hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020年度RPP新線消息
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020年度RPP新線消息

eternalflame 發表於 2019-1-21 22:27 | 顯示全部樓層

alpha003 發表於 2019-1-21 22:18
其實非繁/上繁北行/下繁東行唔塞嘅,不過行西隧可以cover埋大圍

呢條線初期應該只做到上下繁而已

alpha003 發表於 2019-1-21 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-1-21 22:24
原則上可以, 不過糖水道出入口要切幾條線先至出/入到繞道, 西行如果有車龍就好易頂住唔上唔落

...

其實已經有18X準備改經既先例。
alpha003 發表於 2019-1-21 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-1-21 22:27
呢條線初期應該只做到上下繁而已

放心,一定有巴士公司入全日,尤其係想插旗既九巴
F428Z 發表於 2019-1-21 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層

敢問樓主荃灣區或東區除左呢堆新線外有冇啲爆炸性建議會出台? 謝!!!!
kmb_680 發表於 2019-1-21 23:22 | 顯示全部樓層
咁多線入東區左多左寫字樓,可能同沙中綫(假以時日)通車,新界坐鐵去中環灣仔方便左,所以轉戰東區?

白石角至灣仔似係經西隧,中環入灣仔? 要做全日嘅話經源禾路/沙市什至大圍就走唔甩

西站入西灣河似係用繞道啦

而新田/火炭本身冇過海巴士,可能上繁西隧線,中環,灣仔各停一站入北角? 打死都唔信2019仲會上環沿電車路站站停到西灣河
定還是火炭線經沙市之後798+682
kmb71k 發表於 2019-1-21 23:25 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-1-21 21:47
白石角過海線都招標即係白石角去港島唔使俾大埔價
307 亦唔會有幾班車要兜路
...

307系差唔多條條都爆住出港島
唔開新線都唔知點樣服侍白石角既人出港島

以上回應,是否可行?是否合適?
10598C 發表於 2019-1-21 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-1-21 21:25
因為林村路面問題未解決

林村區佬成日以為十二米行63R入到林村裡面

咁請問實際情況係點?
真心問
eternalflame 發表於 2019-1-21 23:53 | 顯示全部樓層
kmb_680 發表於 2019-1-21 23:22
咁多線入東區左多左寫字樓,可能同沙中綫(假以時日)通車,新界坐鐵去中環灣仔方便左,所以轉戰東區?

白石 ...

白石角/灣仔個一條過海後可以用980x個種走線, 頭站信德之後返入電車路
駿洋/西灣河就用黎飛繞道, 咁樣兩者分工就好清楚

不過白石角出黎唔係行大埔公路就係大老山公路
定線方面應該要避開大埔公路馬場個段, 行大老山公路會較穩陣

S3BL100 發表於 2019-1-22 00:14 | 顯示全部樓層
我其實好有興趣,條白石角灣仔新線係咪真係只做白石角。
如果係,恐怕繁忙時間都未必夠客。
如果巴士公司為左搶標而全日,就

不過如果條線做埋源禾路巿中心又行西隧,基本上整個沙田區除左火炭外都有齊西隧中上環特快

fb.com/scientisthk2usa/
mrm23 發表於 2019-1-22 00:14 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2019-1-21 16:24
上年從區議員得知沙田係即將有新過海線,但估唔到係落戶到火炭,但火炭都有沙中線過海啦 ...

其實新公屋行落火車站都行成十分鐘...

轉上轉的話其實唔係特別吸引