hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) N373客量簡報
開啟左側

[經歷分享/報告] N373客量簡報

ryandroid 發表於 2019-1-24 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層

hihiman 發表於 2019-1-24 10:24
如果在東區, 我諗多數都會出番MK 轉, 而少D 機會在老銅轉
MK 番北區都叫做有 3-4 飛選擇
...

以前我都係MK 轉
但當年未有270S 嗰陣
去到MK 幾次都要等至少十班小巴等個幾鐘
自此都係銅鑼灣搭
當然今時唔同往日

但其實東區去新界北啲通宵需求係存在
N373 可以食埋銅鑼灣及東區客嘅話
客量未至於差都咁
至少如果n373堅持不入銅鑼灣嘅話
銅鑼灣東區搭N車去灣仔轉n373 有轉乘優惠都吸到啲客而不至於今時今日嘅地步
所以交俾新城做會好過九巴咁解
T277 發表於 2019-3-21 12:14 | 顯示全部樓層
N373喺北區兜太多地方真係好趕客, 仲迂迴過70K, 而且唔少地方都係人口少, 同埋兜到去上水圍果邊為咩...
如果我係九巴會直接拆兩條, 火車軌兩邊各一條已經夠覆蓋所有人口, 然後夾聯合班次&減價, 實大把人落搭
T277 發表於 2019-3-21 12:15 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2019-1-23 15:50
根本n373無用巴士營運既必要,一係開條綠小線做

回程唔得, 而家都有10個客番新界, 用綠Van撞正大時大節一定等到2046
053h4 發表於 2019-3-21 12:50 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
T277 發表於 2019-3-21 21:20 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-1-20 20:45
紅小呢種不合時宜既交通應該及早消失
以免為禍人間

我寧願673 & 978都變24小時服務, 另開2班373S做大窩西 & 皇巴站

. 各30分鐘一班
. 凌晨時份與N368同價
. 978拉去摩頓台做起點, 一路向西, 兜皇巴站, 攻上水特快, 可選用青沙 - 吐公 - 粉公 - 大頭嶺而不經欖隧
. 673林士街做起點, 一路向東, 攻粉嶺特快
. 373S行軒尼詩道+怡和街版本, 只做大窩西, 華明圈 & 皇巴站, 用爛車, 收跑狗價, 食跑狗盲點 & 粉南深夜北上客
. 673, 978喺Cwb做15分鐘一班聯合班次, 配合ETA, 兼顧快/見車上車的客

以上呢個玩法用車肯定少過日間, 但幾乎已令兜大圈的紅Van扯白旗投資降
maomao221 發表於 2019-3-21 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
可以唔好再翻舊post?同埋行青沙去皇巴站再去上水再去粉嶺係咩事,連地圖都冇睇?
ryandroid 發表於 2019-3-22 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層

都講咗銅鑼灣紅van 服務唔差,歡迎九巴n373 入銅鑼灣,但九巴唔減價到$27就想踢走紅小就免問,條條綫都要兜大圈先到粉嶺北,憑咩為咗區區粉南有直車到樓下就要犧牲粉北?依家n373 都要$39.9,粉南大帝喺$27搭紅van去和合石新村俾$12搭n73 都平過n373 $39.9, n373 唔減價就想cut 紅小係妄想
0q9w8e 發表於 2019-3-22 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-3-22 10:52
都講咗銅鑼灣紅van 服務唔差,歡迎九巴n373 入銅鑼灣,但九巴唔減價到$27就想踢走紅小就免問,條條綫都要兜 ...

紅小本來就直達粉北嫁啦
的確粉南比粉北需要條線喎
kmb71k 發表於 2019-3-22 18:00 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-3-21 12:14
N373喺北區兜太多地方真係好趕客, 仲迂迴過70K, 而且唔少地方都係人口少, 同埋兜到去上水圍果邊為咩...
如 ...

唔經果邊又會寫大字報甚至又嘈上去陳帆度o架啦
成個運輸署同九巴都賣佢地怕

以上回應,是否可行?是否合適?
T277 發表於 2019-3-22 20:24 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-3-22 18:00
唔經果邊又會寫大字報甚至又嘈上去陳帆度o架啦
成個運輸署同九巴都賣佢地怕

陳帆只會比面劉天王/姚銘/民建聯, 唔通比面泛民/反共份子咩
所以如果係非建制地頭, 搵陳帆係無用, 搵運吉都係無咩用。你成功開到線, 唔係因為議員勁, 而係厹司見到兜埋過來有錢搵, Ok?