hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 E22A 改經六幹及屯赤,並更改編號為 E29 將南特快 ...
開啟左側

建議 E22A 改經六幹及屯赤,並更改編號為 E29 將南特快

樓主| ViviTse 發表於 2020-5-12 05:04 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-5-12 00:20
市區要線唔應該搵條機場線去做
E線已經係慢
而家兜多啲停多啲搞到佢慢上慢 ...

E22A雖然本身慢,但如果改經六幹,時間上應該可以慳返有餘,所以行屯赤公路暢順下更快。
如果擔心兜屯門區會令車程太慢,咁是否應該改經皇珠路(不停屯門市中心,只停轉車站)就可以解決呢?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-12 05:09 | 顯示全部樓層
MP6513 發表於 2020-5-12 00:49
棲主唔好癡線啦
為左有直車去屯門, 就搞人E22A客仔
仲要踩龍記地頭 ...

其實如果六幹起好咗,連 E線 呢D長途車都唔改經六幹,咁仲會有咩車行以達至分流作用呢?

E22A改行六幹、屯赤之後,時間上應該比現時更快,問題唯一係應否兜屯門市中心(定直接皇珠路)。

龍運地頭果樣都有考慮過,呢樣我覺得主要睇吓龍運重組成點,其次可以考慮不設屯門至機場嘅分段收費,
再必要時屯門市中心改為有落無上,或者改行皇珠路直達屯赤,相信有助解決專營權問題。

kuro 發表於 2020-5-12 10:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-5-12 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-5-11 22:56
都有諗過 E22A 入龍運地盤會有阻力嘅,好視乎龍運重組成點。
若要避開呢個問題,諗緊唔加屯門分段,或者甚 ...

黃大仙會反對係成條E22A冇咗
無論冇咗快車(相比E22)入東涌後勤區,或者其次嘅市區流水,都一樣
10598C 發表於 2020-5-12 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-12 05:04
E22A雖然本身慢,但如果改經六幹,時間上應該可以慳返有餘,所以行屯赤公路暢順下更快。
如果擔心兜屯門 ...

我覺得屯赤還屯赤,六幹還六幹
行屯赤有機會會塞屯門公路,而眾所周知屯門公路不比青嶼穩定

至於六幹,雖則可以避觀塘道塞車,但又到黃大仙觀塘區反對成條E22A抽走

除非你係想行完屯赤用六幹追時間

不過,其中一大問題,係E22A行屯赤之後,去迪士尼青嶼轉乘點補?
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-12 23:34 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-5-12 11:38
我覺得屯赤還屯赤,六幹還六幹
行屯赤有機會會塞屯門公路,而眾所周知屯門公路不比青嶼穩定

多謝意見,青嶼/迪士尼個轉乘可能要靠A28、A29補位,但價錢方面可以再商議一下。
行完屯赤的確係想用六幹追返時間,或者調轉睇就係行六幹快過A線所以要行屯赤。

而E22A如果唔再經黃大仙,會唔會有可能E22可以點重組,開疏D但都揾條線塞住佢地口呢?
又或者E29當新線開,而E22A逐漸縮到60min/班、半全日、兩繁、取消?
kitarolo 發表於 2020-5-13 06:08 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-5-12 23:34
而E22A如果唔再經黃大仙,會唔會有可能E22可以點重組,開疏D但都揾條線塞住佢地口呢?
又或者E29當新線開,而E22A逐漸縮到60min/班、半全日、兩繁、取消?

中途站無咗快線叫兩飛
(而唔係唯一兼係抽走貴嗰條)
實際上喺度拖後腳,令首尾兩區
無法得到改善嘅空間。

等於九巴72難以唔停沙田區
雖然貴過86但快過佢,要飛走
又嗌分返部分資源出嚟而唔諗
重組86系。講返E22/E22A,想
E29與E22A並存要加車、E22
更無法離開原有路線。
阿偉 發表於 2020-5-13 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層
係新界區搶客,龍運實反對。
RH7685 發表於 2020-5-13 20:12 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-14 03:43 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-5-13 20:12
試吓A29離開坑口之後跟佢咁樣行再入埋屯門
睇吓樓主支唔支持
橫掂佢哋最着重就係直出 ...

非直出不可果個係你咋,高人

高人如果咁想A29行六幹、屯門、屯赤,不妨自己去F板開個建議,咁高人咪有得「試吓」囉
btw 高人想A29行新路而非E22A,我有咩所謂?但高人不如問吓將南要繼續行觀塘道、觀塘被迫坐又貴又慢嘅A22咩感受先?