hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣西站秘聞
開啟左側

[小道消息] 荃灣西站秘聞

castanopsis 發表於 2019-1-12 05:19 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2019-1-12 04:56
作為一個曾經住過小西灣好多年嘅居民,同埋而家經常出入小西灣嘅居民。好想講依家柴小嘅巴士網絡係冇乜嘢 ...

柴小巴士網絡固然已經相當完善
但我唔覺得無進步空間

你話入沙田大埔118轉鐵好快好方便
純粹係因為你唔知行柴灣尾站入沙田可以有幾快

我上面建議既638C,柴斜入沙田市中心,車程26.5分鐘
同一時間,如果搭118轉東鐵,仲喺紅磡

同樣地
638C>74X柴斜入大埔,就算咁唔好彩等足7分鐘74X/75X,都可以40分鐘廣福道落車
118轉東鐵?同一時間只係到大圍......

柴小入荃灣,搭788轉車,快極都要九個字
但同時後面個程搭鐵好大機會要企,搭巴士就一係疏一係直程無車開(X車頭車11點)
直達巴士時間爭唔遠既情況下,點計都會有一定吸引力

——————————

最重要既係,巴士公司角度
118轉鐵,佢袋得9.8仲要同對家分
788轉鐵,城巴袋6.2,九巴完全無錢落袋
港島東荃葵路線,最低都收緊$16,上面建議條638C,就更加可以跟沙田價收$19
點計都係開直車著數

Ricky403 發表於 2019-1-12 09:55 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-12 05:19
但我唔覺得無進步空間

新巴諗住搞大682B做埋沙市大圍呢堆.......
682B做大咗就插咗沙田<>柴小旗,無得拎出去招標
相信而家局勢下你個構想好難實現
qunow 發表於 2019-1-12 19:35 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-12 05:19
但我唔覺得無進步空間

考慮埋沙中線過海,就算柴斜直出,唔計塞車都應該只係打和…?
castanopsis 發表於 2019-1-13 08:32 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-1-12 09:55
新巴諗住搞大682B做埋沙市大圍呢堆.......
682B做大咗就插咗沙田柴小旗,無得拎出去招標
相信而家局勢下 ...

682B以現有走線,係完全無能力吸引大圍/沙市客搭去港島東,更遑論頭站柴小
長遠而言個網絡都係要再執過
當連將馬線都要招標既時候,我覺得無嘢係無可能

我一直覺得,要認認真真做河西<>港島東個市場,要開兩條線
一條係上面講既638C(柴小<>大隧沙市<>城隧荃灣)
一條係988,火炭開經沙市大圍,行青沙西隧繞道直飛北角,掃到筲箕灣做總站

兩條線回本門檻低,客源穩陣
只要運輸署肯開綠燈,絕對值得做
castanopsis 發表於 2019-1-13 08:46 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-1-12 19:35
考慮埋沙中線過海,就算柴斜直出,唔計塞車都應該只係打和…?

港島東搭南北線過海,要兜圈
快唔過家陣118轉東鐵好多

參考港鐵網站,柴灣去金鐘車程已經23分鐘
轉埋車,柴灣出發大約31分鐘先到紅磡,47分鐘到沙田

638C柴斜直出,車程會係點?用返118/606X/681/88行車時間做參考興華邨出發,大約5.7分鐘到亞公岩道,12.8分鐘到東隧收費廣場,24.1分鐘到大隧
然後大隧去沙市,大約7.5分鐘
換句話講,638C柴灣出發,31.6分鐘已經到沙市

所以,就算對柴灣而言,巴士都有明顯優勢,小西灣就更加
而去大埔北區個差距只會更大

city_alexander 發表於 2019-1-13 11:33 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-1-9 21:38
A12唔覺有好多客係由西環搭到柴小終點站,而且既有鐵路(+小巴轉乘)還可以選擇當區交通工具轉東廊快線,我 ...

A12唔覺有好多客係由西環搭到柴小終點站
因為香港冇一個地方叫柴小,柴灣同小西灣就有

講親呢個''地方''名既人智商應該比正常人為低

Phoenix 發表於 2019-1-13 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層

死啦,以後連康翠、象石、雙安、三彩、四順,甚至荃葵青,屯元天都唔敢講喇…
Ricky403 發表於 2019-1-13 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-13 08:32
682B以現有走線,係完全無能力吸引大圍/沙市客搭去港島東,更遑論頭站柴小
長遠而言個網絡都係要再執過
...

將馬線大大話話馬鞍山都未有直達
同埋某程度上益緊九巴
682B而家已經可以直達柴灣同小西灣,招標一條同佢重疊嘅新線,你估新巴會有咩反應?
930C呢舊大肥肉新巴亦無份喎

如果柴灣<>沙田<>荃灣你認為會玩到招標,咁213D一樣應該玩招標,而唔係九巴用13D名義踩上去
13D同213D根本除咗頭站秀茂坪寶達外一啲關係都無,213D改擺石礦場或安達,已經唔關13D事
事實係唔一定咩路線都有得招標
當然,以你角度,如果玩到柴灣<>沙田<>荃灣招標,咁直情可以成組930/934收回專營權,劃三條線出黎,荃威大窩口港島東 (繁時特班中上環灣仔北)+西約荃灣南灣仔北+葵涌邨興芳銅鑼灣再招標
936就勒令九巴改番行上路,咪再搞事啦

不過現實講咗比我地聽運豬根本冇咁強勢搞得到呢啲重組,而家港島東玩290式走線招標已經盡量平衡九城,其餘嘅都係FF算
港島東線似乎都有潛質變290二代,荃灣西開行到葵芳走,落公路後港島東再由頭行到尾
始終一樣大長途,唔排除直接複製290模式
qunow 發表於 2019-1-13 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-1-13 13:30
同埋某程度上益緊九巴
682B而家已經可以直達柴灣同小西灣,招標一條同佢 ...

682B再延長好似都只係會延長到大圍而唔會去沙田市中心?
castanopsis 發表於 2019-1-13 13:56 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-1-13 13:30
同埋某程度上益緊九巴
682B而家已經可以直達柴灣同小西灣,招標一條同佢 ...

如果你話同原有網絡完全零直接衝突先可以招標
油荃/屯門東北招標線情何以堪?
682B就算延長去大圍沙市
用佢來往大圍沙市<>柴小既人,怕且少過798轉682去馬鞍山既人
更加少過家陣西站/荃市搭緊40/290/A去黃大仙觀市,未來油荃既目標客源

講真,運輸署其中一個主要角色係要協調各營運商
當同某營運商利益有較大衝突既時候,我認同係要避免招標
但上面講既988同638C,我又唔覺得同現有營運商做緊既嘢有好大衝突
甚至我會覺得,638C沙田>荃灣一段,影響九巴城隧線多於影響新巴682B
我覺得係符合招標原則

當然,講咗咁多,荃灣港島東都只係初步計劃階段,988/638C點計都只係流於FF階段
但我覺得運輸署如果真係有心搞,我講既嘢雖然係thinking outside the box,實際上並唔離地