hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣西站秘聞
開啟左側

[小道消息] 荃灣西站秘聞

tonychow 發表於 2019-1-18 12:01 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-16 03:30
682同694,新界服務範圍唔會係柴小人有興趣去既地方
兩條線主要都係做緊新界住宅區去港島東既客
本身港島 ...

1. 觀感問題
最起碼,你條線入沙田,已經差好遠。
正常人由九東返荃灣,應該唔會覺得經沙田會快。就算你由藍田山返梨木樹,唔計車錢計好時間,搭 88X 飛觀繞,再喺沙田轉 47X 48X,到底有幾多人會咁做? 定係搭返正正常常 38 40 42C 再轉車上山算數? 如果 290 開特快 X290,而且唔行觀塘道,觀繞之後正路都係啟新道走人,有幾多人會想入沙田再城隧出返荃灣 (除非想打殘 798)? 揾個極端少少例子,假設油荃俾新創建投到,黃大仙都唔停,直入九商,再經觀繞走人,直上啟田。到時搭油荃轉 694 分分鐘觀感仲好,係差在 694 疏車少少。更重要係,如果你由葵興以南出發,兜路感覺會好嚴重。

2. 速度問題
你另一段計時間,如果我無理解錯,係無計等車。
118 依家密車程度,基本上接近唔使等。788 大部分時段都密過 10 分鐘一班,仲要唔使經柴斜直上公路,可以節省時間,亦有架疏少少 789 走線相若。
問題係你架 638C,我唔知道最盡可以開到幾密。當 934 673 等線都開緊 30,我唔覺得條 638C 可以開到密過 20。例如你話開 10 分鐘一班可以載到 20 人上公路,咁九記到底會想開 10 一班載 20 人,定係 20 一班載 30 人 (40 人,減返俾班次趕走轉投其他路線的 10 人)? 如果等車等咁耐,我見啱啱走車等 15 分鐘的話,我小西灣上 788,到你架 638C 去到柴斜尾站果陣,我已經落咗 788,分分鐘上埋東涌綫。

3. 定線問題
如果其實暗地裏係想九記做,我唔覺得九記會肯開埋落荃灣,正路做法係用城隧線密車轉乘,港島東線就由沙市開。
如果條線招標,新創建可以用低價打殘其他城隧線甚至小巴。如果加個 $7.5 雙向分段,大河道北直落荃市,總站放如心,條 49X 仲收車的話,應該收車變收檔。
相反,除非你覺得九記投到呢條線,會吸引到沙田至荃灣客回流 (由搭鐵/小巴),否則九記唔會有意慾投放資源開條左手交右手的線。荃灣入沙田,搭鐵好處只係穩定。觀感同樣唔好,非繁上落客少都會慢過巴士,不過好在時間好穩定,當你喺荃灣西發覺 49X 收到 12 分鐘一班果陣,不如落西鐵,柯士甸起都有機會有位坐。小巴呢,搭得小巴都係想快,城隧線依家仲有唔少殘車,小巴真係可以上城隧斜踩到 75,望住旁邊架直梯 E42 死谷爛谷。呢點巴士係有先天缺陷,但九巴想打,應該用 48P 全日 (雖然我唔覺得打得贏),先可以攞返少少速度優勢。如果條 638C 跟 48P 落橋,就會做唔到眾安街。跟 49X 落山食燈,即係無快到。況且如果你想總站放荃景圍,荃灣好難有吸引走線 (做唔做荃灣西? 做唔做眾安街?)。

4. 客源問題

你提出堆 263 269D 73X 等線,我覺得唔可以咁樣比較。
呢幾條路線有幾個特別之處。其一,無鐵路直接競爭。鐵路最快都要西鐵落紅磡轉東鐵,雖然速度唔算好慢,但觀感好差,新界西北出發收費亦唔平。其二,有轉車站幫手,覆蓋範圍大好多。港島東不論係去荃灣定沙田,其實搭鐵都唔差。我唔敢話觀感好好 (搭長途鐵觀感本身唔好),但最起碼係順路搭法,不論你選擇喺鰂魚涌油塘九龍塘轉,定係將來金鐘轉。另外,唔似得只做柴小,以上幾條線都有雙向客源。固然,客源可以係由住宅區入荃灣或沙田,但反方向都未至於無客。例如入大埔可以周末行山、郊區景點 (大尾篤、三門仔),入屯門可以係黃金海岸,而入元朗亦可以係行街食野、郊野公園或者濕地公園等等。我之前話柴小無行街客就係呢個意思。雖然荃灣或沙田人應該唔會去港島東行街,但如果真係想行,太古城都有大商場,西灣河有太安樓,筲箕灣亦有東大街,同埋少數博物館,起碼好過無先。如果直入柴斜頭站,入小西灣行咩街? 最多你話去赤柱或石澳等地,都可以叫做順路少少,但呢個時候九巴做的話好明顯無咗轉乘優勢。唔好唔記得,都會票由荃灣搭到落筲箕灣,一程平均只係 $10.8。睇埋其他線,608 九龍段,非繁衰極都仲有個 Megabox (雖然都係無咩人去),而 613 就死兜爛兜吸客,你條 638C 兩樣都做唔到。

至於荃灣客源,無錯西鐵只能到荃灣西,但其實無想像中咁少野行。荃灣西個問題,唔近荃灣住宅區 (西約、荃景圍接駁交通不便) 問題比起無野行大得多。講真其實荃灣海傍變化好大,由荃灣廣場翻新 (噴水池年代)、七街重建 (荃新天地)、西鐵通車、行人天橋網絡擴張等等,荃灣市中心範圍一直向海邊擴張緊。我都係講果句: 如果目的地喺沙咀道以南,搭西鐵唔係一個差的選擇,而沙咀道以南已經好多野行。天橋起好咗好後,喺荃灣行路就更方便。
最後講埋大老山轉乘。我唔明你點解會覺得大老山轉乘有用到可以撐起成條線。首先,東鐵覆蓋範圍真係好大。除咗大埔唔方便少少,其他地區好多位都直達。馬鞍山本身都有條慢線 682,馬鞍山線又係站密 + $2 機陣。無 682 系一程過競爭,又無東鐵的位置,得返堆餅碎位,例如四美、白石角、大埔同華明等等。當中以大埔塊餅最大,但大埔咁遠又唔食正過境客,有幾多人來回柴斜以南都係問題。北區隔離個討論就講緊 678 全日,唔怕轉車的話東鐵以北又有 673,再唔係就 978 西隧轉車入港島東 (假設開得成)。

053h4 發表於 2019-1-18 12:38 | 顯示全部樓層

有中環灣仔繞道塘水道落橋, 轉乘新城港島車去炮台山/銅鑼灣/銅鑼灣北, 灣仔北, 應該重快過直車

18拉時, 5X上路可能都係鋪定路做呢D野,唔知新城有無大搞北角轉乘呢D諗法, 但肯定有得搞

簽名被屏蔽
qunow 發表於 2019-1-18 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-18 00:56
去大埔粉嶺,如果要經沙市,會慢過大隧轉車唔少
學W3咁跳停無意思

問題係點樣先至可以將118轉東鐵客劫去巴士度
俾乘客可以一程過坐到新界各區中心肯定是最直接搶客方法
巴士轉巴士吸引力肯定少於巴士轉鐵,特別是當118會比建議中的柴小大隧線密不少而東鐵線也會比大部分新界大隧線密不少的時候
至於說用大老山轉乘會更快,這點可以先把118轉鐵客搶下來之後再慢慢讓想快的乘客自己試
還有就是要在南北線過海前開線才可以避免柴灣客習慣鐵轉鐵小西灣客習慣789轉鐵,到時就算速度較快都未必能搶下來
班次也應該至少要15or20分鐘固定間距半全日
castanopsis 發表於 2019-1-20 07:44 | 顯示全部樓層

alpha003 發表於 2019-1-18 09:04
現實係宜家好多人揀車搭都係睇觀感,連A12兜一兜西環都流失唔少東區客,638c要入沙田觀感已經輸左一大截 ...
另外你計既時間有冇計埋隧道塞車?638c行緊果3條隧道有2條早繁都塞到嘔,尤其係早繁荃灣去柴小,最近307,680x,681客量流失咪因為咁。你有冇唸過荃灣人早繁會唔會搭一條塞車風險極高,仲要觀感低既線?

柴灣小西灣人搭車方向,係早繁北行下繁南行
呢個方向東隧大隧基本上唔會點塞車

至於觀感
你話經沙田觀感差固然會差過直飛去荃灣
但如果alternative係跟106走線碌到北角先上公路,經沙田觀感係唔係真係咁差?
記得本版有版友要來往柴灣同馬鞍山,都選擇經中環/東隧轉車而唔搭682
碌港島一樣會趕柴小客

講真,如果夠客,我又絕對唔介意柴小直飛西隧去荃葵
但按現時柴小人口個基本盤,我估最多都係得兩繁單向
全日點都要夾多一區,而柴小<>新界東都係值得做同唔多夠客
串埋一齊做,係合理選擇

無一個方案係完美,批評一個方案好容易
但除非你有更好既處理方法,否則批評無意思
castanopsis 發表於 2019-1-20 07:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-1-18 09:15
問題係呢度好多人講觀感
290/A都係因為觀感問題變成沒完沒了TOPIC

觀感唔係非黑即白

290/A多站又上山
有唔少人覺得觀感差,繼續搭鐵來往荃葵<>將軍澳,唔出奇
但同時又會有另一班客覺得290一程車過、有位坐、時間唔算太慢,而選擇搭巴士

我唔期望上面建議既638C可以滿足所有柴小客既要求
但至少去沙田/新界東應該可以搶到主流客源
去荃灣應該搶到唔少柴灣客同部分貪一程過既小西灣客
條線回本門檻低之下,呢兩批客絕對夠養起一條線

柴小本身唔夠客直飛荃葵既前提底下
唔會因為開638C,得唔到佢地想要既嘢
鍾意轉車既,亦可以繼續轉車
見唔到任何理由去反對,尤其九巴做又唔會從柴小抽車

Ricky403 發表於 2019-1-20 08:09 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-20 07:44

最合理嘅結果會係柴灣小西灣特快,以荃葵港島東線名義開分支特別線去做

638C入荃灣兜沙田,時間上唔係快好多但觀感差,固然做得起可以係線王級,但更大可能係出到黎兩頭唔到岸
荃灣沙田一邊,同48X/48P/49X爭客,但又唔做禾輋/西約/深井/圓洲角,係咪得失哂頭站乘客?九巴喺呢段路塘水滾塘魚咁做嘅,又點解要加車落去?
48X/49X呢對孖寶,唔介意慢而想有位坐上48X,唔介意等而想快上49X,而家行之有效,搞局分分鐘得不償失
沙田港島東一邊,新巴682系已經想做呢個市場,相信你整條九巴線同佢打對台,九巴會肯出車,但新巴實有意見
何況只要九巴認為個價值只在沙田港島東一段,係可以只開沙田港島東搞人地,荃灣沙田容乜易搞親自己,出到黎都say no啦

講番個定線呢
兜遠路如果避到塞車,大部分乘客會接受,但最直接/次直接路線本來就唔塞車嘅情況下,咁玩仲值唔值呢?
試想如果九巴唔玩948全日,搞978合併279X停青衣出港島,同你638C性質好似,北區感覺又會如何?
boco1211 發表於 2019-1-20 08:30 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-20 07:44

冇錯,基本上呢條線係唔會塞車,時間可以好穩定。

但係觀感係好差,638C個alternative 就梗係唔係跟106走線碌到北角先上公路,直入荃灣嘅港島東荃灣線。都唔知有冇呢條線,仲要有都唔會搭佢,起碼30-40分鐘先去到糖水道上公路,隨時仲要兜葵芳。東鐵過海後,係都搭780/789去金鐘或者788去中環轉車,回程會展/中環轉780/788,就算未過海,都係呢啲或者118。如果你assume個alternative係港島東荃灣線,你嘅638c就梗係觀感唔差咖,但係而家講緊個alternative係連柴斜都唔洗行嘅788/789,又或者同樣柴斜直出嘅780/118。638c淨係輸班次、輸觀感都輸幾條街啦。

柴小直飛西隧去荃葵當然唔夠客啦,加多區係好事,確保有返啲客。但有冇諗過咁就會趕走啲客呢?柴小+沙田+荃葵就已經趕走緊啲荃葵客,得返沙田客。而巴士公司有冇咁大誘惑去咗大呢條線呢?

第一,行車時間耐,如果仲要入埋荃景圍嗰啲騎呢位,起碼90分鐘單程連休息,來回三個鐘。789三個鐘隨時做到三個來回,又有轉車客,又多灣仔行街客。唔好話荃灣沙田係行街位,唔會有好多港島人個個禮拜都山長水遠入去行街,到到舖頭都差唔多。

第二,班次,呢條線班次要好好睇先知有幾會吸到客,118講緊大概5分鐘一班,789都10分鐘一班,加埋788,聯合5分鐘一架,重要講緊係非繁忙時間,繁忙時間個班次多到嚇親人,又係唔洗等。638c要幾密先吸到啲客?15分鐘一架?來回三個鐘咁就用12部車,定係30分鐘一架,用少啲車?但係就吸唔到客。

當然,批評一個方案係好容易,隨口噏都噏到好多。但係得而且確有更好嘅處理方法。就係繼續做大780/788/789,東鐵過海後甚至拆多條環翠直出嘅線,直達金鐘,回程行灣仔碼頭,做會展、金鐘轉車客。資源唔多,4-6部車,但係成個柴小,每個公路口都有東廊快線出灣仔同埋金鐘。

做密一條轉車線係有效率過做多啲直達線,尚德嘅296A係好例子。唔會拉晒觀塘啲沙田線、屯元天線入去,只靠296A密車去轉車。繼續做密780/788/789轉車仲好啦。
castanopsis 發表於 2019-1-20 08:56 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-1-18 12:01
1. 觀感問題
正常人由九東返荃灣,應該唔會覺得經沙田會快。就算你由 ...
1. 觀感問題; ~' U# p( e1 |% k: `" m7 @" {
正常人由九東返荃灣,應該唔會覺得經沙田會快。

都係一句
你考慮快唔快,觀感好唔好,要考慮埋alternative

正如290,點解大家覺得無嘢可以改
原因係因為條線唔行新清,alternative行觀塘道,其實唔會快咗好多(至少對將北而言)

同樣地
638C如果唔經沙田入荃灣,要夠客全日
一係掃到北角上公路
一係經埋長深荔
但兩者搭感其實都唔好得過經沙田好多,而柴小去大隧沙田其實有唔細既需求

2. 速度問題
你另一段計時間,如果我無理解錯,係無計等車。

呢度要分開講
如果目的地係沙市荃市
大家都識得望住ETA等車,班次疏本身唔太影響吸引力
特別係當你要轉車既時候,等車要等兩次,就算車密,加埋等車時間其實都唔少
以118轉西鐵為例,平均兩程大約要等5-7分鐘車
對比638C開20分鐘平均等10分鐘車其實唔爭得好遠
部分轉乘組合,例如788轉930/X,等車時間就更長

至於大埔/北區搭638C都要轉車既區
至少北行可以就時間搭車,然後駁大隧車海,吸引力都仍然相當大
係南行等車時間會相對長
但參考798無宣傳無轉乘之下,返將軍澳都有唔少人大隧上,638C絕對有會支持者

3. 定線問題

.....略......

九巴想打,應該用 48P 全日 (雖然我唔覺得打得贏),先可以攞返少少速度優勢。如果條 638C 跟 48P 落橋,就會做唔到眾安街。跟 49X 落山食燈,即係無快到。況且如果你想總站放荃景圍,荃灣好難有吸引走線 (做唔做荃灣西? 做唔做眾安街?)。

我當初個計劃係行大河道天橋直插荃市,再掃沙咀道返海濱(所以點解叫638C)
速度上 荃市<>沙市 真係唔會慢過綠小幾多

至於擺荃景圍既方案
最合理走線係德士古道天橋直落沙咀道,然後掃返上荃景圍
咁做同樣地落荃市唔會慢,亦做到唔少唔近鐵既位

講真,以荃景圍/海濱人口
就算真係搶唔到荃市<>沙市客,客量差極都有個譜

4. 客源問題$ }3 B7 J/ O2 ?
9 ~$ R$ `# C/ o; P9 \1 U
你提出堆 263 269D 73X 等線,我覺得唔可以咁樣比較。
呢幾條路線有幾個特別之處。其一,無鐵路直接競爭。鐵路最快都要西鐵落紅磡轉東鐵,雖然速度唔算好慢,但觀感好差,新界西北出發收費亦唔平。其二,有轉車站幫手,覆蓋範圍大好多。港島東不論係去荃灣定沙田,其實搭鐵都唔差。我唔敢話觀感好好 (搭長途鐵觀感本身唔好),但最起碼係順路搭法,不論你選擇喺鰂魚涌油塘九龍塘轉,定係將來金鐘轉。另外,唔似得只做柴小,以上幾條線都有雙向客源。固然,客源可以係由住宅區入荃灣或沙田,但反方向都未至於無客。例如入大埔可以周末行山、郊區景點 (大尾篤、三門仔),入屯門可以係黃金海岸,而入元朗亦可以係行街食野、郊野公園或者濕地公園等等。我之前話柴小無行街客就係呢個意思。雖然荃灣或沙田人應該唔會去港島東行街,但如果真係想行,太古城都有大商場,西灣河有太安樓,筲箕灣亦有東大街,同埋少數博物館,起碼好過無先。如果直入柴斜頭站,入小西灣行咩街? 最多你話去赤柱或石澳等地,都可以叫做順路少少,但呢個時候九巴做的話好明顯無咗轉乘優勢。唔好唔記得,都會票由荃灣搭到落筲箕灣,一程平均只係 $10.8。睇埋其他線,608 九龍段,非繁衰極都仲有個 Megabox (雖然都係無咩人去),而 613 就死兜爛兜吸客,你條 638C 兩樣都做唔到。

柴小絕大部分既住宅區,一樣無鐵路直接競爭
而就算柴灣站,直接搭鐵去荃灣或者沙田,都好折磨
家陣柴小去沙田荃灣,類似當年將軍澳去沙田,各種搭車方法都有人用
全程鐵、小巴轉鐵、788/789轉鐵、118轉鐵、中環轉巴士,全部都有支持者
但細嚼之下,其實全部都有佢唔吸引既地方
一來好多轉鐵組合唔係特別快既同時,唔少路段要企/逼車
二來788/789/118經過唔少塞車位,單係東廊落橋已經用唔少時間,回程788灣北塞789灣仔道慢,更加唔吸引
三來轉車已經係弱點,特別係巴士轉鐵要上上落落,係無一程直車咁吸引

所以,我會覺得638C會搶到唔細既市佔

至於需求夠唔夠
柴小人口約15.4萬人,等同半個將軍澳
單去沙田或者單去荃灣,開全日線確實有客量隱憂
但兩個區串埋一齊,我會覺得好穩陣
尤其柴小唔似將軍澳,鐵路優勢無咁強,居民習慣巴士出入

最後逆向
無錯,柴小唔係傳統旺區
但觀乎694單憑一個鐵路強勢既將軍澳/啟田,都可以做到下繁坐大半車落筲箕灣,假日亦有客上
638C食曬成個新界東,逆向真係唔會差得去邊
三巴合一 發表於 2019-1-20 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層
我唔明好地地一條東區荃葵線,咩原因要經沙田,經得沙田就係行城門隧道,行城隧即係去葵涌或去荃灣要轉車,影響成條線既結構
三巴合一 發表於 2019-1-20 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-20 08:56
都係一句
你考慮快唔快,觀感好唔好,要考慮埋alternative

經葵涌去荃灣,已經夠穩陣,不需要兜沙田