hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中環灣仔繞道巴士安排
開啟左側

[路線消息] 中環灣仔繞道巴士安排

slsso 發表於 2019-1-22 18:56 | 顯示全部樓層

最新消息

即日起紅底白字隧巴、720系不停干諾道中西行砵甸乍街站,改停域多利皇后街
(路線唔肯定,因為連正式通告都未上載)

疑似用嚟理順畢打街調頭處龐大車流
決策失當搵乘客祭旗,運吉好波
053h4 發表於 2019-1-22 19:02 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2019-1-22 18:56
最新消息

即日起紅底白字隧巴、720系不停干諾道中西行砵甸乍街站,改停域多利皇后街

停前一個街口講到咁誇張
另外,畢打街隧道車流下降,唔比巴左行隧道要塞燈?
簽名被屏蔽
slsso 發表於 2019-1-22 19:08 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-22 19:02
停前一個街口講到咁誇張
畢打街隧道車流下降,唔比巴左行隧道要塞燈?

誇張得過通車前全世界都講畢打街調頭處會爆煲,但運吉乜準備都唔做?

以720系為例,即使情況已經比星期一好,但仍然因為過鐘收左好多班車
053h4 發表於 2019-1-22 19:13 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-1-22 19:08
誇張得過通車前全世界都講畢打街調頭處會爆煲,但運吉乜準備都唔做?

以720系為例,即使情況已經比星期 ...

720日日都有機會過鐘,如果唔係點會一直有人嘈?反而下繁重通過平時。

另外,尋日同今日都唔係塞干諾道中的畢打街調頭位。係塞干諾道中同畢打街枝燈。
反而現時應利用畢打街隧道縮短行車時間。
簽名被屏蔽
boyvv1000 發表於 2019-1-22 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-22 18:26
搞清楚大塞車的原因先, 例如干諾道中-畢打街交界引起的塞車, 更好的做法係把巴士分流去行畢打街隧道, 唔係 ...

飛左怡和咁去中環D人點算,唔停中環客量會少幾多?
slsso 發表於 2019-1-22 19:34 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-22 19:13
720日日都有機會過鐘,如果唔係點會一直有人嘈?反而下繁重通過平時。

另外,尋日同今日都唔係塞干諾道 ...

吹得就吹,當全世界白痴
720司機親自話依兩日塞到痴線,同乘客觀感一致

畢打街干諾道燈位係樽頸?唔該分清楚上繁下繁先

上繁依個路口既問題係
1)怡和大廈巴士站飽和
2)交易廣場車流倒灌
當中(1)唔關繞道事;(2)就今日特別嚴重,原因係開繞道後Apple Store 燈陣重南行,輕北行

下繁依個路口問題係
1)干諾道東行大會堂車流倒灌
2)畢打街調頭處車流減慢干諾道中西行車流
當中(1)起繞道開左後已經不存在;但(2)就非常嚴重。嚴重到要用雪糕筒為調頭開獨立行車線,同埋搬巴士離開砵甸乍街站

你講既落隧道係會幫到上繁,但上繁既怡和大廈係客倉喎(落客)
053h4 發表於 2019-1-22 19:47 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-1-22 19:34
吹得就吹,當全世界白痴
720司機親自話依兩日塞到痴線,同乘客觀感一致

今日上繁無路過唔評論。

中午及下午告士打道塞車,明顯就唔係繞道引起,而其他時間計,交易廣場亦倒灌無大問題
下繁問題,亦都唔係畢打街調頭引起,係因為慈母為左就香港站上橋位車流閘車,下繁1830無閘車,所以當時干諾道中暢順,當慈母係匯合處閘車,咪塞lor
解決方法就係前面所講,因應車流變化,砵旬乍街上橋位,由實線變墟線,等慈母唔會因為間封搞到塞死。

重有,怡和大廈個站係客倉,上繁保留下繁可以改掛? 唔改晒都應該改一半
967車程明顯短左. 當然,你連720改前一個路口講到世界沒日一樣,車程快左乘客得益行唔會考慮

重有,唔知你720唔講788塞係唔係因為本人提到的金鐘塞車。今日坐A11入機場,過左金鐘就唔塞而中環暢順.

簽名被屏蔽
koneotis 發表於 2019-1-22 21:07 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-22 19:13

另外,尋日同今日都唔係塞干諾道 ...

師兄
畢打街支燈咪就係因爲掉頭位條車龍
頂住畢打街左轉甚至直行堆車lor

不過今日下繁的確有改善
條720無留後(雖然都有頂閘)
而788亦無出現星期一20分鐘無車之後一連到5架....
053h4 發表於 2019-1-22 21:11 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2019-1-22 21:07
師兄
畢打街支燈咪就係因爲掉頭位條車龍
頂住畢打街左轉甚至直行堆車lor

調頭位車龍點解頂先,其中一個原因就係干諾道中車流頂番轉頭出現所謂迴旋處連環鎖死問題。

今日明顯就好左,唔會連環鎖死。如果巴士可以行隧道就更有效處理問題。

畢打街隧道少左咁多車無辦法有效利用,真係對巴士客唔著。
簽名被屏蔽
koneotis 發表於 2019-1-22 21:13 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-22 19:47
今日上繁無路過唔評論。

中午及下午告士打道塞車,明顯就唔係繞道引起,而其他時間計,交易廣場亦倒灌無 ...

其實呢
改前一個路口720無快到好多
純粹係減輕砵典乍街巴士站負擔

怡和同砵典乍街好多乘客
都係ifc條天橋沿途行過黎
搬遠咗都好影響呢堆乘客
睇唔出點解唔吵得