hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何公正處理取消減班問題
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 如何公正處理取消減班問題

kitarolo 發表於 2019-1-14 08:16 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-14 08:08
有競爭下,睇下咩情況。市場決定。

重有,減少一班巴士,只要增加多於一部私家車使用路面,路面流量都會 ...

因為用私家車嘅門檻太低
但由於牽連嘅行業並不少
再計埋決策者絕大部分自己都
用緊,所以連限制增長都唔想做。

kitarolo 發表於 2019-1-14 08:25 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2019-1-14 08:04
樓主嘅前設似乎假定左所有冇客嘅路線都係經營不善所致?運吉計載客率嘅同時,唔會蠢到唔計埋脫班率掛?只要 ...

一直都應該係用16/19
座小巴做需求低或路面
僅容小巴通過嘅道路。

不過,考慮到持份者利益
(PSL牌價、營運商、現金
出糧嘅「優勢」)實際上政府
就默許資源錯配,有啲情況係
巴士公司自己造成,例如九巴
261及綠小44系。

限數量兼用嚟買賣圖利
嘅係私家車數量嘛,理論
上對已有者構成既得利益。

不過新加坡係兩者兼施
電子道路收費及擁車證一樣
難解決部分路段繁時塞車。
tonychow 發表於 2019-1-14 10:35 | 顯示全部樓層
樓主個諗法好難改善服務。如果招標,得兩種取向。一係就將原有服務水平全部加入招標條件。例如新巴 2 仔想重新招標,咁收 $4.1 同行到 12.8 米巴士會係招標條件,新服務唔可以收貴過 $4.1。一係就只列出基本服務水平,例如 2 仔係全日線,所以新服務都要開基本上全日。
前者呢,應該都幾易流標。
後者呢,我用差唔多長度流水線計,例如九記投到條線,基於長度同 15 差唔多,咁 2 仔收 $6.8,不過就加密到 10 分鐘一班。咁算係好咗定差咗? 有人會想俾貴價上密車,有人就連 $5.2 果條 8H 都話搶錢,$6.8 肯定唔上。

樓主| 053h4 發表於 2019-1-14 10:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kingprowm 發表於 2019-1-14 10:56 | 顯示全部樓層
我覺得運吉不應隨意批准巴士公司取消路線,應該要求巴士公司改路改線嘗試增加吸引力,睇吓有冇得救到

好似 264M 咁,明明大馬路來往青衣的客量不差,虧本原因只係天水圍路段過度迂迴,巴士公司應該係減少天水圍段迂迴情況,而唔係不負責任地成條取消,影響到需求最大的一段乘客
GA6072 發表於 2019-1-14 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-1-14 08:16
因為用私家車嘅門檻太低
但由於牽連嘅行業並不少

連出行權利都想比大財圑掌握哂?
咪咁中二病la

巴士公司只係其中一間上市公司

私營運輸機構連交通時間穩定既責任都唔負
重想交哂路面運輸責任比佢
kitarolo 發表於 2019-1-14 12:51 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2019-1-14 12:30
連出行權利都想比大財圑掌握哂?
咪咁中二病la

咁我請教吓除公營外
點樣保證低需求/商業
上不可行嘅情況下,都可
維持有限度服務?

鬼唔知九巴其中一個
角色係幫其他公司培訓
9/10車牌咩……唔夠大嘅
集團甚至所謂嘅中二病,或
批評之前係唔係有更好而
可行嘅代替方案?

GA6072 發表於 2019-1-16 18:20 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-1-14 12:51
咁我請教吓除公營外
點樣保證低需求/商業
上不可行嘅情況下,都可

你以為你個方案好好

公共交通只係將人流集中係一點
前往人流集中點以外就要因為非主流
而受到迂迴既公交既路線虐待
一係就因為限制非公交車數 引致非主流辦工地點交通成本極高

因為限制私家車數 會引致d人用公司名義出貨車去代替私家車 限制埋貨車數 會引致貨運成本大增 你既衣食住行就爽YY

s3n370 發表於 2019-1-17 00:10 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-1-14 08:16
因為用私家車嘅門檻太低
但由於牽連嘅行業並不少

你咁諗就錯。
有決策權果班講緊唔止係養得起車咁簡單,
最基本係每月俾多一萬幾千都唔至在,
甚至係有permit行巴士線一類禁區。

提高擁有同使用私家車0既門檻,有排都影響唔到呢班人
用你0既邏輯去諗,路上少佐車,自己可以用得爽D,唔係仲好?

至於點解唔肯推動,我唔知佢地點諗啦。
隨口咁UP,剩係上立法會對住議員受靶,都唔係個個肯制下話
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路