hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 慈雲山巴士交通的困局
開啟左側

[經歷分享/報告] 慈雲山巴士交通的困局

053h4 發表於 2019-1-8 21:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tonychow 發表於 2019-1-8 21:31 | 顯示全部樓層
樓主推論有少少問題。你可以話無特快線,去遠的地方會慢,但唔代表流水線無用,因為可以去路線沿途各站。例如你話 3B 經下路,咁唔代表 3B 廢,可能有人要去下路呢
同樣道理,可以用 170 來講,如果黃竹坑起沿線不停站直達新界,係就好快,但咁樣條線應該摺得。
回程 E23 亦做到唔少流水,例如黃埔有唔少人等車。當然只係去到慈南,到喉唔到肺係一個問題。
marcolam205 發表於 2019-1-8 21:49 | 顯示全部樓層
唔係好同意5C無5號咁好
始終死亡交叉一出事嘅話
行下路+紅火嘅5C絕對係救命草
不過紅磡果堆燈位真係作嘔
我地落...落鵝頸橋打小...小人
 樓主| ricky 發表於 2019-1-8 21:53 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-1-8 21:31
樓主推論有少少問題。你可以話無特快線,去遠的地方會慢,但唔代表流水線無用,因為可以去路線沿途各站。例 ...

你有你的道理,但呢個係我總結慈雲山居民的睇法,佢地多建議提速去深水埗同旺角,中間路段唔係重點。
所以,有站友提2F特快版同3X做半全日線。
前荃葵青區居民
DY4190 發表於 2019-1-8 21:55 | 顯示全部樓層
3M 其實可改做番/放學線幫手疏導3D客...
302改上下繁...
302A學想當年5P咁提早頭班車..如果改全日可以縮116到灣仔..
E23 E23A 無人會搭入機場吧,坐東涌線來回都得LU..慈南九巴都唔想要,俾城巴擺下車放過佢啦..
如果CUT 3B 可以換條3X全日,慈雲山區民唔會反對,因為有5C,但係斧山區議員會反枱..
205M都係為插沙中線旗,未見到真章..

樓主| ricky 發表於 2019-1-8 22:02 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2019-1-8 21:49
始終死亡交叉一出事嘅話

因為以慈雲山居民的角度睇,車程真係慢。
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2019-1-8 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層

marcolam205 發表於 2019-1-8 21:49
始終死亡交叉一出事嘅話

車程上或走線上或觀感上,無可否認彩虹道去尖沙咀搭5係好過5C,係有比較底下,隔離嘅富山有行上路嘅5號,自然顯得5C冇咁“好”
6516 發表於 2019-1-8 22:40 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-1-8 22:02
因為以慈雲山居民的角度睇,車程真係慢。

係慈雲山人嘅角度唔會拎5仔同5C去比反正尖沙咀一定係落地底
拎黎同5C俾比嘅只會係116
尖東上路來回一程過諗116先都未必係5C更加唔係5號仔

horsedog83 發表於 2019-1-8 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
我走過慈中慈北路線:2F,3c,有人話疏車同脫班。都比以前就係,依家因為時間多左,所以冇左問題。我上個月走一轉2F,50分鐘可以走完。3C上星期先走完二轉,65分鐘已經走完。至於3M同15A,時間都好夠行,又冇收車。慈北綫真係最好做。呢排慈北少收車。慈北站長成日都唔洗執車。慈中係九巴唯一要擺兩個站長地方。一個管3B同5C,一個管3D同116。4條綫成日跳飛機。3B雖然班次疏,但行車時間足,所以好多車長鐘意走3B。5C就真係唔好做,行車時間不足,朝早得一個鐘行。塞一塞無廁所去。我擺過飛單上去投訴。至於3B同5c一組站長室,係個更亭,站長成日出出入入。
6516 發表於 2019-1-8 23:03 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2019-1-8 22:41
我走過慈中慈北路線:2F,3c,有人話疏車同脫班。都比以前就係,依家因為時間多左,所以冇左問題。我上個月 ...

你講完成大段廢話, 同呢個post有咩關係?