hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬坑繁忙時間編定恐怖聯合到站班次
開啟左側

馬坑繁忙時間編定恐怖聯合到站班次

浸大小晴 發表於 2019-1-6 18:36 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-1-6 23:44 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2019-1-6 01:24
作為該區居民
覺得有4樣嘢要做嘅
1. 6/6X全天候入馬坑做日間10分鐘一班聯合,夜晚過咗1930我話鬼知你收6X ...

其實既然新城一家親
有幾樣野好合理要做既

1. 6/6x/66 合併

10 年前就話城巴無低地台車姐,而家已經有
6x 大部分時間慢過 6 去到赤柱

66 留在世上既意思得番比 6 仔上下繁可以用赤柱峽道直出
純粹開 66 屈錢但都係蝕,不如送埋比 6 好過
上下繁加密 6A 雙向班次,6/6A/73 互轉
反而 6 因爲歷史留低既 $7.3 分段都係時候要cut 埋佢

但大時大節應該開返超特快既 262 搶 260 生意就真

2. 63
年年蝕住做,比 40 一早打到殘
倒不如早早了結左佢
6 轉 10/41A 就算
反而 65 都仲有機會放手一搏改七日日中服務

.
marcolam205 發表於 2019-1-7 00:33 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-1-6 23:44
其實既然新城一家親
有幾樣野好合理要做既

你個point有保留嘅
63/66仲有存在價值
點解呢
首先,雖然話要有全日香隧線(唔係1930收呀,2230北角尾車係基本),但香隧係每日都有接近一半嘅時間係拉晒手掣,係南港島線通車後嘅情況係無改善過,始終紅隧對香隧嘅影響實在太大。
呢個時候,63就派上用場
至於66,因為6號要孭埋成個黃泥涌峽加淺水灣半山,所以真正能夠係灣仔以前上到嘅赤柱居民係少之又少,6X又因為香隧問題,所以66呢個時候就係掠水嘅清客神器
仲有,因為基本上而家嘅6號係服務緊成個黃泥涌峽加淺水灣半山,每每返放工時間6/63/66全部可以靠呢個位頂閘,唔可以一次過收檔
所以63/66要留早繁北行+放學時間至下繁雙向,唔係6號加到5分鐘一班都唔掂
而6號要做嘅,係將而家嘅走線改為得返峽道直出同埋經舂坎角,唔係而家日間非繁嘅四不像
當日個議員仲要代表監獄區反對6號入馬坑,話行車時間增加10-30分不等(該煨,明明監獄同馬坑同一個選區)
只係非繁入馬坑加舂坎角,夠晒。

同意你果個上下繁6A加密
同埋峽道非繁一條260夠晒
73要留,全日馬坑係必不可失
我地落...落鵝頸橋打小...小人
 樓主| miklcct 發表於 2019-1-7 17:19 | 顯示全部樓層

marcolam205 發表於 2019-1-7 00:33
你個point有保留嘅
63/66仲有存在價值
點解呢

但係260唔係普通線,如果淨係留260喺上面搞到要加分段嘅話會唔會影響到條線嘅功能?
進智公交
053h4 發表於 2019-1-7 17:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
天空之神 發表於 2019-1-7 23:07 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-7 17:19
但係260唔係普通線,如果淨係留260喺上面搞到要加分段嘅話會唔會影響到條線嘅功能?
...

上面根本就無常住人士/ 通勤需求,除左學校果班以外
行山果班根本唔care ,好日都唔用下條線

至於 73 ,既然下面有條幫唔到手既 52 就算啦
應該做密去接駁南港線,或者索性縮上石排灣
再同 48 及一系列路線重組轉乘

260 平日有淺水灣雙向分段,對深水灣客影響唔大
因為未有 6x 之前都係靠 6A 260 去
.
 樓主| miklcct 發表於 2019-1-8 10:21 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-1-7 23:07
上面根本就無常住人士/ 通勤需求,除左學校果班以外
行山果班根本唔care ,好日都唔用下條線

260無赤柱峽往淺水灣/海洋公園分段;如果抽走哂6同73,搞到要加分段俾短途客塞爆部車(尤其係上面打爆部車去地鐵站,然後落半車過香隧)咁就唔理想。
至於我喺F版開咗篇建議,就希望將73縮到海洋公園,不過同時陰乾條線,加分段俾973做正宗流水線算啦。

睇返2004年前,當時6A係每日日間服務,週末同6X聯合班次,6X只係輔助6A;而家嘅6X其實係取代咗當年6A嘅隧道巴功能。
進智公交
marcolam205 發表於 2019-1-8 10:41 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-8 10:21
260無赤柱峽往淺水灣/海洋公園分段;如果抽走哂6同73,搞到要加分段俾短途客塞爆部車(尤其係上面打爆部 ...

都係果句
赤柱峽啲站真係好日都冇人上
係放工時間啲保安地盤架咋
唔需要太過緊張260係峽道加價
反正住得係果度一係有車一係唔介意比多幾蚊
如果堅持要為一啲咁細嘅需求而去拖後腳
咁你絕對唔係做緊一個有效率嘅嘢

仲有用973呢條長途去做香港仔流水同106呢個咁本末倒置嘅case有咩分別
用居民嘅身份同你講 赤柱去南區區內唔係淨係去海洋公園轉鐵咁膚淺
有買餸有返學有轉車有休閒
需求唔係細
冇可能咁本末倒置

雖然山頂去深圳死都要搭B1都睇得出你諗野幾固執架啦

我地落...落鵝頸橋打小...小人
238X 發表於 2019-1-8 10:50 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-8 10:21
260無赤柱峽往淺水灣/海洋公園分段;如果抽走哂6同73,搞到要加分段俾短途客塞爆部車(尤其係上面打爆部 ...

你開文喺度 care 馬坑,仲以為你會唔理赤柱峽道 / 佳美道以北嗰段赤柱村道

不過呢,邊有嘢咁兩全其美架
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2019-1-8 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽