hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) N373客量簡報
開啟左側

[經歷分享/報告] N373客量簡報

kmb71k 發表於 2019-3-25 00:05 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-3-24 10:42
1. 只要將270S改做全晚服務, N373已經唔洗喺九龍停站, 行車時間已經縮一截

2. 而家270S客量至少比N281 ...

作為N373用家
就算N373喺九龍區唔停站都唔會快得去邊
除咗個愛民邨比較多上落外
其他站幾乎都全飛
唔停站最多只係快2至3分鐘

以上回應,是否可行?是否合適?
T277 發表於 2019-3-25 00:19 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-1-19 21:52
咁而定紅小無專利權
理論上都要公平競爭既,
雖然政策上紅小已經唔係合法產物,好多限制,但唔係阻止公平 ...

我係厹司, 首先一定入Cwb, 然後第一個月開優惠價$30, 一定養到堆客番來, 煮死三分一條紅Van (因為每班紅Van有4,5個去上水), 再逐漸回復正價收費, 咁就有Market啦。同埋紅Van去上水先1小時, N373全程先75分鐘, 如果Cwb起計, 除時60分鐘已經搞定。60分鐘, N182/N680由頭坐到尾都唔止呢個數。
kmb71k 發表於 2019-3-25 00:30 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-3-24 23:38
其實厹司係咪無諗過直接變N673 & N978呢? 遲下免隧道費, 呢個玩法不是夢。

隨時N980, N985, N982都開得 ...

有N680仲駛乜N980?

982X同985本身定線係直接點到點兼且途經地方比較少
做通宵做得太過直接註定無客

另外本身673客量都唔算太標青
做通宵版有冇客都成問題

T277 發表於 2019-3-25 10:01 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-3-25 00:30
有N680仲駛乜N980?

982X同985本身定線係直接點到點兼且途經地方比較少

985行經地方本身無過海通宵線, 坐N182/N170到新翠落, 行入顯沛最快都10分鐘, 商場打後就隨時要20分鐘。唔想行既就要N巴去Mk轉63S小巴, 呢舊客係有得做, 更何況小巴服務不見得好。反而N982唔開我唔反對, 因為N182唔塞車, 行紅隧唔會特別慢。
N680行車時間不足, 成日脫班 (以前係, 唔知而家係咪), 轉N980/N981停燈可能更少, 亦令早段cwb客唔洗驚無位坐, 中環消遣客/ot客又可以特快回家。仲有唔好忘記, 厹司成堆單層多到要賣番出去
kmb71k 發表於 2019-3-25 21:30 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-3-25 10:01
985行經地方本身無過海通宵線, 坐N182/N170到新翠落, 行入顯沛最快都10分鐘, 商場打後就隨時要20分鐘。唔想行既就要N巴去Mk轉63S小巴, 呢舊客係有得做, 更何況小巴服務不見得好。反而N982唔開我唔反對, 因為N182唔塞車, 行紅隧唔會特別慢。
N680行車時間不足, 成日脫班 (以前係, 唔知而家係咪), 轉N980/N981停燈可能更少, 亦令早段cwb客唔洗驚無位坐, 中環消遣客/ot客又可以特快回家。仲有唔好忘記, 厹司成堆單層多到要賣番出去

顯徑同四美係冇通宵過海
但深宵單靠呢兩個區根本唔夠客維持
如果夠客
啲通宵線就唔駛設計到又要兜多呢度又要兜多果度
如果要搵通宵線做呢兩度
我相信巴士公司寧願搵現有路線改多過搵新資源做

980X/981P本身走線唔順路兜咗個大圈
但佢既受歡迎
就係因為繁忙時間東隧及東廊塞車嚴重
但係深宵時份港島區塞條毛
整通宵版冇意思
仲有深宵時份客源唔多
開多條通宵線只不過係累鬥累

單層多唔代表司機多

天空之神 發表於 2019-3-25 22:37 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-3-25 00:19
我係厹司, 首先一定入Cwb, 然後第一個月開優惠價$30, 一定養到堆客番來, 煮死三分一條紅Van (因為每班紅V ...

佢係紅小,根本就係小強你整死佢再加返價,咪又係比小強返黎

開線果個夠哂on 居,信佢做到 $39.9 更on 居
至於唔入大埔,係大埔果班認為要同巴士公司同連輸署作對,抵死
.
acc1368 發表於 2019-3-26 06:20 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-3-25 22:37
佢係紅小,根本就係小強你整死佢再加返價,咪又係比小強返黎

一係就厹長期做2X頂死紅頂
一係就紅頂玩專做大埔24蚊

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
T277 發表於 2019-4-14 12:10 | 顯示全部樓層
acc1368 發表於 2019-3-26 06:20
一係就厹長期做2X頂死紅頂
一係就紅頂玩專做大埔24蚊

日間線978都收緊$24.3
通宵線照收廿幾蚊肯定蝕到入肉, 就算比你多一倍人坐都係咁話 (20人)。參考N182, 通宵線大概收高50%, 而家收$25.8, 而182收$17。所以N373理想收費係$37, 但其實同$39.9都係爭3蚊左右, 只係因為條線長, 本身base都$24.3, 所以D人覺得貴。就算你坐的士, 5條友坐底都60蚊一位啦。仲未計的士佬識唔識路/肯唔肯載。
acc1368 發表於 2019-4-15 03:07 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-4-14 12:10
通宵線照收廿幾蚊肯定蝕到入肉, 就算比你多一倍人坐都係咁話 (20人)。 ...

24.3*150%
3X蚊
VS
28蚊
如果目的地有紅頂到真係坐紅頂算
講速度紅頂又唔算慢
(灣仔銅鑼灣-20分鐘到獅隧-30分到或以內到中大-40分大埔墟/太和-60分或以內到上水,視行車速度+有無人入聯和墟)

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
jocosben 發表於 2019-4-15 08:00 來自手機 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-4-14 12:10
通宵線照收廿幾蚊肯定蝕到入肉, 就算比你多一倍人坐都係咁話 (20人)。 ...

所以問題唔係巴士太貴,而係紅van 太平