hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 周二行會審新城加價 最快月底前實施新票價 ...
開啟左側

[報刊新聞] 周二行會審新城加價 最快月底前實施新票價

roquelcm 發表於 2019-1-7 11:48 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2019-1-7 10:05
西灣河果堆路程短, 而且係善用長途線尾段既運力,
基本上係0成本

密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
tonychow 發表於 2019-1-7 11:54 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2019-1-7 01:04
新城啲櫈鑲金架咩?
基本班次路線做唔好有咩用?

九巴開有用路線? 邊條? 唔好答我 934 936 呀,定係你想講堆 R 線?
無錯我唔敢話新城兩間公司巴士服務做得好好,但最起碼佢地係有心做生意先。
平時紅隧一出,基本上只要 112 116 係新巴時段,15-20 分鐘 SOGO 落都算穩穩陣陣。
我唔知你有無試過趕時間仲要遇正九巴班次,102 106 118 對家車海密密到,112 116 就等極都無。
西鐵沿線落深水埗旺角,南昌轉 701 702,起碼駁腳價錢係合理,唔似得間九公司,荃灣西返 VIP 區西約都收你 $5
城巴新車係 12.8 米 64XX,你架九巴就係 12 米頂腳車。
大佬堆紅車真係唔係人坐,每次我放低埋個袋,只要唔係坐到最直,隻腳都會頂到前面張櫈,有得坐的話只要坐得唔滿,我都只會選擇走廊位,起碼對腳有多少少空間,無人經過果陣可以伸出去,你揾日搭下紅車睇車有幾多人咁做先啦。
最慘果樣係坐得直之後,個頭枕係向前...想點?
中途站落車就仲慘,上層世界級無柱設計,啱呀未停定唔好落車呀,車程加 15 分鐘囉。
當對家已經盡用 12.8 米開 RAS 果陣,你間公司仲可以熄咗個 RAS 佢...搞到搭感咁差為咩?
成間公司設計又係世界級,不但宣傳單張設計樣式、字型等等唔統一,又成日出錯資料,人地條 $4.6 又一城巴新路線張宣傳單張都設計得好過你收 $18 條 934 張宣傳品。最慘果樣係報站機,明明係一樣好簡單的野,都可以整到一程車聽到兩三把聲,934 宣傳又係一把聲,平時報站又一把聲,鐵路站無咗鐵路兩個字又夾硬 cut 錄音搞到停頓位奇奇怪怪,大佬呀學下對家設計啦。
講價錢就仲衰。我喺茘枝角 (站) 搭 30X 234X 返荃灣都要 $8.9,大佬你數下你條 8H 搭到幾多個鐵路站先啦,仲未計有 $4.1 分段。長途線計 86C 收得仲貴過 18X 啦,咪又係收車,收完車仲要開條「特快」線搶錢呀,落深水埗仲要慢咗:L。平線計,87B 仲貴過對面海條 720 722,你睇下年中有幾多日收到 25 一班先啦,已經無計堆 93K 95M。

tommy11529 發表於 2019-1-7 12:38 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2019-1-7 01:04
新城啲櫈鑲金架咩?

間間都係咁,所以間間都唔得
只係九巴比較收得勁d咁

回正題,間間唔加就最好。
不過,要加都正常。因為人工加了咁多,專營權又要比"合理"回報(就好似九巴咁)
所以只期望可以因為e次加價以新城的車費冇咁大差異
e.g:720v.s788
if +12%:
720: $6.5->$7.1 (9.23%)
788: $6.2->$7.1 (14.52%)
KelvinSJ743 發表於 2019-1-7 13:17 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ricky 發表於 2019-1-7 14:24 | 顯示全部樓層
聯營線點搞?
前荃葵青區居民
cruisesnet 發表於 2019-1-7 14:27 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2019-1-7 10:34
又唔見九巴長途線出到市區會有平分段收費? 唔係零成本?

77線及99線設有耀東邨往來西灣河的短途收費,屬當年取消新巴2M線的補償措施.

cut左成來條2M呀, 你話有無慳到錢?
3ASV3-JE1672 發表於 2019-1-7 14:29 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-1-7 07:23
問題係我嗰區而家係受害者,你同我講呢啲嘢根本唔關我事,我憑咩同意你話九巴好? ...

同樣道理,你住九巴地頭又憑咩要港島受害者同意你話新城好?
053h4 發表於 2019-1-7 14:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
99MAN 發表於 2019-1-7 14:36 | 顯示全部樓層
tommy11529 發表於 2019-1-7 12:38
間間都係咁,所以間間都唔得
只係九巴比較收得勁d咁

最理想720、722唔加,780、788+12%
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
3ASV3-JE1672 發表於 2019-1-7 14:40 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-1-7 07:27
咁你又唔叫九巴減價?認真,新巴我唔敢講,但城巴有啲線再減你不如叫佢唔好做?
...

咁你地講到票價應該同服務質素掛勾嘛
良心新城票價係 keep 到呀,不過十幾年前嘅服務質素 keep 唔到喎
依家唔減價不特只仲攤大手板求加價?下?