hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海隧巴948系列加強服務消息
開啟左側

[路線消息] 過海隧巴948系列加強服務消息

GZ4031 發表於 2019-1-30 01:09 | 顯示全部樓層

最後想回應番其他意見
根本只有幾個見得人既方法
你一係真係拆948B 948P 948X 做長d 時間, 令長安食世界級走線既時間細d, P同X全日我都估到唔夠客, 因為東涌線自己非繁都唔好客, 所以都係折衷一下, 而且仲有成大個涌美
再唔係就248M 做循環比948做總站, 不過泊既位置上都未必搞得店
最後就係我以前討論過, 開949 出黎, 長安直去大wo口, 大連排, 葵興葵芳走人, 一黎補哂930做唔到既位, 二黎長安比起依家要兜23-27分鐘青衣, 949既行法應該快5-10分鐘, 觀感上仲一定比你環島好, 起碼比人感覺係一上車已經離開個島, 15分鐘過到葵芳就可以起跑, 客量亦有更多全日位, 比起948一條青康一條涌美十幾個站咁停, 949 只係停5個站就起跑
不過又咁講, 城巴反對就另一個講法, 但整體對成個局都有好處, 948可以專心做青中青南, 949 又可以執930死角又可以青北特快, 對930又唔大威脅, 好過你就去全日一條唔知做緊咩既934 去打930X, CWB又唔到, 市中心又唔經, 全日位又冇, 價又貴, 得個快字
williamau 發表於 2019-1-30 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
頭先12點果班係長安有5個上車,以平日呢個時段計都算可接受,應該假日有十幾個唔難
leo_ku 發表於 2019-1-30 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-1-30 01:09
最後想回應番其他意見
你一係真係拆948B 948P 948X 做長d 時間, 令長安食世界級 ...

東涌綫非繁唔好客? 你活在1998年的時空嗎? 青衣上車一樣要逼係門口呀!
arj39 發表於 2019-1-30 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2019-1-30 00:56
948真係垃圾
我指兩間巴士公司做出黎既948真係垃圾
今日1330想搭佢, 所以響樓下等佢黎 (我住山下, 佢兜完點 ...

新巴做得好差,脫班情形好嚴重,今朝9:30開嗰班都唔見左
GZ4031 發表於 2019-1-30 23:12 | 顯示全部樓層
繼續批鬥
今晚太古番企, 用102轉44, 記低左唔同資訊
2130 開車
2148見到天后總站
2151 景隆街
2158 紅磡站
2222 美孚 (爬前車快左3分鐘)
2227 轉44
2234 長安
2240 青衣邨
而同一時間948 (ETA)
2140 天后
2245 長安

有幾點想大家睇睇
1. 太古去長安用一個咁落後既方法, 中間交通正常, 可以做到64分鐘太古城到長安, 睇番948天后開都65分鐘, 我完全睇唔出948點吸引到頭尾既人用
2. CWB去長安43分鐘, $15.4已經完成, 948 CWB去長安當減5分鐘左右, 都要60分鐘, 快成17分鐘仲要平一個幾
3. 呢點唔再罵948, 反而想罵下41A, 我睇住ETA, 我入海隧果陣41A岩岩到尖東站, 而我番到楓樹wo見番同一班車, 41A今晚個特快都真係衰收尾
kei_hk 發表於 2019-1-31 10:20 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-1-30 00:56
948真係垃圾
我指兩間巴士公司做出黎既948真係垃圾
今日1330想搭佢, 所以響樓下等佢黎 (我住山下, 佢兜完點 ...

一向山下都係MTR有著數架啦﹐你唔係而家才知呀淨係計南橋入兜一轉長青長康﹐落番警署一段路﹐夠晒你青衣MTR轉車/步行所需的時間。

由天后去到灣仔﹐都係塞車高危區域﹐班次是否穩定真係好難保證。

相反MTR就有數得計﹐一至兩班車就可以上到車﹐唔受塞車影響。

成條數(車費)只係在於你青衣是否需要轉多程車做接駁。
配合都會票 或 $2機﹐車費應該都係MTR取勝的。

而認真的去講﹐如果乘客真係要車費平﹐神用轉轉晒用MTR都會票﹐仲同你坐948咩。

要全程坐就..... 948成功的機會就較高﹐同埋勝在不用轉車。

當青衣有MTR的時間﹐根本唔夠客可以將青衣分成2組(除早上返工時間的幾班車)﹐各自照顧山上及山下區域﹐結果就要一線走天涯。
在地形局限的情況下﹐山下就係尾位﹐尾位時間上無著數就係必然的。

kei_hk 發表於 2019-1-31 10:31 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2019-1-30 01:09
最後想回應番其他意見
你一係真係拆948B 948P 948X 做長d 時間, 令長安食世界級 ...
最後就係我以前討論過, 開949 出黎, 長安直去大wo口, 大連排, 葵興葵芳走人, 一黎補哂930做唔到既位, 二黎長安比起依家要兜23-27分鐘青衣, 949既行法應該快5-10分鐘, 觀感上仲一定比你環島好, 起碼比人感覺係一上車已經離開個島, 15分鐘過到葵芳就可以起跑, 客量亦有更多全日位, 比起948一條青康一條涌美十幾個站咁停,

我係長安人﹐我寧可坐948在青衣慢慢兜﹐好過坐你提議的949在出面慢慢兜。

反正時間上差不多﹐在青衣交通流量較低的情況下﹐時間控制上會較好。

雖我唔係太肯定你的走線方法﹐但我估你係會跟E32的走線(去到葵芳村就繼續沿葵涌道直上高速去西隧)﹐昌榮路回旋處一帶係一個易塞車的位置﹐特別係繁忙時間﹐行車時間一定被拖長﹐得不嘗失。

GZ4031 發表於 2019-1-31 22:48 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-1-31 10:20
一向山下都係MTR有著數架啦﹐你唔係而家才知呀淨係計南橋入兜一轉長青長康﹐落番警署一段路﹐夠晒你青 ...

我知, 但係重點係甩班MTR有著數但係其實唔係真係快好多好多, 長安例外
GZ4031 發表於 2019-1-31 22:50 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-1-31 10:31
我係長安人﹐我寧可坐948在青衣慢慢兜﹐好過坐你提議的949在出面慢慢兜。

反正時間上差不多﹐在青衣交 ...

昌榮塞係下繁既事
青衣站站上落都唔討好得去邊
949行車時間衰極都只係舊948既時間
新既948, 長安上車會死
KU1143 發表於 2019-1-31 23:45 | 顯示全部樓層

有左交通補貼同948加價後
948優勢已大減 無論車程同價錢

都會票 配合一個月買多張大法 低至9蚊一程 覆蓋全港島 比948平一半!948最遠只可以去到天后 地鐵南至海怡 東至柴灣 948只能17蚊一程咁計 無預付大法

地鐵朝早/夜晚出港島 有青衣起載嘅吉車
夜晚返青衣肯係對面月台等第班 都係有位坐 舒適度不會太差 返正948 中環上都係企位

948吸引力由山上起到翠怡止步
建議加開回程快線 南橋直插青衣碼頭跟43B到長發再上長宏