hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴16客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴16客量統計

castanopsis 發表於 2019-1-22 23:52 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2019-1-22 14:38
11 星期五
20 星期日
客量分佈可以好唔同

搭過咁多次
入夜後,無論平日假日,無13D既柏景灣通常都係大角咀客倉
又唔覺得13D好影響16客量
當然繁時奧運站多通勤客之下可能會係另一個故事

Gary_B 發表於 2019-1-22 23:55 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-22 23:52
搭過咁多次
入夜後,無論平日假日,無13D既柏景灣通常都係大角咀客倉
又唔覺得13D好影響16客量

13D 16 觀塘方向同站叫兩飛是常識
castanopsis 發表於 2019-1-23 00:13 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-1-22 14:55
16我覺得東行判斷藍田山多唔多人唔係太準確,因為中間觀塘都一堆人落
睇西行會合理啲 ...

其實樓主個數據,認真少少睇絕對唔難解讀

第一班車
離開旺角西洋菜街時,有60個客
亞皆老街上14個客
觀塘道上17個客
返藍田載緊50個客

觀塘道上車班客,基本上全部都係去藍田山
所以大角咀/旺角/亞皆老街去藍田既客,只得33個
呢33個客,究竟係旺角大角咀上,定亞皆老街上,無從得知
但如果假設亞皆老街上車既客有一半係返藍田,旺角大角咀>藍田就只係得26個客

第二班車
離開旺角西洋菜街時,有56個客
亞皆老街/太子道東上31個客
九龍灣觀塘上29個客
返藍田載緊76個客

大角咀/旺角/亞皆老街去藍田既客,有47個
同樣地,假設亞皆老街上車有一半客返藍田,旺角大角咀>藍田就只得32個客

藍田作為一個咁大個遠離地鐵站既住宅區
夜晚開10分鐘一班旺角唔夠35個客上藍田,我覺得真係少
原因主要兩點,其一係16返藍田山始終係慢,其二係16藍田山覆蓋其實唔廣,最多客既啟田完全做唔到
拆16X,應該要解決呢兩個問題
castanopsis 發表於 2019-1-23 00:23 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2019-1-22 23:55
13D 16 觀塘方向同站叫兩飛是常識

16密過13D太多
奧海城班人,基本上係唔介意無兩飛叫,多數直接落柏景灣總站等16
入夜後好多時見柏景灣一站上十幾二十個,然後奧運站/富貴街/櫸樹街加埋都係得零星三四個客

當然,視乎出發地
大角咀舊區/HSBC,最接近站位同時有16/13D,正常都會去叫兩飛
但我唔覺有人特登為咗同時等曬兩條線,有16唔等,行去一個無咁就腳既站位叫兩飛
入夜後奧運站一帶好靜,反而奧海城/柏景灣需求大得多
無論有無13D喺前,柏景灣都會係大角咀最大站

10598C 發表於 2019-1-23 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2019-1-22 23:29
睇西行仲大鑊,因為一個觀塘站可以落左半車藍田客

係喎你又啱
不過扣左觀塘道上落應該都係嗰班人
castanopsis 發表於 2019-1-23 00:35 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2019-1-22 23:31
其實16X已經開左3年,不過知名度麻麻地

呢個其一
其二係宜家條16X個覆蓋始終太細

粗略計下人口,藍田山總人口有10.1萬人
連埋高俊/高怡/鯉魚門邨,就12.2萬
16沿線,其實只係覆蓋到4.9萬
而西九一端,16X只係做到旺角,長深荔/油麻地都做唔到

只要16X拉落鯉魚門開,經埋啟田(啟旺樓)先上公路,覆蓋人口即刻翻一倍
然後西九段,跟98C入長深荔又好,跟95落佐敦都好,客源又會多大角咀一大截
最後,既然已經有16,16X應該飛曬所有中途站,藍田一站直飛太平道
三樣嘢做齊,16X唔單止夠客全日化,應該可以做到線王級客量

10598C 發表於 2019-1-23 00:45 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-23 00:13
其實樓主個數據,認真少少睇絕對唔難解讀

第一班車

但又咁講,如果有西行數據,連亞皆老街上車返藍田嘅客數都唔駛估

至於話藍田車程,先講碧雲道,16車程又唔係真係太難接受,大概八個字返到去,唯一站站停觀感差啲,繁忙時間塞車的話16時間上未必及得上轉地鐵

至於啟田,係因為本身有紅van搶客,16某程度上都避開左部分位

不過望住隔離秀茂坪有觀繞特快,但16繼續行觀塘道,變相有少少厚此薄彼

16X行啟田係正路,反正康華可以落去等左好耐嘅轉車站
但就好大機會做唔返16尚算頻密嘅班次
10598C 發表於 2019-1-23 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-23 00:35
呢個其一
其二係宜家條16X個覆蓋始終太細

如果能夠拋開亞皆老街包袱
去程直飛男拔,再掃彌敦道去佐敦,會理想過入深水埗

事關而家來往東九住宅區至油麻地巴士選擇唔算多,大部分都要上返旺角道,其實趕走唔少人落地鐵

長深荔點都叫有214,重組的話都寧願開214X,飛秀茂坪道順利邨道直落彩虹龍翔道
castanopsis 發表於 2019-1-23 03:52 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-1-23 00:45
但又咁講,如果有西行數據,連亞皆老街上車返藍田嘅客數都唔駛估

至於話藍田車程,先講碧雲道,16車程又 ...

計西行一樣有類似問題
要estimate藍田去亞皆老街+旺角大角咀客,容易(藍田上 減 觀塘道落車 客數)
但要計藍田搭到去旺角/大角咀既客,就好難
因為會有人觀塘道上車,亞皆老街/旺角/大角咀落車
而單憑數客,無辦法知道亞皆老街落車班客,究竟係觀塘道上定藍田上

運輸署委託既客量調查點解要派紙仔,就係咁解

車程問題
16X如果啟田直飛太平道,需時只係大約15分鐘
比起16塞觀塘道迴旋處,再塞九龍城迴旋處,沿途站站停,應該快15分鐘以上
我覺得有能力去吸引唔少搭緊地鐵/紅小既客回流

至於你問我,開16X會對16影響有幾大
可以參考樓主個數客數據
兩班車總共做緊210個客
但只得58個客係真正來往大角咀/旺角同藍田,僅佔27.6%
其中大角咀<>藍田客,就算開咗16X都會照搭16
再加上cut 16M、16加新界轉乘衍生既新客,我估16減班空間不大,頂盡由10減到12

castanopsis 發表於 2019-1-23 04:21 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-1-23 00:49
如果能夠拋開亞皆老街包袱
去程直飛男拔,再掃彌敦道去佐敦,會理想過入深水埗
長深荔點都叫有214,重組的話都寧願開214X,飛秀茂坪道順利邨道直落彩虹龍翔道

214本身已經唔快
自從安達臣入伙,新清越來越塞
未來石礦場發展埋,我估車龍倒塞安秀道都有份
藍田山去長深荔應唔應該繼續由214系擔大旗,我有好大保留

至於你話跟95擺佐敦
去程太子道西直飛男拔,回程行亞皆老街旺角直飛啟田商場,都有唔少好處
一來做到油麻地佐敦,二來可以避開亞皆老街西行塞車位

咁講,長深荔客量其實點都多過油麻地
我覺得理想既做法,係現階段先拉去長深荔全日
如果多客,就再拆線,一條專心做長深荔,一條跟95走線做太子以南

————————

講到呢度
我將條16X拉入長深荔,本身仲有second agenda——
善用私牌車做觀深特快

我個計劃入面,16X開線之後會同時開第二代6X
蘇屋深水埗不停站直飛景泰街,再掃觀塘道落鯉魚門
如此,堆車就雙向都會有客,營收會好過堆車做16X出西九再私牌返鯉魚門唔少