hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 慈雲山巴士交通的困局
開啟左側

[經歷分享/報告] 慈雲山巴士交通的困局

horsedog83 發表於 2019-1-8 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-1-8 15:30
慈雲山得 3D 同 116 係正常水平

你真係亂up24。你知唔知慈中管3D同116個光頭良放車放到脱班。拿,先講3D,3D慈中要負責派車。你知唔知光頭良點放3D,拿,呢個光頭良好怕死,又怕3D冇車。叫架3D做去觀塘然後私九龍灣調頭,有次佢直頭玩九龍灣調頭。結果裕民坊冇車放,裕民坊站長聰站長要抽101,17救3D。九巴督察好憎光頭良。我試過原本走101,但3D冇車開,叫我連人帶車走3D。無計,鬼叫我識走3D。116仲精彩,116試過冇安排揾車攝九巴尾車,畀九巴捉上去面見。光頭良放車好鐘意亂黎,鐘意抽來抽去。冇啦啦116字軌車走3D,3D字軌車走116。新巴肥佬元標哥都放到頭痛。佢放新巴都唔識踼車,要新巴揾鰂魚涌早更站長幫佢放116。放1656到1800果組新巴。相信係九巴唯一一個站長搞到新巴要揾人幫佢放車。
horsedog83 發表於 2019-1-8 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2019-1-8 23:03
你講完成大段廢話, 同呢個post有咩關係?

我冇講廢話,我想講我有揸過5C,如果我吹水,都唔會擺上黎呢度投訴。拿,我影左張飛單,第一轉慈中開0653,0750到尖沙咀。得4分鐘休息。全程要踩50先去到尖沙咀,仲要用垃圾富豪。之後尖沙咀開去慈雲山,全程用左61分鐘。但我都係全程踩50。根本行車時間不足。有部分伙記因為行唔到索性碌車。
KG1428 發表於 2019-1-8 23:21 | 顯示全部樓層
2F,3C在繁時,黃大仙小巴站外
是足以令一部車爆滿
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
 樓主| ricky 發表於 2019-1-8 23:28 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2019-1-8 23:21
2F,3C在繁時,黃大仙小巴站外
是足以令一部車爆滿

因為班次疏?
前荃葵青區居民
horsedog83 發表於 2019-1-8 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-1-8 23:28
因為班次疏?

其實都唔疏,3D有時仲疏過2F。
KG1428 發表於 2019-1-8 23:33 | 顯示全部樓層

留意在下午繁忙時間
當37M小巴排長長人龍時
見2F/3C到此站時,足以把1部2F/3C巴士打爆
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
jocosben 發表於 2019-1-8 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主成日FF 113拉上慈雲山,甘樣的話路線迂迴至極,同你鬧緊既野一模一樣,有的自相矛盾wo
 樓主| ricky 發表於 2019-1-8 23:50 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2019-1-8 23:39
樓主成日FF 113拉上慈雲山,甘樣的話路線迂迴至極,同你鬧緊既野一模一樣,有的自相矛盾wo ...

我都話係總括慈雲山居民部分睇法,我覺得先搞302回程,多於延長113。

前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2019-1-8 23:52 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2019-1-8 23:33
留意在下午繁忙時間
當37M小巴排長長人龍時
見2F/3C到此站時,足以把1部2F/3C巴士打爆

即係37M搞唔掂駁車的客量。原因係慈雲山太依賴接駁車去港鐵站,直接車唔算少,但俾人覺得車疏或兜路,變成兩頭都係死局。
前荃葵青區居民
S3BL100 發表於 2019-1-8 23:53 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-8 17:15
受塞車影響,市區平均車速越黎越低
呢堆綫存在已久,所以根本唔係專放堆廢綫喺度
而係堆綫又唔廢變到廢 ...

雖然係咁,但當年巿區未係太塞車既年代,慈雲山出旺區
的確有比起今日 2F 3C 5C 更快既行法

當然,今時今日,巿區塞成咁,已經去到一個地步
3C 唔一定慢過睇落直接好多既 203E,5C 去程亦唔見得差過要塞死亡交叉既 5 仔好多

以今日環境,想快係要飛橋飛站先可以。
而九巴取態,咁做更加可以收貴一蚊,九巴同居民各取所需

始終慈雲山既一個問題係地理先天缺陷,無咩快路直出旺區

今日形勢,慈雲山想有返正常少少既跨區線既話,
我會認為沙中線通車係最大甚至唯一契機

睇下如果肯交出條 3B 出來,再加埋成堆 5 仔、11 之類減班,
能唔能夠湊到資源同 quota,唔太影響 2F 3C 5C 呢類老牌線既情況下,
一炮過將 2F 特、3X、5X 做半全日甚至全日,甚至再開多一兩條線入新界,唔使下下轉車

而 302 半全日,可以用 111 既 quota 換返來,回程直頭可以行紅隧東九廊直飛彩虹道,變相做 111 特快版

如果唔趁呢個機會去做,可能以後都無機會

fb.com/scientisthk2usa/