hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入
Custom Search

Login

搜索

Advertisement

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 (B3)巴士攝影作品貼圖區 (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 (B5)外地巴士討論

(B6)旅遊巴士及過境巴士 (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 (C3)海上交通及船隻 (D1)公共交通有關商品   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 (R2)香港電車 (R3)港外鐵路   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表     最新板務資訊  

樓主: FBI2

[經歷分享/報告] 關注巴士公司濫開紅館散場線

3萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

5 a) l( ?- x; m- y
tonychow 發表於 2019-1-11 10:54! J  {; U0 }, ]5 ?" ~& i" W# d8 @/ X
你話 20R 無用,我同你諗啱啱相反。5 N  A4 p( {# {; R
講真依家兩間公司玩緊插旗戰,規則似係鬥快多過鬥地區專營權,如果再 ...

- O9 P, w$ [: cA21 由夜晚9點起就有紅車私入機場做南行,個人覺得城巴唔係傻到唔識用私牌車做生意。8 v1 ?  a# N. ?* b7 j
, ^. B; e5 d$ K/ W! G
擺明其他原因。* h; V) }# [& i% B% N7 i

9 {" G( U+ ?+ i所以有時想插旗,批的人諗法唔同左,就唔同晒。
# U! h: C; Y4 g/ ]7 p
九巴願意就相關建議(柴灣-香港仔巴士服務) 積極與運輸署跟進。

iPower

aPower

HugeC

Level 2

053h4 發表於 2019-1-11 09:01
( l( B1 F5 }9 P0 K6 k- K2 c  D/ z, O0 z寧願死等10分鐘一班的巴士,都唔上貴線,問題就應該正視。
) b. |3 H4 x. G6 n2 }
8 x% h! `# m9 w$ p' |! U4 o( G5 u另外,早就指出5X繁時識企人,非繁吉車遊街, ...
1 L  g: T/ `, T5 V) K: f% `- O3 v  n
我用返我個講法: 香港人根本唔會睇價錢牌搭車。
6 o" g' ]% G. U' Q你成日話港島西客死等 $3.4 流水唔肯上 26,咁:4 d* }) s  B+ ~2 G$ z: o
1. 尖碼入旺角,有幾多人上 6 甚至 1A,唔死等 2 仔?4 k5 p7 J3 c* R
2. 天后以東返東區,有幾多人上架 $5.7 106,而唔係死等 2A 甚至 77? (然後又話 8H 搶錢喎)
- h+ Y2 G, o4 C3. 紅土 6C 沿線,見到有 6C 到,有幾多人會死等 6F?
) e! _/ w' V9 l# ~# ]0 A8 R講真我唯一諗到死等平線的例子,得你呢個,同埋之前準巨講無人上 213D 死等 27。不過又咁睇,下繁譽港灣架架車頂閘經過,咪又係大把人轉投,然後新城站位有埋櫈都係得小貓三四隻等,又無人坐。明明 796C 來到果陣已經係落客狀態,點解唔搭 796C 出旺角而要逼上更貴路線? (唔想塞旺角另計,但如果目的地係旺角其實無得選擇,而照計旺角客應該有好多先啱。)( r6 E5 u6 R9 W
我諗起我識有人日日搭市區線返工,連都會票都唔知係咩,又話差少少價錢唔買。有次我知有人由藍田山入機場 (當時 A26 未開),喺 A22 E22 之間選擇,明明 A22 仲要經塞車黑點,兜大圈又唔係快好多 (E22 仲要係藍田北頭站上,唔怕行李無位放)。然後我問差一倍價錢點解仲會搭 (216M 轉) A22,個答案竟然係停離境層觀感好 d。到交通工具加價又有大把人話香港搭車貴,去到茶記凍飲加 $3 都唔捨得。  t9 j+ u# o" p. S' j4 C

& O' h$ |, s6 \算啦,人地出國去旅行,我去大帽山行轉山當旅行算數。) e* E0 C  f, ?/ L. m5 Q# a

$ k0 p- @" N' p0 V# E. r& c0 h  y. A. V2 H  N& a# R  ^

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
796219M + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

iPower

aPower

HugeC

Level 2

本帖最後由 tonychow 於 2019-1-11 11:18 編輯 1 l+ }! w. g+ Y; }/ N1 k& I6 p
053h4 發表於 2019-1-11 11:04
, S! e# c0 J3 ~* y5 }A21 由夜晚9點起就有紅車私入機場做南行,個人覺得城巴唔係傻到唔識用私牌車做生意。; ?) O- g3 `$ b% Z

" n" d) _( M# t! n8 V. U. I擺明其他原因。
) k0 a$ c) h  L: r& W
假設嶼巴唔開 1R 分支,城巴唔需要擔心插旗問題,唔通九巴開線入埋去咩變咗無逼切性,反而一條線經港珠澳機場東涌北逸東會係核突走線。
6 F; ?5 s, x) I# C7 @$ P同埋除咗的士同機場快綫外,A21 已經係算快路線,最後咪又係入自己袋。如果開 A21R,無錯可能可以收貴,但等陣又俾人話呃錢& Y" Z8 L% R/ v/ F  r4 E+ k

3萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

本帖最後由 053h4 於 2019-1-11 11:59 編輯 / t* N/ X1 f; J5 {4 I: F8 {
tonychow 發表於 2019-1-11 11:127 K. \$ W) i0 E3 P
我用返我個講法: 香港人根本唔會睇價錢牌搭車。
6 h! Y, k. L: B) @你成日話港島西客死等 $3.4 流水唔肯上 26,咁:. u" X" w3 D7 B) D
1. 尖碼 ...
$ J; F) v# V& N  k& m5 X9 [! H
以前成日話, 市區客入機場, 係諗坐A車唔坐E車, E11A見到有機場客的話, 都係因為電車路無服務, 又唔想行去灣北先好似好旺, 不過唔講啦
: i- V$ N) a& t2 L( A  e, X. k4 k% G' d- O' y  w$ w
而非機場服務你用九龍新界例子套入港島就唔啱3 {. ?+ m1 R7 ^/ j: q  d
港島兩巴做左廿幾年, 有D線做由開線到而家做左成百年, 關鍵問題係由服務啱啱好, 向服務過盛過渡
2 E+ W3 X5 j7 i+ L) n根本係深得民心, 好多人坐左條線幾十年, 明知有同路平線就唔會坐貴線, 因為離緊架車一定上到
. G: F; B( z7 D: U
; w3 ?3 h6 h2 ?, ^% t, c九龍係由服務不足, 導向服務更為不足, 因為人口持續增加, 無人敢講緊係佐敦見到架2號唔係頂閘, 大把人1A都照上
# u: \5 X' a  Q% i. \) o; [
5 K; m* P0 J6 e7 h* H! E- D5 E; B+ Q5 ?; v) O  |: Q5 w2 C& h# p" d6 L
呢個就係根本差異# e) B0 ~: L: N8 q
個別人仕認為貴車做流水係無問題, 但安達地區人仕嘈到上天花板就反映D人唔係唔計錢, 係服務不足呢個問題係個別群體係有意被忽略+ i9 s5 E2 M4 G" ]% G! h8 ]) q
20據我所知啟德一帶乘客同居民反應都係正面, 係有佢原因, 當然, 反應正面幾時轉化做利潤就好難講  r: ^1 G2 E! o8 \# w# I% n$ p

: W* R8 d) ?2 u. Z. r) I8 R紅館散場線, 樓上有人講左九龍新界地頭蟲的心聲, 即係拉線都唔會比你拉無站柱的地方, 係服務不足而非過盛下開貴線咪大把客
1 p" ?6 t7 S( ]+ |' q1 [7 t1 f; F無得你新城好似我咁話拉就拉
8 _7 j; i  B  @/ s. a. V. b3 n而交咨會都認同港島乘客趨勢係下跌, 而會由九龍新界的乘客增長抵銷, 呢樣正好反映九龍新界服務導向更為不足的事實7 [5 M$ X* C. o8 \8 ]7 }7 W
7 f- U9 u( x0 T- s( B5 V
所以, 有D野睇政府點睇, 加價的政府新聞稿, 可以推論未來會有更多招標玩
+ x' |( ~2 N" _" r0 |
2 m  t1 F. F" j8 [9 `1 B# E. Ihttp://library.legco.gov.hk:1080/articles/1211732.315761/1.PDF
3 l; ]1 Q2 u% m8 p; l6 h& M* @9 o/ j' q
5B而家10分鐘一班無收到, 試下收到20分鐘一班推人上5X/26, 我乘客拆天都似7 f+ Z' _+ E2 u4 K
7 _) M* H' ?- S1 Q, y9 Y2 F  p( }
106其實純粹係有康怡廣場獨市位, 所以流水好睇D, 你見613數客POST, 唔少班次613港島方區係東區上客係0人, 其實已經反映左好多野& A# T4 y( i! B
7 }# a" T" ]1 w  u
九巴願意就相關建議(柴灣-香港仔巴士服務) 積極與運輸署跟進。

iPower

aPower

HugeC

Level 2

053h4 發表於 2019-1-11 09:52
: k/ x# I6 [# N! E2 v- r8 P& b對比紅磡,港珠澳人工島先係關注重點。本身區區A車入機場叫停係咩事叫停?$ x2 H, X/ J. g7 D

; g. N( v1 U- z# T+ b' Q5 n# w2 U紅磡D搵食車純粹係增加存在感, ...

! P  G6 |4 r3 A上星期搭過A33X中午班次,開車後大約50分鐘離開屯門上高速時,仍有大量座位,反而青嶼收費站和機場2號大樓有一些人上車往港珠澳,加埋都有10個8個。( I2 H$ d$ g6 H+ N

iPower

aPower

HugeC

Level 3

在愛中建立自己

FBI2 發表於 2019-1-11 09:48; d( J3 k# g) Q$ q" c% J
聽聞想開12R和45R,但未批

( K" @# G! t( m2 j, n& j  Z下一步會否(重)開970R行紅隧跟馬拉松走綫,做西營盤同埋薄扶林特快(那邊沒有紅隧車,而且973尾車一早開走)?
( g. M) h) i% @
新造的人、如鷹展翅上騰。

2萬

iPower

5萬

aPower

HugeC

Level 7

巴壇特工

053h4 發表於 2019-1-11 11:24
0 l' _! t" {1 n9 p以前成日話, 市區客入機場, 係諗坐A車唔坐E車, E11A見到有機場客的話, 都係因為電車路無服務, 又唔想行去 ...
9 Z, s: C6 B, N' ^- I4 ]- |2 w
5B真係冇收車?
+ R/ l8 Q! D2 u( U. [5 D我銅鑼灣返中環,見5X係唔會上,因為感覺貴,但見26係會上,因為感覺冇5X咁貴.$ v1 R* u  G0 R% l8 M9 \( p/ \
( j& X: b- N3 Q  Z
緊握扶手,關愛讓座,安全第一,啦啦啦!

3萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

FBI2 發表於 2019-1-11 12:05
9 @: y: O$ M! P$ H: K0 m5B真係冇收車? : Z& Z& s" {7 C/ D& S0 f
我銅鑼灣返中環,見5X係唔會上,因為感覺貴,但見26係會上,因為感覺冇5X咁貴.

7 o) I' i0 s+ u! L# }其他時間唔敢講, 非繁就應該無, 當然啦, 甩一班兩班係咪出現系統性收車, 我認為就唔係: Q) u. s: ~$ J! v3 i9 Y
$ R, i5 r3 F7 D5 @* C0 r
有日係堅尾地城等7:30等 43M 等左大約半個鐘, 3.4入堅城繁時到左超過10部, C3 J1 X# d% |3 ^6 @
( y" w9 ^: C+ I
而26一樣大把人唔上
+ z3 P, q. [0 P  f: u! o: w

2萬

iPower

5萬

aPower

HugeC

Level 7

巴壇特工

053h4 發表於 2019-1-11 12:075 p1 W8 H. n$ E1 j
其他時間唔敢講, 非繁就應該無, 當然啦, 甩一班兩班係咪出現系統性收車, 我認為就唔係
2 O' y- p  u/ V# M
5 ]! e1 C. N0 X4 z4 ?有日係堅尾地城等7 ...
) O5 I9 G2 X/ n2 z
應該無? 你講呀, Y8 X! v; o$ N9 t* ]4 a1 J
- K5 i5 V" F! e% R+ p7 a
緊握扶手,關愛讓座,安全第一,啦啦啦!

3萬

iPower

aPower

HugeC

Level 6

FBI2 發表於 2019-1-11 12:11
# Y/ ]& w$ N! t應該無? 你講呀
6 ?  i( |2 C4 R& V! T
呢一刻 10, 5B, 1 都無LOR, 你唔係認為5B而家中環拖卡去堅尼地城, 後車間隔疏左, 就叫收車掛?6 K4 r. r9 H" r) h