hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 政府檢視屯門南延線及北環線潛在房屋供應 ...
開啟左側

政府檢視屯門南延線及北環線潛在房屋供應

巴士的膠 發表於 2019-4-30 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-4-29 20:59
無一區既運動場放到咁遠, 話就話唔算近鐵路站, 但亦係個區入面交通方便既地方

真係例外既, 教院起個運動 ...

我會預計龍門路一帶起到新發展區,而更入嘅龍鼓灘填海區就發展工業邨。

同時,如果好彩有輕鐵延線可以入內河碼頭,區內社區設施就更加唔駛起得咁近重鐵站。
Toz 發表於 2019-4-30 11:35 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-4-30 09:25
我會預計龍門路一帶起到新發展區,而更入嘅龍鼓灘填海區就發展工業邨。

同時,如果好彩有輕鐵延線可以入 ...

16區發展同內河碼頭唔同期, 分分鐘差十年以上

就算政府今日拍心口話內河碼頭一定會點發展, 到時都有機會變, 何況政府仲未決定?

ryandroid 發表於 2019-4-30 22:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-4-30 11:35
16區發展同內河碼頭唔同期, 分分鐘差十年以上

所以16區係咪起運動場現階段亦都未有最終決定
That's it.
Toz 發表於 2019-5-1 01:10 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-4-30 22:07
That's it.

16 區起乜好快就要決定, 決定左幾年內就要起好

但內河碼頭, 順順利利都要十年後先會開始發展, 起好唔知幾時

如果屯門真係需要多座運動場, 就唔可以話等埋內河碼頭, 區會同城規會無乜可能肯放過政府

ryandroid 發表於 2019-5-1 02:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-1 01:10

但內河碼頭, 順順利利都要十年後先會開始發展, 起好唔知幾 ...

「16 區起乜好快就要決定」
誰說的?政府?

城規會唔放過政府?
你連城規會角色都唔知
唔好喺度隨口up
Toz 發表於 2019-5-1 02:57 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-5-1 02:40
「16 區起乜好快就要決定」
誰說的?政府?

10 年前政府已經提出要係 16 區起運動場, 過左區會
拖下拖下

跟住政府 2017 年提出要係各區增建體育設施, 五年內

所以無錯, 就係政府話要盡快起的
一話你覺得政府係屯門重新搵位起, 會趕得切?

eternalflame 發表於 2019-5-1 18:51 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-4-30 22:07
That's it.

我諗你留意返個計劃時序
16區運動場已經講左好多年
連設計圖都曾經出過俾區議會討論
內河碼頭改為住宅用途
都只係呢一兩年先認真去傾
因為內河碼頭有位而要將便民設施
押後到十畫未有一撇嘅地區
似乎有欠常理
ryandroid 發表於 2019-5-1 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-1 01:10

但內河碼頭, 順順利利都要十年後先會開始發展, 起好唔知幾 ...

係嘅話就唔會依家政府話要檢視屯門南延綫嘅潛在房屋供應
Toz 發表於 2019-5-1 21:16 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-5-1 21:09
係嘅話就唔會依家政府話要檢視屯門南延綫嘅潛在房屋供應

檢視只係代表政府開始諗下點搞, 無任何期限

正如 2009 年政府話要係 16 區起運動場一樣, 10 年後乜都未起
好在政府 2017 年加多句五年內要係各區增建運動設施, 先叫有個期限

ryandroid 發表於 2019-5-1 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2019-5-1 18:51
我諗你留意返個計劃時序
16區運動場已經講左好多年
連設計圖都曾經出過俾區議會討論

過去唔重要
重要係政府呢刻話檢視屯門南延綫潛在房屋供應
屯門不是沒有公眾運動場
亦不急於興建大型運動場

啟德體育園搞咗幾耐呢?
甚至曾經話搬去欣澳
依家體育園啱啱先起
體育園都包埋五千人座位嘅公眾運動場
會唔會未開幕就咁急去起多個五千人以上嘅大型運動場?

屯門依家個運動場都算係屯門中心位置
又有冇必要沿屯門河興建多1 個運動場?
改青山村起運動場有輕鐵站直達都係一個合理選址啊
同鄧肇堅運動場、兆麟運動場同時各據一方
16區選址反而同兆麟運動場太近

未撥款之前所有嘢都可以有變數
以所謂程序之中就老定覺得事在必行
2014 鐵路策略夠一早講咗邊啲鐵路幾時起
結果呢?
以香港現時嘅常態
一口咬定不會有變數會唔會反而唔合理?