hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海隧巴948系列加強服務消息
開啟左側

[路線消息] 過海隧巴948系列加強服務消息

GU9338 發表於 2019-2-1 11:33 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-2-1 11:22
之前948 長亨開一樣倒客架, 除非948P 開半日囉。

長宏倒 5 個同長安倒 10 個 , 已經係兩回事
長安經長安行多 4 分鐘 , 同埋長安經長宏行多 8 分鐘 , 唔通又一樣 ?
長宏起步搭 248M 點都貴過 948 ;
長安出發正價又好 , 拍 $2 機又好 , 用都會票又好 , 都平過 948 , 點比 ?

你咁鐘意引用數據出黎討論 , 應該知道兜路程度同倒客程度成正比
948 咁行法 , 我相信你唔會唔知道長安會發生乜事 , 請唔好自我 FF
請用文明來說服我。
kei_hk 發表於 2019-2-1 16:27 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-2-1 10:55
我講緊晚繁喎...

一正線一吉車都係4分鐘一班車, 隔離荃灣線都唔會開4分鐘一班車早繁啦下話.

下繁返青衣﹐駛鬼理部車去青衣定係去東涌﹐見車就上便可﹐即係每4分鐘就一班車。

你話要有位坐﹐班班車都係總站開出﹐只係在乎你會唔會等多一班車﹐同部車去東涌定青衣﹐都沒有什麼關係。

4分鐘一班車又點?
對面荃灣線2分幾鐘一班車又點?

慘得過東涌線車疏﹐都可以快過你用荃灣線所需的車程時間。
4分鐘仲密過你等巴士。

kei_hk 發表於 2019-2-1 16:42 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-2-1 11:17
無人唱衰話 948 無客 , 不過話佢長安會倒客咋嘛

論車費論時間 , 長安出發 , 東涌線絕對完勝 , 唔到你唔認 ...

每個人都有各自喜好

不過有一點係事實﹐就係948返青衣﹐西隧企爆人﹐去到長康就已經落左一半人﹐去到警署就得番 1/3 人(甚至少到1/4人)都唔夠。
好明顯就係山下人唔係太支持948。

山上人因為要轉一程車才可去到青衣站﹐加埋948的走線真係對山上人有利(唔計長宏一帶)﹐所以大部乘客都係山上人。
但係山下就情況唔同晒﹐翠怡碼頭都話會坐轉車做接駁﹐948都仍有吸引之處。
之後的青衣村﹐長安一帶﹐一係就無車坐被迫而步行﹐一係就步行距離﹐948就真係吸引力好低﹐這就係事實。

我係長安人﹐偶然在港島回家﹐都會因為唔想企地鐵而坐948﹐擺明唔係車費作為考慮因素。
但係唔會次次這樣做﹐兼且係MTR優先選用﹐因為巴士的班次(包括塞車影響)+行車時間﹐絕對係優先選MTR的因素。

948 真係想打入山下區域﹐除左全天都有拆線唔上山就直出青衣之外﹐基本上係無方法。但係﹐正如我前文所言﹐巴士公司根本無把握可以全天都分拆成2條線﹐一條打山下區域﹐一條打山上區域。
在這個情況下﹐極難在下繁拆出2條線﹐分散山上的資源抽車去下山下線﹐所以就948係好難打動整個青衣的客支持。

成件事﹐根本唔存在什麼唱衰全日化﹐而係巴士根本無本事搶晒成個青衣市場。
一般乘客只係自己用腳去選擇合適的交通工具而已。

魔雪巴士頻道 發表於 2019-2-2 03:26 | 顯示全部樓層

948A 星期六長安開
... 0700 0730 0738 ...

點解咁唔平均 , 第一次睇仲以為佢打錯...
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
leo_ku 發表於 2019-2-2 08:41 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-2-1 16:27
下繁返青衣﹐駛鬼理部車去青衣定係去東涌﹐見車就上便可﹐即係每4分鐘就一班車。

你話要有位坐﹐班班車都 ...
你話要有位坐﹐班班車都係總站開出﹐只係在乎你會唔會等多一班車﹐同部車去東涌定青衣﹐都沒有什麼關係。

部車唔去東涌, 去東涌D客就會唔上車企番係月台度等, 同埋以香港站下繁超高人流情況來睇, 唔見得等多一班車可以有位坐,
正如荃灣線中環站往荃灣方向, 即使係總站都唔會有得坐一樣。

4分鐘一班車又點?
對面荃灣線2分幾鐘一班車又點?
慘得過東涌線車疏﹐都可以快過你用荃灣線所需的車程時間。
4分鐘仲密過你等巴士。

單睇2分幾、4分鐘一班呢D數字係無意思,
你要問的應該是, 一條肩負著分流荃灣線的過海鐵路, 未來負責埋多十幾萬人住的東涌, 都仲要開4分鐘一班車,
係咪好合理?

我無講過話948 密過TCL, 而青衣線無一條係密過4分鐘, 所以講密過等巴士無意思。

至於你話計算所需的車程時間, 當然係唔可以淨係計等東涌線那4分鐘,
你要計埋中環行去香港站的時間、等港島線的時間、出左閘行番去目的地的時間;
坐948 就計等948的時間、落車行番去目的地的時間。

leo_ku 發表於 2019-2-2 08:51 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-2-1 16:42
每個人都有各自喜好

不過有一點係事實﹐就係948返青衣﹐西隧企爆人﹐去到長康就已經落左一半人﹐去到警署 ...

巴士公司有無本事, 都要睇邊間巴士公司, 如果你話係新巴的話都係算把啦, 新巴自己唔肯斬蝕錢線加車落去做。

正因為要提升吸引力, 先至要拆線提高巴士競爭力。
948 要先變左真全日後, 才可談全日948P/948X 取代948呢回事。
當然咁樣分拆係可以令鐵路客回流, 唔可以單單睇山下有鐵路呢樣野, 事實就係山下條鐵服務質素好差。

樓主| FBI2 發表於 2019-2-2 08:54 來自手機 | 顯示全部樓層

以前覺得夜晚等十分鐘東涌線好疏,而家習慣晒了
樂仔〞 發表於 2019-2-2 09:08 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-2-2 08:51
巴士公司有無本事, 都要睇邊間巴士公司, 如果你話係新巴的話都係算把啦, 新巴自己唔肯斬蝕錢線加車落去做 ...

948P 948X 全日就真係難 D,青衣呢個人口分佈真係好難 support 兩條全日線
kei_hk 發表於 2019-2-2 09:49 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-2-2 09:08
948P 948X 全日就真係難 D,青衣呢個人口分佈真係好難 support 兩條全日線

上面有人睇唔穿這一點嘛

無錯﹐繁忙時間的確係可以拆線。
但係又可以做到幾多班?

早上就係返工時間比較集中﹐同埋早繁真係會多客過晚繁。
巴士公司真係計到山下有幾多人﹐就安排幾多班車。
同埋唔這樣做﹐只會係要一部車上滿人﹐都要兜一段無意義的路段。

但係去到晚繁﹐就會打散晒人潮﹐而且又會因為有 "節目" 等因素﹐唔會用番原來的交通工具回家。
這樣又可以點去計算幾時開等定班次只做山下區域? 最怕就係一半人都坐唔到。
倒不如就集中火力﹐一線走天涯﹐用相同資源﹐加密一條線的班次。

咁多年來﹐你估巴士公司﹐地區人事﹐政府真係睇唔到乘客需求咩。
咁多年來﹐都只係要948全日﹐就無提出過晚繁拆線。

上面有人講﹐睇邊間巴士公司做﹐就會有本事令山下人大量轉投巴士。
我真係笑了。除非巴士公司開善堂﹐蝕住做﹐車費有擊倒性的優勢﹐班次有絕對的吸引性啦。

leo_ku 發表於 2019-2-2 10:31 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2019-2-2 09:08

所以我就話全日左948先, 再去談下繁開948P/948X 睇睇效果。