hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 政府檢視屯門南延線及北環線潛在房屋供應 ...
開啟左側

政府檢視屯門南延線及北環線潛在房屋供應

eternalflame 發表於 2019-2-13 20:20 | 顯示全部樓層

http://std.stheadline.com/daily/ ... 0%E8%BB%8A%E4%BD%8D
屯門16區變返做運動場, 是否意味住唔會做房屋用途
但起大型運動場館有鐵路配套會較好
jpoon 發表於 2019-2-14 02:30 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-2-13 20:20
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1959700-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%B1%AF%E9%96%8016%E5%8D ...

唔知屯門南站距離體育館有幾遠呢
http://jpoon9394.blogspot.com/
eternalflame 發表於 2019-2-14 11:06 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-2-14 02:30
唔知屯門南站距離體育館有幾遠呢

車站位置據悉係龍門居對出一段屯門河上,而運動場就係九巴屯門南廠個度,直線距離唔算遠,而且大班場館要返咁上下地方做開散場,應該可以預期會有大廣場之類連接鐵路車站
ryandroid 發表於 2019-2-15 01:10 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2019-2-13 20:20
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1959700-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%B1%AF%E9%96%8016%E5%8D ...

2邊同時研究都唔出奇嘅
政府可能都要搵到地代替16區運動場先可以同區議會交代拎16區塊地起樓
同埋其實觀塘、將軍澳、東區人口同屯門相近甚至多過屯門
咪又係得一個運動場
無場都係要去其他區
屯門去天水圍元朗都方便
16區運動場嘅急切性其實唔係大
更何況洪水橋都會有新運動場

不過屯門16區運動場上過立法會
依家只係照做返設計階段嘅嘢
但唔代表已經一錘定音起運動場
都要同區議會交差下個進度嘅

Btw
如果16區起車站
起運動場其實係嘥咗
尤其16區坐擁海景、河景
又有重鐵站規劃
起運動場只係浪費
香港絕大部分嘅運動場都係遠離鐵路站
大型嘅小西灣同將軍澳運動場都冇16區咁近鐵路站
大西北有輕鐵系統
無必要16區保留運動場嘅規劃

要喺新界起個5千座位嘅區域運動場
隨便揀個新發展區起都得
無必要一定係16區起

而且屯門喺正深圳灣口岸同港珠澳大橋中間
屯赤通車實會令屯門市中心進一步迫爆
16區起大型商場疏導屯門市中心嘅人流仲好
否則屯赤一開
屯門碼頭、蝴蝶、Hands一帶應該會淪陷
Lyt_Kondisc 發表於 2019-4-28 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-2-15 01:10
2邊同時研究都唔出奇嘅
政府可能都要搵到地代替16區運動場先可以同區議會交代拎16區塊地起樓
同埋其實觀塘 ...

X無止境的石屎森林!
Breadd18 發表於 2019-4-28 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-2-15 01:10
2邊同時研究都唔出奇嘅
同埋其實觀塘 ...

屯南居民第一個表示屯門南唔會淪陷,碼頭區基本上就係靠兩個商場:蝴蝶商場同海趣坊,啟豐輔助(我知仲有兆禧悅湖不過問心嗰句佢地比較冷門)。蝴蝶係大路連鎖餐廳同街市為主,海趣係細連鎖同其他嘢、啟豐就更加係民生商場冇咩連鎖。而屯赤出嚟其實駁上屯市非常之快,屯市同屯碼比真係差好遠,屯碼冇誘因吸引外區人入嚟。定係你想話D大陸人會嚟睇海景?
-
Hands都唔會啦,除非你起條天橋屯市駁去hands啦,咁就帶到人喇,問心嗰句到底會有幾多人專誠入嚟屯門市中心行街嘅,會行輕鐵軌隔離條路去hands?

ryandroid 發表於 2019-4-29 01:21 來自手機 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2019-4-28 22:34
屯南居民第一個表示屯門南唔會淪陷,碼頭區基本上就係靠兩個商場:蝴蝶商場同海趣坊,啟豐輔助(我知仲有 ...

下。。。。
屯赤點睇屯南都近過屯門市中心
當土瓜灣呢啲遠離口岸又冇乜商場嘅地方都淪陷時
屯門南人竟然拍心口話唔會
話你老定好定唔知天真好
香港人大多諗將來都假定現況一切不變
針唔吉到肉係唔知痛
真係放長雙眼等睇屯門南周街都係藥房
屯南食肆改做旅行團生意
oman 發表於 2019-4-29 07:33 | 顯示全部樓層
起多個運動場咪幾好, 根本香港唔夠運動設施, 如果成日話交通方便, 可以搭車去其他區. 咁根本淨係起鐵路都夠.

香港, 可以見得下人o既運動場, 得小西灣, 將軍澳, 重要小西灣無鐵路駁, 無副場. 將軍澳合晒標準, 但坐得3500人.

起多個坐5000人o既運動場, 至少攪體育活動多個選擇.

起晒公屋, 係咪真係幫到香港人? 最少要做晒公屋先幫到最多香港人

20160424 發表於 2019-4-29 09:28 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2019-4-28 22:34
屯南居民第一個表示屯門南唔會淪陷,碼頭區基本上就係靠兩個商場:蝴蝶商場同海趣坊,啟豐輔助(我知仲有 ...

路一通,商場發展商自然會爭取直通巴士經佢樓下
再借裝修加租趕走小商戶迎合商機,到時全部轉晒藥妝
海濱一車車自由行望海坐長椅執貨然後周地垃圾。
HANDS已經係行呢條路,同市中心近不過因為唔順路吸自由行成效唔大
屯南作為第一站班地產商更加想吸呢條水,就算無客都會照做。

仲有唔好話市中心啲商場。卓爾居商場前兩年裝修完都係咁,
地下啲食肆轉晒化妝品,樓上海味等等,搞到無啖好食
明明唔係自由行必經之路都妄想啲自由行會由V CITY或者新墟B3果邊行過黎買野。

巴士的膠 發表於 2019-4-29 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層

oman 發表於 2019-4-29 07:33
起多個運動場咪幾好, 根本香港唔夠運動設施, 如果成日話交通方便, 可以搭車去其他區. 咁根本淨係起鐵路都夠 ...

當香港本身都唔太著重搞國際賽事,主力做會展,我睇唔到點解運動場一定要喺正鐵路站隔離,仲要放中心區。

屯門區要新場,大可以放遠少少嘅內河碼頭、小冷水一帶,市中心做公園好、公屋都好,更放便大多數人用。