大運動場,白石角住宅區同科學園北部返放工接駁。
cmho1010 發表於 2019-1-4 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
其實如果加站響科學園同天賦海灣中間嗰個位對入去嘅位置,新站同大學站嘅距離係同沙田與大圍相距不遠。我又睇唔到個困難響邊
AV115 發表於 2019-1-5 08:55 | 顯示全部樓層

如果該區真係有重鐵級數嘅交通需求,而現實上又只得一條駁腳線,咁條駁腳線應該好似當年85K咁一分鐘一班都搞唔掂

科學園通勤需求出現樽頸,某程度上係大學站交通交匯處同周邊道路飽和所致,做啲改善工程已經可以。成個白石角區交通需求根本唔係真係咁大,只係有政棍攞啅頭做場show而已