hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 慈雲山巴士交通的困局
開啟左側

[經歷分享/報告] 慈雲山巴士交通的困局

6516 發表於 2019-1-9 16:12 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2019-1-9 09:26
係將軍澳,「山上客搵山下線做」係 HKITALK 部分站友角度係理所當然既事,同時間又唔覺得有問題,仲話嫌 ...

唔好下下都拉埋將軍澳黎講

不過正如你所講, 冇人覺得有問題
因為除左3B之外架架都唔少客
所以冇人想改線, 只係想新增線
不過資源得咁多, 所以咁多年都冇變過唔係無原因
6516 發表於 2019-1-9 16:16 | 顯示全部樓層
MB5 發表於 2019-1-9 13:01
不介意用3B換取其他線全日甚至改善服務,因為3B已經無藥可救, 怎麼改也沒有用
另外,憑什麼就說3M是最受歡迎 ...

以前免費轉車, E+ 1毫子轉車
你自己去彩虹睇下有幾吸引啦
就係3D黎都郁唔到3M條龍
leo_ku 發表於 2019-1-9 16:29 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-9 16:30 | 顯示全部樓層

MB5 發表於 2019-1-9 13:01
不介意用3B換取其他線全日甚至改善服務,因為3B已經無藥可救, 怎麼改也沒有用
另外,憑什麼就說3M是最受歡迎 ...

擺明只係想用3B換205M全日
鑽石山轉綠色綫又得轉啡色綫亦得
其他根本唔想做亦唔去諗
tonychow 發表於 2019-1-9 16:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-1-8 23:53
雖然係咁,但當年巿區未係太塞車既年代,慈雲山出旺區
的確有比起今日 2F 3C 5C 更快既行法

其實慈雲山喺九龍入面都算係一個凹咗入去的位,如果開線入新界,首先要做頭站,其次覆蓋範圍會好細。
我會將新西同新東分開。九龍特快基本上已經成型 (例如 2F 特班),所以唔討論住。
新東容易處理少少,因為大老山轉乘計劃處理得好,有足夠高使用率,所以可以開接駁線。況且依家大老山無車落慈雲山,用做加強轉乘網絡都可以。
屯碼線通咗之後最易死果條大老山線望落應該係 80X。反正依家覆蓋率都不足,不如直接取消,原有沙乙博乘客就搭鐵算數。補償方案就用 83X 拉落山,叫做有得一程過,雖然都兜幾遠下。
281M 到時應該摺得,新田圍條坑可以開一條新線,用 282 走線入沙市,跟 88 上大老山,過隧道之後就直落慈雲山。唯一問題係唔知沙乙博收唔收貨。
新西個情況就難搞少少。去新西得三條主要幹道可以行,一係就好似 E23 咁大兜路,呢樣應該最唔受歡迎。一係就飛橋出旺角,然後西廊走人,但又可能會陰乾油尖旺快線,而且旺角都會塞車。於是就得返龍翔道走人,一係跟 40,一係跟 E22。前者係最正路走線,速度上亦有優勢,不過只會做到黃大仙同慈雲山,夠唔夠客都係問題。後者經九龍塘樂富,又係一堆雞肋位,同堆觀感唔好。
更重要果點係,新界西總站唔知放喺邊度好。就算放喺荃葵任何一區,其實對於荃葵出東九居民,條線去唔到彩虹以東都係到喉唔到肺。一係就直入屯門或者大西北,有轉車站頂住可能會好少少,不過人地一程西鐵到鑽石山,而且又唔知會唔會變咗 61X 翻版。基於一個小區域通常只有一條東九線,對新西來講食咗呢條線即係代表放棄真。東九線,唔着數。

ctb234 發表於 2019-1-9 17:09 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-9 16:30
擺明只係想用3B換205M全日
鑽石山轉綠色綫又得轉啡色綫亦得
其他根本唔想做亦唔去諗

咁講真205M有用過3B好多.

霧燈豪.HT6962 發表於 2019-1-9 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層

其實作為一個慈雲山人
真係覺得慈雲山嘅交通係一個死局
去到而家 真正深入慈雲山做中途站嘅
其實只係得一架搶錢嘅224R
要其他線兜上嚟又極度唔順路

講起慈雲山去新東大老山隧道嘅車
呢個亦都係唔錯嘅提議
前排有版友提議286M沙中線通車拉上慈雲山
亦都係唔錯嘅提議
亦都應該會少一班人係彩虹總站轉3M

leo_ku 發表於 2019-1-9 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-1-9 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層
霧燈豪.HT6962 發表於 2019-1-9 18:34
其實作為一個慈雲山人
真係覺得慈雲山嘅交通係一個死局
去到而家 真正深入慈雲山做中途站嘅

甚至286M可以考慮參考224R走線兜慈雲山繼續做循環?
Quanta 發表於 2019-1-9 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層

可以拉上慈雲山嘅線中,可行性最高都算係286M. 至少方便咗慈雲山去成個新界東。額外資源唔多。大隧免咗隧道費,條線營運成本低咗無蝕得咁甘