hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 民建聯建議B6車站搬到達東路公廁
返回列表 發新帖
開啟左側

民建聯建議B6車站搬到達東路公廁

kitarolo 發表於 2019-1-17 20:12 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-17 19:45
唔講咁遠啦, 紅隧口條條大線2~5分鐘一班都停到咁多線, 又唔見有人話無位
金鐘路邊站玩咁多條線, 又唔見 ...

HZMB離港層我認為都容納得晒
龍/城所有A線,但抵港層我就有保留

始終係一個U字位,
雖然話紅隧更密車
最大問題係有行李喼
嘅機會高好多,GTC嘅
A線,如果行李架未用盡
(例如最高一檔,女士可能
難以搬喼上去)試過有車長
堅持唔開車,因為啲喼放走廊
或輪椅位,就問有無乘客願幫手
果次上晒客都僵持咗幾分鐘。

另外,最怕有改善之後
誘發更大需求,用現時
客量計係班次夠,但再多
乘客時准俾多啲車出牌都
唔夠車長。
053h4 發表於 2019-1-17 20:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KT4135 發表於 2019-1-17 21:16 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-17 13:55
可以。得A11/A21多客上,其他都係中規中矩。龍運車擺口岸係運輸署要求,龍運如果唔擺車係口岸,901同A35 ...

你對比下gtc同口岸嘅規模就知無可能,啲車埋站埋得唔好,隔離仲有一行死車,除非攞埋隔離跨境巴嘅位,唔係就只會倒塞
053h4 發表於 2019-1-17 21:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
eternalflame 發表於 2019-1-17 22:46 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-17 19:45
唔講咁遠啦, 紅隧口條條大線2~5分鐘一班都停到咁多線, 又唔見有人話無位
金鐘路邊站玩咁多條線, 又唔見 ...

紅隧線入站係唔係要排隊先?
金鐘道一排車站又駛唔駛排住隊入?
夠站位就可以無視出入站通道流量問題
真係你至叻

下層PTI係試路個陣已經有行家話設計得差
停得唔夠完美加上最右線有泊車就可以頂死條通道
多左架次停站, 頂死機會就會愈高
而且GTC去根本就唔係一條直路
就算你tune到總站開車間格平均
路面交通甚至有乘客追下車/放下行李都已經可以唔準時啦

053h4 發表於 2019-1-17 22:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
嶼南唯一 發表於 2019-1-19 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層

搬去翔東路近富東廣場堆泊車位好過啦 偏得嚟唔算離地鐵站出口好遠
JH_LE4612 發表於 2019-1-20 08:59 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-17 22:54
前面講左一藍子方案,你食晒。
前面咪講左城巴而家點安排大橋起載車,由機場私過去為主。

有時都要睇機場 call唔call得切車嘅,或者機場有冇人,有冇車 stand by,最重要係機場有冇咁多位比你做大橋口岸車嘅 relieve point。又或者咁講,會唔會係因為口岸同 GTC都冇乜位放哂兩間後備,所以先要龍運擺口岸城巴擺機場?

早前開橋冇耐已經炒過單車尾,右邊死車,左邊泊得有啲唔靚已經唔夠過,要喺同樣嘅空間塞多一倍車入去,加埋堆 12.8米,我唔樂觀。唔係話有位擺就唔駛理後面點塞車架,塞兩三架已經塞住隔離坑堆直巴出,國際大基建就唔好計屎忽數計到咁盡啦。

同意 901 B4 A35 等路線可以重組車坑,反而我想問東面條非專營巴士坑係做咩架?冇車用嘅,攞半個嚟做專營巴士嘅話會有用好多,唔好一條坑太逼一條太吉。