hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 政府檢視屯門南延線及北環線潛在房屋供應 ...
開啟左側

政府檢視屯門南延線及北環線潛在房屋供應

ryandroid 發表於 2019-5-1 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-5-1 21:16
檢視只係代表政府開始諗下點搞, 無任何期限

話檢視就其實即係暫時擱置推運動場
檢視完話保留運動場咪起
話發展房屋咪取消運動場囉
有甚麼閱讀障礙?

佢話5 年內係咪你肯定全部100%達標?
乜你對政府咁有信心會唔會太天真?
鐵路發展策略2014 夠講期限啦
結果呢?
巴士的膠 發表於 2019-5-1 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-5-1 21:32
話檢視就其實即係暫時擱置推運動場
檢視完話保留運動場咪起
話發展房屋咪取消運動場囉

政府一樣話要每年四萬六新房屋供應,一樣無達標過,根本未咨詢夠都仲有得改。
ryandroid 發表於 2019-5-2 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-5-1 23:05
政府一樣話要每年四萬六新房屋供應,一樣無達標過,根本未咨詢夠都仲有得改。 ...

咨詢完改都仲得
一日未動工都有得改
最經典係皇后山用地由招標緊私立大學都可以改做起公屋

房屋供應係政府民望重中之重
16區係熟地
位置景觀一流
屯門又唔係冇運動場
一日未撥款都仲有得改

依家公私營房屋供應愈來愈少
所以政府先講明檢視16區
唔通政府會未檢視完照起運動場
起到一半再改房屋發展?

五年前FF 16區起西鐵站仲合理過依家仲一廂情願話政府短期內照起運動場
eternalflame 發表於 2019-5-2 01:26 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-5-1 21:28
過去唔重要
重要係政府呢刻話檢視屯門南延綫潛在房屋供應
屯門不是沒有公眾運動場

當你口口聲聲話運動場足夠個陣
人地政府有晒理據話點解要起喎
仲已經係16-17年度資料

https://www.legco.gov.hk/yr16-17 ... 426cb2-1236-5-c.pdf

再quote今年1-2月的使用量數據

https://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/dfmc/16183/dfmc_2019_032.pdf

今年2月屯門區議會先再討論過個設計
https://www.districtcouncils.gov ... 2/dfmc_2019_005.pdf
ryandroid 發表於 2019-5-2 04:14 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-5-2 01:26
當你口口聲聲話運動場足夠個陣
人地政府有晒理據話點解要起喎
仲已經係16-17年度資料

每份上立法會嘅文件要寫理據去拎錢
唔通未有得上立法會嗰啲政策又係冇理據嘅?
有理據就事在必行就唔使年中都有啲上立法會嘅文件要修改、擱置甚至撤消啦
唔通政府拎文件上立法會話你知冇乜理據?
理據只係例行公事
唔代表政府唔會轉軚

今年上過區議會又如何?
政府未正式宣佈16區嘅檢視結果
運動場都可以繼續係設計階段
未上立法會拎撥款都仲可以繼續設計到政府確認16區改劃房屋用途為止

政府夠有房屋供應指標
到時決定改劃16區做住宅發展後
上立法會文件嘅理據都可以寫要追趕房屋供應指標
根本所謂「理據」係啱政府心水就拎去用
咬文嚼字以所謂「理據」判斷政府唔會抽起16區運動場
會唔會認真單純過頭?

2個月前
我都覆咗你
「其實觀塘、將軍澳 、東區人口同屯門相近甚至多過屯門
咪又係得一個運動場
無場都係要去其他區
屯門去天水圍元朗都方便
16區運動場嘅急切性其實唔係大
更何況洪水橋都會有新運動場」

根據標準 每20萬至25 萬就要有1 個運動場
基本上多過25萬人口嘅地區就應該要有2 個運動場
屯門以及其他好多區確實係應該要起多一個運動場
不過通常政府都解釋為要到25 萬人先有1 個運動場
但好多新市鎮都得十萬人嗰陣就已經有運動場
所謂標準其實都係任政府解釋

問題係
屯門第二個運動場係咪一定要喺16區?
康城全面入伙加將軍澳房屋用地改劃後都會有50萬人
人口一早已經多過五十萬嘅觀塘、東區就連第二個運動場規劃選址都冇

喺政府立場
屯門又有幾急要即刻起第二個運動場呢?屯門16區運動場有得上立法會文件就有理據?
觀塘東區冇第二個運動場嘅立法會文件歷年影都冇
甚至規劃都冇
就即係冇理據去起?

Toz 發表於 2019-5-2 08:50 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-5-2 04:14
有理據就事在必行就唔使年 ...

西貢區係有兩個運動場
當然, 你話將軍澳距離西貢好遠, 係, 但計埋其他體育設施, 將軍澳遠超屯門

大西北加埋三個運動場
不時有中學陸運會出左去荃葵青你又知唔知?
觀塘區既學校book 唔到九龍灣, 仲有斧山道

仲有, 人地有理據, 你無, 你仲咁大聲, 簡直係反智

eternalflame 發表於 2019-5-2 10:21 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-5-2 04:14
有理據就事在必行就唔使年 ...

如果硬係要話一日未撥款一日都可以改
其實一個政府計劃去到刊埋憲一樣都可以收返
宜家唔係針對緊政府處理規劃個程序係點
而係一開始你提出16區可以用黎作商住發展理據係站不住腳

好多區唔夠體育設施係一個現實
但當元朗區運動場使用率都係100%
又點樣俾到屯門區居民使用?
就算洪水橋有新運動場
當區又會多左居民喎

https://www.districtcouncils.gov ... 2/dfmc_2019_029.pdf

16區變成商住定繼續用黎做運動場
車站周圍一樣大把住宅區可以服務到
所以車站係唔係搞到變成運動場專用根本唔重要

但成個社區整體規劃上面
16區做商住用途會唔會令文康設施更加超負荷呢?
如果我係當區居民, 我就寧願要個運動場係交通方便嘅地方
而唔係無了期地等到內河碼頭改為住宅用途
先至有由07年講到宜家嘅運動場

再者, 新市鎮得10萬人就有運動場
係唔係因為規劃上市鎮人口會去到規劃準則嘅人口要求呢?
體肯設施唔係夠人口先至諗點樣搵地起
如果新區域規劃本身就有放到運動場
而人口好快就會達到規劃標準
點解唔起左先呢?

唔好唔記得, 16區改劃住宅用途係未正成立項
內河碼頭改劃亦都只係紙上談兵

ryandroid 發表於 2019-5-2 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-5-2 08:50
西貢區係有兩個運動場
當然, 你話將軍澳距離西貢好遠, 係, 但計埋其他體育設施, 將軍澳遠超屯門

講運動場將軍澳的確得一個
冇得話單車館當係提供田徑設施嘅運動場

斧山道屬於黃大仙區而並非觀塘區

屯門區亦可以去天水圍同元朗
洪水橋亦將會有新運動場

按照你西貢市中心當埋將軍澳區
斧山道當觀塘區
咁灣仔運動場又係咪當埋東區?
咁洪水橋新運動場都可以當屯門區㗎
洪水橋運動場早啲起
咁青山村遲啲先補返個運動場都好合理啊

政府寫嘅就係理據
我講嘅未有政府文件就唔係理據
呢度轉做新聞台淨係up 政府文件就得啦
講乜討論區?
eternalflame 發表於 2019-5-2 10:29 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-5-2 10:24

問題唔係政府係唔係理據
而係人地的確俾到數據出黎
你可以質疑政府數據唔準確
你可以質疑政府離晒地
但16區改商住係一份正式規劃文件都未見過喎
就算16區起運動場
你荒個站周圍唔夠居民支撐住咩

Toz 發表於 2019-5-2 10:31 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-5-2 10:24

你要按區計定按方便計?

按區計將軍澳屬西貢區, 有兩個運動場
按方便計觀塘去斧山道不過多搭一站地鐵 (仲要唔洗行咁遠)
而大西北三區加埋得三個場, 人口又不斷上升, 你叫屯門人去天水圍元朗用, 咁天水圍元朗又走去邊?

都係果句, 你睇返中學走去邊度搞陸運會, 就知邊度更缺運動場
最開心就係荃葵青既中學, 有得揀三揀四