hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入
Custom Search

Login

搜索

Advertisement

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 (B3)巴士攝影作品貼圖區 (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 (B5)外地巴士討論

(B6)旅遊巴士及過境巴士 (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 (C3)海上交通及船隻 (D1)公共交通有關商品   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 (R2)香港電車 (R3)港外鐵路   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表     最新板務資訊  

樓主: FBI2

[經歷分享/報告] 關注巴士公司濫開紅館散場線

iPower

aPower

HugeC

Level 3

053h4 發表於 2019-1-11 01:52
6 k6 G+ H( N1 O& i0 w/ [+ p其實服務範圍唔同,224R做埋九龍灣再搵埋黃大仙客苯不過有幾多人願意比人搵多次苯就唔知啦。
- _; n3 u( E+ z& I5 O( b- |4 X8 j" l5 o5 O, I3 }! E6 C9 p0 J
直路唔行屈 ...
3 s8 r4 a8 ~) r+ W3 U* T
多個選擇好過無選擇囉
! R& T" ~+ b- m" Y* V8 E) P1 j* b  }5 ?) P. C/ U
唔通好似城巴咁間接做死5, d! W0 T' G$ t9 ^" ~: ^
逼大坑坐2/5x?
9 @: R6 M) C& Z1 Y6 E$ ?  p/ W1 s
( a% q% g% H  i" K; R4 T0 I
8 f% G9 r6 L# w: ]+ i
一出RDP   要去鵝頸橋?

3萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

ma212223 發表於 2019-1-11 02:440 f& l# ^  [9 [' d3 z
多個選擇好過無選擇囉
9 q* E; S8 {' x. _- H似城巴咁間接做死5& |7 F) z+ e% ?, D, t
逼大坑坐2/25?
/ R: `) |, }- C) H; h
所以大坑就用選擇唔上貴價又行電車路5X, 推佢上路

1萬

iPower

1萬

aPower

HugeC

Level 5

記得留華演唱會頭幾日係港珠澳,係有唔少大陸人走嚟問有咩人坐去香港體育館,當中亦有一班毫無香港地理概念的大陸人,聽到搭 A21 要成個幾鐘之後即刻跑去搭的士(其實都係差唔多時間)。
# H; c; A/ q- ]1 X. S4 V所以正當九巴都開條 270R 入一入落馬洲既時候,我又唔覺得 A21R 會做唔起。. r$ i9 T8 g1 p' Y# o, J
( q- r( v% k4 s
另外我又想知到底「其他巴士公司」仲有邊幾間?唔通係嶼巴想拉埋條 1R 入去玩兩腳?定係鐵巴想開 K16R?
勿做偉大而堅!

iPower

aPower

HugeC

Level 2

無間道

S3BL417 發表於 2019-1-11 03:19
. d4 l4 o  t# w& ~3 U記得留華演唱會頭幾日係港珠澳,係有唔少大陸人走嚟問有咩人坐去香港體育館,當中亦有一班毫無香港地理概念 ...

" O! b- w. g9 z/ z同對手重疊/ Q7 c  g( w* j& o+ R, I  d
似係講緊新巴多啲?

2萬

iPower

5萬

aPower

HugeC

Level 7

巴壇特工

053h4 發表於 2019-1-10 23:20( U' A# r- z# Q8 j0 x" T* Z% P0 v
九巴實收回佢個8.x.%加價啦, 上得山多終遇虎,戲曲中心個兩條線開咁多日,唔知加埋有無20R一班車客量 ...
/ j7 n5 [3 j0 m* [  L
私處兩線一車都有廿幾三十個客,20R除了第一天外,次次得幾個客。

2萬

iPower

5萬

aPower

HugeC

Level 7

巴壇特工

053h4 發表於 2019-1-11 01:12& w' K8 q+ F: Q
柴小都知錯,開貴線無客上,最緊要做好1,5B, 10呢D低價流水,5X都被視為590呢類等執& p& f) T; A- K" ]  j9 B4 y; K, D2 K& Z

5 j8 |. {" D( ?, S! k( V! X開貴線比人揾個苯,5 ...
* E) e+ R+ v+ G
5X和590差好遠,起碼而家5X早繁仲會頂閘,其他時間客量都有3成,590非繁客量係低過一成。
& e+ r* K2 i% @/ w8 d4 e  `* W
( a7 T0 k  i7 B# `5 K至於你話做好1,5B,10,呢期班次相比以前係穩定左,不過係穩定地疏囉。

2萬

iPower

5萬

aPower

HugeC

Level 7

巴壇特工

jaclam 發表於 2019-1-11 04:547 @! E% g) v& y+ t+ |5 `
同對手重疊
: _' @  J9 g, Q6 T$ k3 r似係講緊新巴多啲?

7 a6 G* K; {% Q7 r! I) ?3 M聽聞九巴想開多兩條,其中一條用來打701R,希望運輸署正視,拒批重疊路線開辦。

3萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

本帖最後由 053h4 於 2019-1-11 09:13 編輯 . ~  e3 ~5 f$ g3 p# y3 ?
FBI2 發表於 2019-1-11 07:46, Y2 j5 D1 x5 n1 R& `
5X和590差好遠,起碼而家5X早繁仲會頂閘,其他時間客量都有3成,590非繁客量係低過一成。
" {2 C! j1 b' c8 h3 v& L, W& V
0 H, c' }- _3 n1 c6 ^至於你話做好1 ...

_) j6 U/ x! o3 x寧願死等10分鐘一班的巴士,都唔上貴線,問題就應該正視。
% }1 B, X: i, I. Y; U6 D  N8 E- W) A: Z" z1 A' ?
另外,早就指出5X繁時識企人,非繁吉車遊街,好多人當佢西區590等推佢上路。( u5 `! I+ W2 [+ O4 G0 d1 |
而唔知閣下的載客率非繁係幾時做。近呢一年日間大約1300-1500 5B最旺時間,5X西行呢D時間任何一個觀察點就做唔到呢D數字。
" A, j6 _# u! o, k6 P7 z) T另外,載客率意義根本就唔大。載客率用點去計,10號非繁10分鐘一班部去去中環前每站平均上落10幾人,去中環前都上客百幾人多則二百。用載客述計中央圖書館通常唔夠50,去到金鐘通常唔夠40人,10號用12.8行,唔通話載客率得2-3成? 5X無流水可言,銅鑼灣灣仔上客金鐘中環都落唔到一半,以一條4.4的路線又唔經獨市位,乘客用行動推佢上路。。
/ F0 F2 h% m' F) x# s5 @) c# `$ n7 `4 ]$ J
如果講5X載客率咁都有3成,西行18P係銅鑼灣載客非繁應該有8-9成。優勝劣敗下要留非繁服務做都做18。; k5 M" L5 N5 i7 c2 |9 p

' _: o0 M: |3 R  ?) F最後,九巴開到條16.9出離搶到客實在係好事,咪睇下九龍人習慣係咪同港島差咁遠。
- H! D- p3 H+ V8 K1 a
1 z, ~& w. G1 n) K; k

iPower

aPower

HugeC

Level 3

eternalflame 發表於 2019-1-10 19:58
$ |( M" R; \( S; y2 hTD點解對開散場線咁順攤呢
: t' w$ M0 j! ]; b# ]! o" M
我又覺得當補償鐵路開通對巴士嘅影響掛。6 [7 a# _* b0 |7 r: i& w

) g/ Z, L7 j" y! |6 B9 q0 V) `$ x日光日白就唔俾開啫,咁你夜晚又唔影響路面,咁咪俾你開掛
2 o9 X; f( ]- Y" k# p  M
9 \4 |( Y$ I- r: e( k& N
5 R# B* e& N5 r/ D' Z* ~回樓主,我覺得開唔係問題,唔好阻礙到馬路緊要。紅館對出個範圍咁細,真係唔明點解塞到咁多車
+ o! S0 S2 D6 E; [* D

iPower

aPower

HugeC

Level 2

FBI2 發表於 2019-1-11 08:04
+ z6 c4 w% \; P% O  g0 K3 t% o聽聞九巴想開多兩條,其中一條用來打701R,希望運輸署正視,拒批重疊路線開辦。 ...

% _0 @# b' y, j照睇可能係45R,經旺角、深水埗、美孚、荔枝角,屈里數玩埋荔景、葵盛掃埋上上葵?
1 ?8 ~- |6 P- E
- d& F/ r2 A+ H) n' A# J20R唔夠客可以行下路經承啟道入啟德再屈返上九龍城,但同意A21R(跟NA21個價)係好選擇,做十個八個客都回本。